Správné sušení bylinek je základní dovednost každého bylinkáře

Přinesli jste si domu plný košík čerstvých a voňavých bylinek? Vězte, že sběr je pouze polovinou úspěchu, stejnou péči musíte věnovat také správnému usušení a uskladnění. Zpracování bylinek neodkládejte nikdy dlouho a pracně nasbírané rostliny nenechávejte v tašce či košíku déle než hodinu. Bylinky by se rychle zapařily a nedaly by se již použít. A vyhodit takový úlovek by byla veliká škoda. K sušení natrhaných bylinek proto přistupte nejlépe ihned po příchodu domů.

    Bylinky sušíme na suchém a dobře větraném místě

Pro sušení bylin je třeba dodržet základní pravidla. Za prvé je nutné najít vhodné místo, které by mělo být čisté, suché a vždy dobře větrané. Zapomeňte na vlhké sklepy, koupelny či prašné půdy. Bylinky potřebují teplo, stín a čisté prostředí. Na přímém slunci se spálí, ve vlhkém prostředí se zapaří či shnijí.

Jakmile vyberete vhodné místo, připravte bylinky na sušení. Jednotlivé kořeny, listy či květy vyskládejte na rošty, síta či jiné větší plochy, které je ideální vystlat savým papírem. Vrstva by měla být tenká a jednotlivé části bylinek by se neměly téměř překrývat. Pravidelně je obracíme, aby hezky proschly. Celé natě je lepší svázat a zavěsit na šňůrku. Získají tak přístup vzduchu ze všech stran a navíc příjemně provoní celou místnost. Svá specifika mají také kořeny. Ty je nutné nejprve důkladně očistit, omýt čistou vodou a usušit. Poté je nakrájíme na menší části, čímž urychlíme proces sušení.

Pokud nemáte vhodný prostor pro sušení, lze použít troubu nebo sušičku na potraviny. Vzhledem k tomu, že bylinky obsahují léčivé látky, je více než důležité je při umělém sušení nespálit. Vždy proto pečlivě hlídejte dobu sušení a především teplotu, která by neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Výjimkou jsou kořeny, které snesou teplotu až 60 stupňů Celsia.

    Po usušení bylinky pečlivě uskladníme

Jakmile jsou bylinky dostatečně usušené, uskladníme je. Správně usušené bylinky šustí a rozpadají se na jemné částečky. Jsou velmi křehké a snadno je rozemnete mezi prsty. Pokud však některé bylinky mají výrazně hnědou nebo dokonce černou barvu, pryč s nimi. Pravděpodobně došlo k jejich zapaření a znehodnocení. V každém případě nejsou vhodné k dalšímu užívání.

Pro uskladnění bylinek zvolte vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby. Vhodné jsou ty z tmavšího skla, k bylinkám se pak dostane méně světla. Někteří bylinkáři používají papírové sáčky či látkové pytlíky. Ty však musí být uložené na opravdu suchém a ne příliš teplém místě. V každém případě bylinky uložíme do nádoby, dobře je uzavřeme, popíšeme odpovídajícím názvem byliny a uložíme na čisté, větrané a tmavé místo. Místnost by měla mít stálou teplotu.

I přes sebelepší usušení a uskladnění postupně ztrácí bylinky účinné látky. Sušené bylinky bychom proto měli skladovat a využít nejdéle do jednoho roku, tedy do dalšího sběru.