Využití bylinek | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Využití bylinek

Léčivé rostliny neboli byliny využívali naši předkové od nepaměti. Moderní společnost však na jejich sílu mnohdy zapomíná. Naštěstí se stále najdou lidé, kteří ve sbírání léčivých bylin pokračují a vyrábí z nich úžasné produkty, které prospívají lidskému zdraví na přírodní bázi. A těchto lidí, kteří umí využívat neuvěřitelné síly všech přírodních darů, naštěstí stále přibývá.

Natrhat bylinky nestačí

Vyrazit do přírody a přinést si domu napěchovaný košík voňavých bylinek bohužel nestačí. Samotné byliny vám sice nádherně provoní byt a většinu z nich můžete použít čerstvé. Pokud však chcete léčivé síly bylinek či koření využívat po celý rok, je třeba se naučit je zpracovávat.

Z bylinek si totiž můžete vyrobit chutné i léčivé odvary, sirupy, octy, oleje, vína, likéry, tinktury či masti. Každý výrobek je určený pro jiný neduh a jiný způsob využití. Některé se používají vnitřně (např. sirupy a likéry), jiné pouze zevně (masti) a jiné se využívají pouze při vaření.

 Léčivé čaje, nálevy, odvary i sladké sirupy

Většina z nás si pod pojmem čaj představí koupený pytlík levného čaje ze supermarketu. Jistě, dají se zakoupit i kvalitní bylinné čaje a to ve specializovaných prodejnách či lékárnách. Připravit si zdravý a chutný čaj však můžete doma ze sušených bylin.

Pro přípravu čajů a nálevů jsou vhodné suché části rostlin – listy, květy a nedřevnaté stonky, které se zalijí vroucí vodou a nechají se louhovat zpravidla po dobu 5 až 15 minut. Příliš dlouhé louhování může způsobit trpkou příchuť. Čaje a nálevy se pijí čerstvé a ne příliš horké.

Bylinné odvary se naopak připravují z tužších materiálů – bobule, kůry a kořeny. Na rozdíl od čajů a nálevů se tyto části bylin pouze nezalévají vroucí vodou, ale vaří se a to až po dobu 40 minut. Odvary si můžete připravit ve větším množstvím. V ledničce vám vydrží až 3 dny.

Chcete-li si připravit léčivý sirup, stačí do bylinného odvaru či nálevu přidat potřebnou dávku přírodního medu či nerafinového cukru, které pomáhají uchovat účinné látky. Sirupy mají navíc příjemnější a hlavně sladší chuť, a tak jsou vhodné i pro děti.

Oleje a octy

Příprava a výroba bylinných olejů a octů je více než snadná. Využijete je zejména v kuchyni, kde dokonale ochutí vaše kulinářské výtvory. Ideálními bylinkami pro výrobu octů jsou zejména bazalka, kopr, máta a estragon, pro oleje pak majoránka, tymián, estragon, šalvěj, rozmarýn či pelyněk.

V případě oleje stačí zalít hrst bylinek litrem kvalitního oleje a nechat louhovat po dobu 3 až 6 týdnů. Olej lze použít slunečnicový, olivový i jakýkoliv jiný rostlinný. Vždy by však mělo jít o vysoce kvalitní oleje. V případě octů se používá stejné množství bylinek, které se však nejprve lehce zahřejí, a poté zalijí opět velmi kvalitními vinným octem. Doba louhování se pohybuje kolem 4 týdnů.

Při přípravě olejů i octů je nutné dohlédnout, aby byly byliny zcela ponořené a nedošlo k plesnivění. Pro uskladnění je lepší volit tmavší skleněné lahve s dobrým uzávěrem. Bylinné oleje je lepší po vylouhování scedit a uložit na tmavé a chladné místo. Díky tomu vydrží mnohem déle.

Vína a likéry

Dalším velmi oblíbeným tekutým produktem z bylinek jsou vína a likéry. I v tomto případě je výroba velmi jednoduchá až triviální. Na jeden litr kvalitního bílého či červeného vína použijte zhruba jednu hrst bylinek. Bylinky se vínem zalijí a při pokojové teplotě se nechají louhovat několik týdnů.

Podobným způsobem si můžete doma připravit bylinnou vodku. Hrst bylinek se zalije opět kvalitní čistou vodkou, v případě likéru dochutí se koncentrovanou cukrovou vodou, a po dobu 3 až 4 týdnů se nechá důkladně uležet.

Léčivé masti a tinktury

Náročnější příprava se týká bylinných mastí. K výrobě je nutné použít opravdu kvalitních bylinek, které se dlouze macerují společně s léčivými oleji či éterickými silicemi. Masti si díky tomu ponechají maximální hojivý účinek, přirozenou barvu i vůni použité byliny. Masti vždy uchovávejte v chladničce a k nabírání používejte špachtličku, jinak by se mast mohla zkazit.

Tinktury se vyrábí jednodušeji. Bylinky se naloží do směsi vody a alkoholu, nejlépe čisté vodky, v poměru 25:75. Alkohol zde plní důležitou úlohu konzervačního činidla, díky kterému tinktura vydrží až 2 roky. Bylinky se zalijí směsí a po dobu cca 2 týdnů se nechají louhovat na chladném místě. Občas je důležité lahev protřepat. Po dvou týdnech se směs scedí přes plátno a tinktura je hotová.

Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?