Žlučník | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Žlučník

Co je žlučník zač, to je dobře známé těm z nás, kteří máme zkušenost s přípravou kapra o Vánocích. Při porcování šupináče je třeba dát si pozor na drobný váček blízko prsní ploutve, který je třeba opatrně vyjmout a vyhodit. Pokud do něj omylem říznete, můžete rovnou začít shánět kuřecí řízky. Uniklá žluč znehodnotí maso a štědrovečerní pochoutka vám zhořkne v ústech – doslova.

Nás lidi nikdo – chraň Bůh – porcovat nebude. Přesto i u nás hrozí jedno velké nebezpečí spojené právě se žlučníkem. Žlučníkový záchvat je jedno z nejtěžších fyzických utrpení, které můžete zažít. Naše čtenářky určitě nepotěší zpráva, že statisticky se se žlučníkovými záchvaty potýkají častěji ženy než muži. A to nejčastěji po šedesátém roku věku, zlobit může i v těhotenství.

Jedna z nejtěžších bolestí, kterou můžete zažít, se dostavuje nečekaně a prudce

Tzv. žlučníkový záchvat je těžká bolest břicha vyvolaná ucpáním žlučového systému. Mezi jeho příčiny patří v první řadě nevhodné stravování a sekundárně pak stres a fyzická námaha. Dostavuje se půl hodiny až hodinu po konzumaci těžkého jídla a to zcela nečekaně. K projevům patří:

  • krutá bolest pod pravým žeberním obloukem, vystřelující do zad, někdy až do pravého ramene. Mučivá bolest nutí postiženého stát v předklonu.
  • nafouklé břicho, neustálé zvracení, které trvá do úplného vyprázdnění žaludku i dlouho po něm.
  • zvýšená teplota, zimnice, pocení.
  • lapání po dechu, zrychlený tlukot srdce.
  • ve výjimečných případech též zežloutnutí pokožky jako při žloutence, žlutá mohou být i bělma očí.

Při žlučníkovém záchvatu máte zkrátka pocit, jako by na vás uhodilo deset strašlivých egyptských ran a to všechny najednou… Přitom již několik měsíců před záchvatem mohou pacienti zaznamenat nepříjemné pocity spojené se zažíváním (zvláště po tučném jídle nebo po alkoholu). Časté říhání nebo nafouklé břicho je však neomezují natolik, aby vyhledali lékaře.

Rezervoár, kde nic jiného než žluč nemá co pohledávat

Vraťme se zpátky k žlučníku. Je na místě vysvětlit, k čemu tento orgán slouží. Není to místo, kde se žluč tvoří, jak si stále ještě řada lidí myslí. Žluč se totiž tvoří v játrech, konkrétně jaterními buňkami. Základní ingredience? Voda, žlučové kyseliny, hlen, cholesterol, žlučové pigmenty a mastné kyseliny. Funkce? Žluč je klíčový aktér procesu trávení, zejména tedy trávení tuků. Také má schopnost neutralizovat kyselé prostředí žaludku. Běžné pH je 7 až 8, tedy mírně zásadité.

Žluč cestuje ze svého „rodiště“ do žlučníku, přičemž cestou ještě mění své složení. Žlučové cesty do ní přidávají hydrogenuhličitany a hlen, naopak z ní odstraňují aminokyseliny a glukózu. Také žlučník ještě žlutozelenou tekutinu upravuje, proto je jiná žluč ta, která vzniká v játrech a jiná zase ve žlučníku. Důležité ale je, že žlučník je rezervoárem této tekutiny, která čeká na nervový impuls signalizující najezení, aby se vydala do tenkého střeva pomáhat při trávení. V ideální situaci tedy žlučník neobsahuje nic jiného, než žluč. Bohužel tomu tak není vždy.

Za záchvat mohou putující žlučové kameny

Nevhodná životospráva vede k tomu, že se ve středním věku či ještě dříve začnou tvořit žlučové kameny. Ty jsou cholesterolového, pigmentového nebo smíšeného původu. Kamenům ve žlučníku a žlučových cestách se odborně říká cholelitiáza. Navzdory nevábně znějícímu názvu ještě samy o sobě nemusí přinášet vážné problémy. Mnoho lidí může žít dlouhé roky se žlučovými kameny a nepocítit nic víc, než občasnou nevolnost či nadýmání při konzumaci tučného jídla. Zlá situace nastává, kdy se žlučové kameny dají do pohybu. Ocitnou-li se ve žlučovodu, zareaguje tento stažením, aby se nežádoucí překážky zbavil. A toto stažení lidově nazýváme žlučníkovým záchvatem. Vede to k charakteristické bolesti na pravé straně pod žebry a pak sérii dalších příznaků, které jsme si již popsali. Diagnóza často obnáší i výrazy „cholecystitida“ (zánět žlučníku) nebo „cholangitida“ (zánět žlučových cest), které mnohdy provázejí přítomnost kamenů.

Střevní kolika je další z možných důsledků

Stane se, že žlučové cesty vypudí kámen až do střeva. Může to znamenat dočasné zklidnění situace – žlučové cesty se zbavily nevítaného hosta a nemají důvod se stahovat a působit bolest. Je-li ale kámen velký, může jako překážka působit i tam. Svalovina střeva má podobnou strategii jako svalovina žlučovodu – dojde tak ke střevní kolice, která si bolestí ničím nezadá se žlučníkovým záchvatem. Postižený přestane mít stolici a začne zvracet.

Co dělat, když vás postihne žlučníkový záchvat?

  • Nic nejíst ani nepít
  • Pod pravé žebro přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Pokud vám již dříve lékař předepsal (v souvislosti se žlučníkem) lék na uvolnění svaloviny, můžete jej použít. Jinak se před vyšetřením lékařem nedoporučuje léky užívat (léky proti bolesti mohou zkreslit vyšetření a příčinu záchvatu neléčí).
  • Navštívit lékařskou pohotovost (přičemž řízení auta raději nechat na blízké osobě)
  • Záchvat nepodceňovat, může mít závažné komplikace. V případě, že nesnesitelné bolesti neustupují, volejte záchrannou službu.
  • Řídit se doporučením lékaře, zejména dodržovat dietu; případně podstoupit zákrok vedoucí k rozbití nebo jinému odstranění kamenů.
  • Po odeznění záchvatu se doporučuje zvýšit příjem tekutin, jíst však střídmě: pouze suchary a rozmixované dušené ovoce (případně mrkev). Další dny lze přidat rýži, brambory, starší rohlíky; podle stavu je možno začít doplňovat dušené libové maso a netučné mléčné výrobky. Nedoporučují se žádné tučné, nadýmavé a jinak dráždivé potraviny.

Správná prevence: vhodná strava, pitný režim a zdravý pohyb

Nejlepší je samozřejmě snažit se této dramatické situaci předejít. Prevenci by se měly věnovat zejména ženy na 40 let, těhotné ženy a osoby se sklonem k obezitě, u kterých je výskyt častější. Snažte se tedy o následující:

  • Pijte alespoň dva litry tekutin denně (například bylinné čaje nebo vodu).
  • Stravujte se častěji a po menších porcích.
  • Omezte konzumaci uzenin, tučných, smažených a silně kořeněných jídel.
  • Vyhýbejte se alkoholu a kouření.

Věnujte se pohybovým aktivitám, udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost.

Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku