poradna

Poradna

Bolí Vás občas hlava, záda, klouby? Máte teplotu nebo kašel? Trpíte průjmem nebo naopak zácpou? Většinu z nás podobné, případně další zdravotní obtíže více či méně pravidelně obtěžují. Víte jak se při nich chovat, jakými léčivými přípravky je léčit, případně jestli léčit svépomocí nebo raději vyhledat lékaře?

Nacházíte se v sekci poradna, kde Vám přinášíme základní informace o méně závažných onemocněních, jejich příčinách, příznacích, možnostech prevence a možnostech  léčby.

Pokud Vám některé informace chybí anebo Vás zajímá něco dalšího ze zdravotních témat, případně tématiky lékárenského prostředí, neváhejte nám položit svoji otázku.

Tyto stránky slouží jako zdroj obecně známých informací. V žádném případě nenahrazují poradenství lékaře, případně lékárníka, při užívání léků je vždy důležité pečlivě prostudovat příbalový leták.

Vaše otázky

Zde nám můžete položit otázku, na kterou vám rádi odpovíme. Některé dotazy mohou být na této stránce zveřejněny.

Vaše otázky

Otázka ze dne 3.11.2019

lze nahradit klacid 500mg jinym antibiotikem bez doplatku?

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Pokud se jedná o tablety 14x500mg, tak dle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou dostupné se stejnou účinnou látkou (KLARITHROMYCIN) ještě další přípravky s obchodními názvy níže, žádný ale (dle této databáze) není bez doplatku. CLARITHROMYCIN AUROVITAS; CLARITHROMYCIN TEVA;  FROMILID; KLABAX; KLACID

Co se týká finální ceny, tak ty se mohou v jednotlivých lékárnách PharmaPoint lišit. Zkuste proto prosím s dotazem kontaktovat přímo lékárnu ve vašem okolí, přehled najdete zde  Děkuji za pochopení.      S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 24.10.2019

Štítky: ,

Dobrý den, začínám s otužováním, tzn. ledové sprchy, chození málo oblečený i přes zimu atd. Má to na mé výborný vliv a rád bych pokračoval, je tu však jedna věc, co mě trápí. Všude se doslýchám jak působení zimy na klouby je špatně. Tedy když se koupi v ledové vodě, když jsem málo oblečený, trpí mé klouby nebo ne? Nerad bych za x let sklidil ovoce a měl problémy s koleny atd..  Děkuji za odpověd.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz      Co se týká kloubů, tak působení teploty není jednoznačné. Například kryoterapie (léčba mrazem) a nebo Priessnitzovy metody využívají i působení chladu k léčbě některých druhů onemocnění či úrazů kloubů. Obvykle jde ale o krátké působení chladu střídané s prohřátím.  Pro otužování obecně (i pro tzv. otužování vzduchem) platí vždy zásada přiměřenosti. Její dodržení by mělo zaručit, že nedojde k nežádoucímu prochladnutí. Proto pokud jste za chladného počasí méně oblečený je důležité zvolit oděv přiměřeně (s ohledem na délku pobytu venku, teplotu, vítr…) a udržovat neustálý pohyb, který zajišťuje prohřívání těla, stačí např. chůze. Podstatné je, aby nedošlo k delšímu prochlazení (husí kůže, třas). I u koupelí platí, že působení na člověka je vnímáno individuálně v závislosti na vrozených či získaných předpokladech.  S ohledem na individuální působení se proto obecně doporučuje konzultovat otužování s ošetřujícím lékařem, který zná Váš zdravotní stav a léky, které případně užíváte. To platí zejména pro věk 40+ a pro osoby s dlouhodobými onemocněními (zejména srdce a krevního tlaku).   Děkuji za pochopení a přeji hezký den!   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 18.10.2019

Štítky:

Mohu rakytník řešetlákový uchovat v mrazničce když ano jak dlouho  Děkuji

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz z portálu www.pharmapoint.cz  V dostupných zdrojích jsme nenašli zmínky konkrétně o mražení rakytníku, takže lze vycházet pouze z obecných doporučení pro mražení ovoce a jeho vlivu na obsah vitamínu C, pro který se převážně rakytník využívá. Mražení je, dle dostupných zdrojů, nejšetrnější způsob uchovávání, co se týká znehodnocování obsaženého vitamínu C. Důležité je rychlé a hluboké zmrazení, toho lze dosáhnout nejlépe v tenké vrstvě a teprve po zmražení přesypat plody do sáčku. U ovoce se obecně nedoporučuje skladovaní delší než do další sklizně, čím delší skladování, tím více se ztrácí nutriční hodnota.  Děkuji za pochopení. S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 17.10.2019

Štítky:

Dobrý den, chci se zeptat, zda při užívání Rocaltrolu 25 mikrogramů 3x týdně 1 tabletu je nutné nějak omezit mléčné výrobky a hořčík nebo něco jiného ? Děkuji za odpověď

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Při užívání léčivého přípravku Rocaltrol je dávkování stanoveno lékařem individuálně (pro každého jednotlivého pacienta), na základě naměřené sérové koncentrace vápníku. Dle informací výrobce tohoto přípravku je podmínkou pro optimální účinnost přípravku Rocaltrol je odpovídající (ale ne nadměrný) příjem vápníku na začátku terapie. Přípravky obsahující vápník proto mohou být nezbytnými doplňky stravy těchto pacientů a mají být podávány dle lokálních doporučení (např. je ale nutno postupovat opatrně u pacientů, u nichž je předpoklad ke vzniku hyperkalcemie – tito pacienti budou potřebovat pouze nízké dávky vápníku nebo vůbec žádný aditivní vápník). Vzhledem k tomu , že Váš ošetřující lékař zná Váš aktuální zdravotní stav a hladiny vápníku v krvi, obraťte se prosím na něj, aby Vám poradil, jaká dávka vápníku (resp. přípravků obsahujících vápník) by právě pro Vás byla vhodná.         Děkuji za pochopení.

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 8.10.2019

Po operaci jicnu mě pálí zaha v nočních hodinach spím vysoko na zádech a boku, mohu jist mlécne výrobky, jaké jídla jist děkuji za kladné vyřízení

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Ohledně dietních opatření doporučujeme prostudovat odkaz, který přikládám. Pokud se potíže opakují, doporučuji Vám obrátit se s tímto dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš zdravotní stav a léky, které užíváte, a může tak navrhnout vhodné řešení Vašich obtíží.     S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 30.9.2019

Štítky: ,

Dobrý den,mám prujem,yvracim,teplotu nemám a jsem celkovně slabá.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Ve Vašem dotazu neuvádíte, jak dlouho již u Vás obtíže přetrvávají a zda užíváte nějaké léky atd.  Pokud Vám není znám jiný důvod, může se jednat například o střevní virózu (jejímž průvodním jevem je často zvracení). V takovém případě je nutné zabránit dehydrataci organismu (důležitý je dostatečný přísun tekutin – černý čaj, nesycené minerální vody nebo tzv. rehydratační roztoky – lze koupit v lékárně). Nezbytná jsou také dietní opatření (brambory, rýže, suchary, starší pečivo, banány, později dle úpravy potíží jablka, kuřecí maso, netučné mléčné výrobky). Z léčivých přípravků lze použít živočišné uhlí nebo Smectu – podávat s cca dvouhodinovým odstupem od ostatních léků, podávat lze také spec. probiotika (lze koupit v lékárně). U průjmů s podezřením na infekčního původcem (baktérie) lze podávat Endiaron.  Pokud se zdravotní stav ani při dodržování výše uvedených opatření do dvou dnů nelepší (nebo se stav naopak zhoršuje), je přítomna krev či hlen ve stolici, nebo dochází k dehydrataci k organismu, je nutno neprodleně navštívit ošetřujícího lékaře.  Přeji brzké uzdravení S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 19.9.2019

Dobrý den,dnes jsem si byla vyzvednout léky,které mám předepsané na astma.Jedná se o lék Relvar Ellipt 184/22 a velmi mě překvapilo,že na ně byl doplatek na jedno balení 73kč. Nikdy jsem na ně nedoplácela.Mohu se zeptat,jestli tento lék se zdražil?? Mám ho předepsaný od lékařky. Děkuji za odpověd

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz z portálu www.pharmapoint.cz  U tohoto léku pojišťovna od 1.8.2019 snížila úhradu cca o 300Kč, proto nyní nevychází bez doplatku (dříve byla úhrada pojišťovny 1366,33Kč, nyní 1061,95). Dle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv je aktuálně orientační doplatek 73,05 Kč, což odpovídá Vašemu případu.  Děkuji za pochopení.    S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 10.9.2019

Štítky: ,

Dobrý den chtěla bych jse zeptat jsem po císařském řezu a uš 3dni mám teploty 37c° Aš 39`  ve čtvrtek sem měla císařský řez a včera mě pustili domů .Děkuji za přečtení  a odpověď

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz   Pokud horečka přetrvává může být známkou nějaké infekce, je proto opravdu nezbytné navštívit lékaře, který zná váš aktuální zdravotní stav. Návštěvu neodkládejte zejména v případě, že horečku doprovází obtížné dýchání, kožní vyrážka, zvracení, průjem a/nebo jiné nezvyklé příznaky.  Děkuji za pochopení a přeji brzké uzdravení.   P. Marková

Otázka ze dne 13.8.2019

Štítky:

Dobrý den starám se o paní, která má 88let, byla v nemocnici na kapačkách,od té doby se jednou vykadí normálně a pak má jen hleny.Nevím co jí pomůže.Myslím,že má špatnou mikrofloru střev,již dříve s tím měla problémy. Děkuji za odpověd

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz         Hlen ve stolici může mít různé příčiny a pokud se potíže opakují často nebo se zhoršují, a v případě, že  paní užívá pravidelně nějaké léky, je nutné obrátit se s tímto dotazem na ošetřujícího lékaře, který zná její zdravotní stav a léky, které užívá, a může tak navrhnout vhodné řešení jejích obtíží.    Obecně se pro regulaci trávení doporučují probiotika obsahující laktobacily a jiné druhy bakterií. Ta jsou na trhu dostupná ve formě doplňků stravy; jako léčivo jsou registrované kapky Hylak forte. S výběrem vhodného přípravku a přijatelnou formy užívání vám poradí v lékárně, a to zejména s přihlédnutím k tomu, jaké léky paní užívá. Přehled lékáren najdete zde.   Děkuji za pochopení. P. Marková

Otázka ze dne 8.8.2019

Štítky:

dobrý den. Odeslal jsem otázku na obsah účinných látek v listech keřů plodících a listech keřů opylovačů a doplňuji, že se jedná o keře Rakytníku řešetlákového. Děkuji za odpověď.

odpověď:

Vážený pane,  v našich databázích jsem nenašla žádnou zmínku o tom, že by se obsah látek v listech měnil podle pohlaví rostliny. Zdroje pouze uvádí, že nejvhodnější je sbírat mladé listy z konců větví optimálně v době kvetení nebo krátce po něm, kdy je obsah cenných látek nejvyšší.  S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 6.8.2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat na levandulí co bych si měla z ní koupit. Potřebovala bych něco na uklidnění jsem nervak a špatně spím doteď jsem brala magne B6 control stres. Děkuji

odpověď:

Vážená paní,    reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz    Levandule aktuálně není obsažena v žádném léku na vnitřní užití, který by byl k dispozici na našem trhu. Typické je spíše její zevní používání ve formě aromaterapie do aromalamp nebo jako přísady do koupele atp. K dostání jsou také doplňky stravy obsahující směsi bylin doplněné levandulí (ve formě tablet nebo kapslí). U doplňků stravy však není posuzována jejich účinnost, posuzuje se pouze jejich zdravotní nezávadnost. V lékárně vám případně s výběrem poradí.  Kromě vitamínů skupiny B a magnesia (které jste užívala) se k uklidnění a usnadnění usínání tradičně užívají čajové směsi, ve kterých bývají kombinace léčivých rostlin (3-4 druhy) – např. meduňka nať, kozlík lékařský kořen, máta nať, dobromysl nať, mateřídouška nať, chmel šištice, levandule květ, heřmánek květ aj. Je však důležité vědět, že obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě. Obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle aktuálního zdravotního stavu zase vracet. Rovněž je nutno upozornit, že účinné látky z léčivých rostlin mohou vzájemně reagovat s užívanými léky či se slunečním zářením a mohou pak vyvolat nežádoucí účinky.  K podpoře usínání se také doporučuje dodržovat určitá režimová opatření – posílám odkaz na stránky IKEM.  Dlouhodobě trvající poruchy spánku je potřeba s ošetřujícím lékařem (či lékárníkem), který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně dlouhodobě užíváte.  Děkuji za pochopení.  S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 5.8.2019

Štítky:

Dobrý den ,  mohu nějak zjistit v jaké lékárně je k dostání lék Novofen na recept. Recept mám ale nemůžu sehnat jedno balení. Dvě už jsem vyzvedla ale chybí mi jedno. Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  bohužel nemáme přehled o stavu aktuálních zásob v jednotlivých lékárnách. Pokud vím, tak ani neexistují stránky, kde byste mohla dostupnost zjistit. Uvedený lék aktuálně nemáme skladem ani ve velkoobchodě. Na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv však žádné hlášení o výpadku od výrobce není, proto nedokáži říct, jak dlouho bude tento stav trvat.  Lékárny můžete ohledně dostupnosti zkusit kontaktovat telefonicky, na našich stránkách stačí zadat vaši adresu a zobrazí se vám nejbližší lékárny včetně kontaktu.  Všechny lékárny ČR případně najdete na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Děkuji za pochopení.  S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 17.7.2019

Dobrý den. Je bisoprosol-ratiopharm 5mg tableta zcela shodný s bisoprolol PMCS 5mg.Děkuji za Vaši odpověd.

odpověď:

Vážená paní,  oba uvedené léky mají shodnou účinnou látku bisoprololi fumaras. Liší se pomocnými látkami, které jsou důležité pro vylisování tablety jako takové. Pomocné látky nejsou nositelem účinku, pro který se lék užívá, nicméně mohou vyvolávat (stejně jako jakékoli jiné látky) např. alergie (laktóza) apod.  Přípravky tedy nejsou zcela shodné. Podrobnosti najdete v příbalové informaci (PIL) v bodě 6 zde a zde

Jiný než předepsaný lék může lékárník vydat v případě, že s tím souhlasíte. Stává se to například z důvodu nedostupnosti předepsaného léku na trhu nebo z důvodu rozdílu v doplatcích. Pokud trváte na předepsaném produktu máte také možnost požádat lékaře, aby ho označil na receptu příznakem „nezaměňovat“. S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 16.7.2019

Dobrý den, máte k dispozici lék Mutaflor? Pokud ano, s jakým doplatkem a v kterých lékárnách? Moc děkuji.

odpověď:

Vážená paní,  lék Mutaflor je aktuálně na trhu ve velikosti 100 kapslí; menší (20 cps.) balení by se mělo objevit v distribuci zřejmě již tento týden. Co se týká ceny, tak tu mohou lékárny aktuálně stanovit jen u většího balení a v jednotlivých lékárnách PharmaPoint se může lišit. Zkuste proto prosím s dotazem kontaktovat přímo lékárnu ve vašem okolí, přehled najdete zde. Cena a doplatek menšího balení bude známa až po uvedení do distribuce.

Děkuji za pochopení.        S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 15.7.2019

Štítky:

Jsem měsíc po operaci žlučníku a ted me začalo pobolivat v boku a občas cítím tlak v břiše. Můžete me poradit měsíc jsem držela dietu a ted už mám přejít na racionální stravu.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz    Doporučujeme Vám obrátit se s tímto dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš zdravotní stav a léky, které případně užíváte. Je třeba stanovit příčinu a na základě její znalosti může lékař navrhnout vhodné řešení Vašich obtíží, případně Vás odešle k odbornému lékaři na podrobnější vyšetření. Příčiny mohou být různé, proto je potřeba je dále objasnit.

Děkuji za pochopení a přeji pěkný den  S pozdravem        P. Marková

Otázka ze dne 9.7.2019

Dobrý den, můj vnuk často trpí zadní rýmou a následně potížemi uší. Další dotaz existuje nějaká bylinka, která se po vyčištění zoubků použije na výplach ust- věk 6 a 8 roků

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  U léčby zadní rýmy je velmi důležité dosáhnout naředění hlenů, které pak snadněji odchází z těla. Kumulace hlenů je totiž příčinou například potíží, které uvádíte. Proto je potřeba v prvé řadě dbát na to, aby měl pacient dostatek tekutin. Vhodné jsou bylinné čaje, které můžete použít i k vyplachování. Pro dítě se může použít například fenykl, dobromysl, jitrocel, bez černý, mateřídouška, lípa, podběl, divizna, meduňka či speciální čajové směsi určené pro děti. Obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě, protože obsahují více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit i negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vracet.  U dětí je ideální metodou výplach slanou vodu, podrobnosti najdete zde. Konvičky jsou k dostání v lékárnách – tu dětskou bude asi potřeba objednat předem (orientační cena je cca 230Kč). Můžete kontaktovat lékárnu ve vašem okolí. Případně můžete uvolňování hlenu podpořit spreji s mořskou vodou.  K inhalaci případně kloktání můžete použít přípravky obsahující byliny s antiseptickými účinky, ty jsou zaznamenány u silice z blahovičníku (Eucalyptol), silice z borovice kleč a u šalvěje lékařské. K inhalaci jsou vhodné například kapky Rosen Pinio-Nasal. Kombinaci mořské vody a eukalyptu najdete v nosním spreji Phyteneo NeoRhin.  V případě, že vnuk trpí nějakým dlouhodobým onemocněním, bere trvale léky a pokud by uvedené zdravotní obtíže přetrvávaly, je potřeba konzultovat zdravotní stav a možnosti léčby s jeho ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 3.7.2019

Štítky:

Dobri den  já se chci poradit já už 14 dní nemůžu na velkou  břicho mě ale nebolí  vzala jsem si  sirup  laktulozu  dvě odměrky a zatím to nic nedělá  ale před tím jsem měla hrozně prujem tak mi poradily ze mam si udělat ryze  a odvar z ryze  a prave od ti doby nemůžu  porad te mi co mam delat  Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.    Obecně je základem léčby zácpy soubor režimových a dietních opatření. Doporučuje se zvýšit příjem vlákniny i tekutin, zvýšit fyzickou aktivitu a pokud máte problémy častěji, tak provádět i nácvik defekačního reflexu. Postup nácviku najdete případně zde. Laktulóza patří k šetrným projímadlům, dlouhodobé a nesprávné užívání však může mít za následek průjem a poruchy elektrolytové rovnováhy; může také nevhodně reagovat s jinými léčivy). Můžete také vyzkoušet glycerinové čípky, které rovněž patří mezi šetrné prostředky; platí ale, že se také nemají používat dlouhodobě.     O dietních opatřeních se můžete dočíst například zde. Pokud se potíže opakují, nebo užíváte pravidelně nějaké léky, doporučuji Vám obrátit se s tímto dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš zdravotní stav a léky, které užíváte, a může tak navrhnout vhodné řešení Vašich obtíží.

S pozdravem P.Marková

Otázka ze dne 11.6.2019

Štítky:

Dobrý den mám arytmii srdce zvýšení srdeční tep, jinak tlak mám spíše nízký chtěla bych užívat hloh v kapsle lze tuto bylinu brát dlouhodobě?

odpověď:

Vážená paní,    reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.      Obecně by se většina bylin neměla užívat dlouhodobě, protože obsahují více účinných látek, a některé mohou působit i negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vracet. Hloh má, podle dostupných studií, nežádoucí účinky vzácně, může však mít interakce s některými léky na srdce.  Vzhledem k Vašemu onemocnění Vám proto doporučujeme léčbu bylinnými přípravky konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš celkový zdravotní stav (výsledky vyšetření) a léky, které případně užíváte.

Děkuji za pochopení.    P. Marková

Otázka ze dne 7.6.2019

Štítky:

Dobrý den, několik let mě trápí zlatý stafylokok. Z kožního odd. mám pouze mastičku Duane. Nyní se  vyrážka resp. boláky více objevují-krk, lymfy, brada. Slyšela jsem, že se to dá léčit antb Anthramycin. Je to pravda? Může je lékař předepsat? Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz   Lék obsahující anthramycin nenabízí žádný z našich obchodních partnerů (dodavatelů léků). Kromě toho, že v ČR (EU) není registrovaný žádný přípravek, nenašli jsme ho aktuálně ani v mezinárodních databázích.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 5.6.2019

Štítky:

Dobrý den, byl mě gynekologem předepsán lék Esmya – na zmenšení myomu.Možná že to ani nepomůže ,ale alespon jako příprava před operací.Vždy jsem se bála brát nějaké hormony i antokoncepce mě dělala zle.Prý musím ….Ale mám strach z nežádoucích učínku – jak mi bude když mi lék navodí umělé klimakterium s příznaky a následky na játrech. Jaterní testy jsou asi v pořádku – ale mám nemocnou štítnou žlázu, uzkostnou poruchu .. a nechci aby se mi rozjel další problém.Je tento lék opravdu bezpečný jak tvrdí můj lékař – ž eto je stejné jako u Paralenu – že kdybych si přečetla leták tak to aky neberu…Moc děkuji za Vaší odpověd.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. Každý výrobce léčivého přípravku (resp. držitel registračního rozhodnutí) uvádí v příbalové informaci výčet možných nežádoucích účinků a případně četnost, s jakou byl zaznamenán jejich výskyt u pacientů. Tyto nežádoucí účinky se ale nemusí vyskytnout u každého. Z Vašeho popisu se zdá, že lékař Vás informoval o účincích i možných nežádoucích účincích přípravku Esmya. Nicméně pokud byste vyžadovala bližší informace, obraťte se prosím na spol. Gedeon Richter, která je držitelem registračního rozhodnutí Esmya: kontakt Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.5.2019

Štítky:

Dobrý večer,chrála jsem se zeptat jestli je volne prodejny lék na bolest jitsnu?při polykání jídla se objevuje mirna bolest.Děkuji za přečtení a odpověď

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš email zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. Vzhledem k tomu, že bolest je průvodním jevem nějakého onemocnění, je třeba v prvé řadě zjistit, co bolesti způsobuje. Jícen může být zasažen řadou onemocnění, jako jsou například kvasinkové infekce, reflux žaludečních šťáv nebo vředy, které stěnu jícnu poškozují a to vyvolává bolest. Doporučuji proto nejdříve konzultovat Váš stav s Vaším ošetřujícím lékařem, který posoudí Váš aktuální zdravotní stav a zná léky, které případně užíváte (i ty mohou způsobit uvedené problémy).  Ke krátkodobé úlevě můžete eventuálně zkusit užívat léky neutralizující žaludeční kyseliny nebo potlačující jejich vylučování. Konkrétní přípravek Vám pomohou vybrat v lékárně.  Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 16.05.2019

Štítky:

Dobrý den, prosim můžete mi poradit, jaké si koupit stříkačky a jaké jehly k používání depo-provery? Mám z nemocnice samotné ampulky se suspenzi a zbytek si mám dokoupit (aquu na ředění, injekce a jehly) jen nevím jaké?

odpověď:

Dobrý den,    reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Vzhledem k tomu, že není obvyklé, aby si pacient sám aplikoval injekci, která nemá jako nedílnou součást balení jednorázovou stříkačku, doporučujeme vám obrátit se přímo na výrobce, který má aktuální a konkrétní informace o formách přípravku na našem trhu. Depo-proveru vyrábí společnost Pfizer, e-mail je: info.cz@pfizer.com

Děkuji za pochopení a přeji pěkný den   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 15.5.2019

Štítky:

Dobrý den,osm let mám bércový vřed pod kotníkem který se utvořil dle lékařů z důvodu krevní nedostatečnosti. Měl jsem v pravé noze několikrát trombózu a jednou plicní embolii.beru léky na ředění krve. Je v tomhle případě použít léčbu pijavicemi? Pokud ano tak nejlépe kde? Děkuji za pomoc a radu.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Hirudoterapie se v ČR provádí, nicméně u nás nespadá pod žádný lékařský obor a k jejímu legálnímu provozování stačí absolvovat kurz. Seznam pracovišť, kde se hirudoterapie provádí, nemáme k dispozici.  Níže posílám odkaz na vyjádření MZ:  „Hirudoterapie je metoda již velmi zastaralá a lékaři v Česku nepoužívaná, proto v současné době není ani nijak legislativně upravena,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.  V praxi to znamená, že zákonem dosud není vymezeno, jaké pravomoci a jakou odpovědnost tito terapeuti vůči svým pacientům mají. Podle Štěpanyové by to měl v budoucnu změnit připravovaný zákon o léčitelích.  Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/lecba-pomoci-pijavic-a-hirudoterapie.A180724_105705_zdravi_pet    V každém případě konzultujte prosím nejdříve možné využití hirudoterapie s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš zdravotní stav (vč.hodnot INR) a léky, které užíváte a posoudí, zda je pro Vás tato metoda vhodná.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 23.4.2019

Štítky:

Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho používat denně kapky tinktury violky vonné. Děkuji.

odpověď:

Vážená paní, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz    V odborné literatuře jsme nenašli žádné informace k časovému omezení užívání violky vonné. Obecně je u bylinných preparátů problém v tom, že sice mohou být dlouhodobě využívány v lidovém léčitelství při řešení různých obtíží, ale nejsou provedeny detailní klinické studie, které by tyto jejich účinky (pozitivní či negativní) potvrdily nebo vyvrátily. Navíc působení dané bylinky na člověka může být vnímáno individuálně – na někoho působí, na jiného ne. Byliny obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit i negativně. Proto se, prosím, řiďte doporučením uvedeným výrobcem, nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem, který zná vás aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte.    Děkuji za pochopení a přeji hezký den!   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 15.3.2019

Dobry den, uzivam Thyrozol 10 1x denne, a lexaurin 1,5 1x denne. Chtela bych uzivat rozchodnici, ale nevim, zda je mozne kombinovat s lexaurinem, popr. jak lexaurin postupne vysazovat a nahradit rozchodnici. Dekuji za odpved.

odpověď:

Dobrý den,   reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz   Rozchodnice je v ČR dostupná v formě rostlinného léčivého přípravku Vitango 200 mg. Jedná se o extrakt z rozchodnice, který je schválen pro použití k přechodné úlevě od příznaků stresu, jako je např. únava, pocity slabosti a vyčerpání. Rovněž Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) rozchodnici řadí mezi tzv. adaptogeny s vlivem na únavu a stres. Obojí tvrzení vychází z tradičního užívání pro tyto účely. V odborné literatuře bohužel nejsou dostupné studie o tom, zda a jakým způsobem rozchodnice ovlivňuje činnost štítné žlázy. V Souhrnu údajů o přípravku je uvedeno, že dosud nebyly hlášeny žádné interakce.    Užívání Lexaurinu musí probíhat pod lékařským dohledem. Jakékoliv úpravy v dávkování ev. vysazování musí být prováděno postupně, a to na základě pokynů ošetřujícího lékaře. Obecně může vysazování (snižování dávky) trvat 6 týdnů až několik měsíců.  Poraďte se proto prosím se svým ošetřujícím lékařem, zda je pro Vás užívání rozchodnice vhodné a zda je možné nějak měnit dávky užívaných léků.    Děkuji za pochopení a přeji hezký den!             S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.2.2019

Dobrý den. Mohu bez obav na zažívací potíže(nadýmání,občasné průjmy i zácpy) užívat tinkturu saturejky? Lékařská vyšetření odhalila pouze mírně zvýšený calprotectin. Jinak od dětství se u mne vyskytují komorové extrasystoly.I zde veškerá vyšetření neodhalila poškození srdce. Díky za případnou odpověd´.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) saturejku uvádí mezi rostlinami normalizujícími trávení, tvrzení ale vychází z tradičního užívání pro tyto účely. Odborná literatura bohužel neuvádí žádné oficiální stanovisko k tomu, zda a jakým způsobem saturejka ovlivňuje zažívání ani srdeční činnost. Problémem bylin je, že obsahují mnoho účinných látek a jejich obsah je proměnlivý (závisí na původu, zpracování…). Působení každé byliny (jakožto směsi látek) může být navíc vnímáno individuálně. Tinktury jsou obvykle lihové roztoky, tj. obsahují alkohol, který má na trávení také vliv. Obecně se proto nedoporučuje dlouhodobé užívání bylinných produktů – spíše se má dle potřeby udělat několika denní/týdenní kúra a pak s užíváním bylinky přestat (dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu se k ní případně zase vrátit).    Doporučuji Vám konzultovat užívání této bylinky s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a posoudí, zda je pro Vás vhodná (obzvláště užíváte-li nějaké léky).      Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 6.2.2019

Štítky: ,

Dobrý den, ráda bych věděla jaký rozdil je mezi imunoglukanem a mezi Jack Hlívák pro děti. Jedná se mi o množství toho glukanu, který z těchto dvou přpravků je lepší a účinnější pro děti ve věku 7 a 10 let. Bohužel podle uvedených parametrů to nejsem schopna zjistit. Případně který další přípravek na podporu imunity je hodně dobrý. Od září berou vit. C,  probiotika a preventan,  ale bohužel to nestačí. Moc děkuji.

odpověď:

Vážená paní, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Vámi zmiňované produkty nejsou registrované jako léčivé přípravky, jde o tzv. doplňky stravy. Účinky deklarované výrobcem proto nejsou při vstupu na trh nikým ověřovány, protože u doplňků stravy není posuzována jejich účinnost, posuzuje se pouze jejich zdravotní nezávadnost. Obsah účinných látek v přírodních produktech je navíc proměnlivý (závisí na konkrétních odrůdách, místu pěstování atd.), i proto je složité jednoznačně určit sílu a dávkování. Jejich působení na lidský organismus je navíc velmi individuální – i proto je těžké o nějakém přípravku prohlásit, že je nejlepší.  U dětí ve věku, který uvádíte, není častější nemocnost neobvyklá. Je to proto, že imunitní systém se teprve vyvíjí a učí se s infekcemi vyrovnávat. Pro podpoření je důležité dodržovat základní režimová opatření jako jsou: strava bohatá na přírodní vitamíny a minerály, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, přiměřené vrstvy oblečení, které zabrání pocení nebo naopak prochlazení, kvalitní spánek v dobře větrané, chladné místnosti.  Doporučuji vše konzultovat s ošetřujícím lékařem Vašich dětí. Ten posoudí, zda jsou potíže příliš časté a/nebo vážné a podle toho zváží doporučení k vyšetření na imunologii.  Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne     Mgr. Havránková

Otázka ze dne 6.2.2019

Štítky:

Dobrý den můžete mi poradit co používat přírodní cestou? mám problém se žaludkem pálí zaha a produkuje žaludek rihani,sono nic zásadního, v krvi zánět nebyl, mam vrácení stav do krku, říkal lékař že špatný sverac mám zato jestli nejde prekysel. Žaludku někdy bolest na pravé straně a levé naproti pupku děkuji za odpoved

odpověď:

Vážená paní,   reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz      Vámi uváděné dlouhodobé problémy je třeba řešit především s lékařem. Prosím zkonzultujte tedy Vaše obtíže ještě jednou s ošetřujícím lékařem (který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte). Po zjištění vyvolávající příčiny Vám lékař navrhne odpovídající léčebný postup a případně předepíše účinné léky, které jsou k dispozici na základě lékařského předpisu.    Všeobecně se doporučuje dodržovat při obtížích s pálením žáhy následující stravovací a režimová opatření: nepít sycené nápoje, alkohol a kávu; nekouřit; jíst častěji po menších porcích; jíst v klidu a po hlavním jídle se v optimálním případě projít (vyhnout se polohám v dřepu a v leže, nezvedat těžká břemena); omezit tučná a hůře stravitelná jídla, ke kterým patří např. silně kořeněná jídla, syrový česnek a cibule atp.; omezit čerstvé kynuté pečivo; večer jíst lehce a to nejpozději dvě hodiny před spaním; spát horní polovinou těla ve zvýšené poloze; rizikovými faktory jsou i obezita a dlouhodobý stres.

Děkuji za pochopení.    S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 5.2.2019

Štítky:

dobry den, rada bych si objednala vlastovicnik na vnitrni pouzivani. Mam postizena jatra. Dekuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz    Odborná literatura uvádí, že vnitřní užívání vlaštovičníku může způsobit poškození jater (je hepatotoxický). Vzhledem k tomu, že trpíte onemocněním jater, doporučuji Vám obrátit se s Vaším zdravotním problémem na ošetřujícího lékaře, který zná váš zdravotní stav (výsledky vyšetření) a léky, které užíváte.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne      Mgr. Havránková

Otázka ze dne 31.1.2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho můžu užívat ženšen Energi

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz V odborné literatuře je uváděno, že při užívání delším než 6 měsíců může docházet například k nespavosti, hormonálním změnám, bolesti hlavy, závrati nebo kolísání krevního tlaku. Pokud se jedná o doplněk stravy, prosím, řiďte se doporučením uvedeným výrobcem nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem, který zná vás aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte. Ženšen totiž patří k rostlinám, které ovlivňují účinnost některých léků, například Warfarinu, Digoxinu, chemoterapeutik nebo inzulínu.  U bylin se obecně doporučuje léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vracet.  Děkuji za pochopení.

S pozdravem a přáním hezkého dne    Mgr. Havránková

Otázka ze dne 28.1.2019

Štítky: ,

Chtěl jsem se zeptat na hloh. Podle informaci pomáhá t regulovat vysoky krevni tlak a pomáhá při nespavosti . Chtěl jsem se zeptat jestli tento čaj se děla z plodu ,listů nebo květů. Přeji hezký den

odpověď:

Vážený pane, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz. Z hlohu se do čajových směsí dají použít květy (sbírané nejlépe před plným rozvinutím), mladé listy, případně i zralé plody. Léčbu bylinnými přípravky doporučuji konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš zdravotní stav (hodnoty krevního tlaku, cholesterolu atd.) a léky, které případně užíváte.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.11.2018

Mohu uživat rakytník na zvyseni imunity? Beru warfarin. Děkuji.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Rakytník bohužel patří mezi rostliny, obsahující vitamín K, který ovlivňuje krevní srážlivost (omezuje účinnost Warfarinu). Při užívání jakýchkoliv dalších léků, doplňků stravy či bylin je při léčbě Warfarinem vždy důležité postupovat opatrně, zejména sledovat, zda nejsou ovlivněny hodnoty krevní srážlivosti (INR). Proto doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš aktuální zdravotní stav (a hodnoty INR) a zkonzultovat s ním, zda je pro Vás užívání rakytníku vhodné.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne       Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.10.2018

Dobrý den, v poslední době procházím obtížným obdobím (těžká nemoc v rodině) a proto jsem si na nervy koupila přípravek Anxiolan. po cca týdnu užívání jsem začala mít problémy s močením. Mám neustále pocit „že se mi chce na záchod“, nechodím nijak často, ale pocit jakéhosi pálení, nucení, mám pořád. Na záněty močových cest netrpím (měla jsem snad 1x v životě, je mi skoro 50), určitě jsem se nikde neprochladila. Včera jsem si Anxiolan zapomněla vzít a problém jsem v zásadě neměla, dnes jsem si jej vzala a je to zase špatné. je možné, aby mi tento problém způsoboval právě Anxiolan? A poradíte, čím ho nahradit? Děkuji předem za odpověď

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Anxiolan je doplněk stravy, jeho složení je uváděno takovéto: obsahuje extrakt z kozlíku lékařského, extrakt z třezalky tečkované, hořčík a vitamín B6. U výše uvedených bylin není typické, že by způsobovaly častější močení, nicméně vyloučit se to nedá.  Pozor ale na užívání přípravků s obsahem výtažků z třezalky – vzhledem k obsahu Hyperici herba existuje u citlivých osob (obzvláště se světlou pletí) možnost fotosenzibilizace (zvýšení citlivosti na sluneční záření) – v takovém případě je třeba se vyhnout zdrojům UV záření (slunce, solária). Mohou se objevit gastrointestinální poruchy, alergické kožní reakce, únava a neklid. Četnost výskytu není známa. Pokud užíváte jakékoliv léky, zkonzultujte prosím nejdříve s Vaším lékařem/lékárníkem, zda je třezalkový extrakt pro Vás vhodný – třezalka totiž může reagovat s některými léky a vyvolávat změnu jejich účinku/nežádoucí účinky.  Při užívání kořene kozlíku se mohou objevit gastrointestinální obtíže (nauzea, křeče v břiše). Frekvence není známa.  Pokud obtíže s močením přetrvávají, navštivte prosím Vašeho ošetřujícího lékaře, aby zkontroloval Váš zdravotní stav.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.10.2018

Štítky: ,

Dobrý den, je možné užívat jednou denně přírodní přípravek Hypnox forte při současném užívání warfarinu?  Děkuji za odpověď.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin, lék ovlivňující krevní srážlivost, je nutno s opatrností užívat jakékoliv další léky či doplňky stravy. Warfarin totiž může reagovat s léky/doplňky stravy/potravou a je tedy nutno sledovat, zda tím nějak nejsou ovlivněny hodnoty krevní srážlivosti (INR).  Přípravek Hypnox forte obsahuje směs bylinných výtažků, mimo jiné extrakt z mučenky pletní. Mučenka patří mezi léčivé rostliny, které obsahují kumariny, a mohou mít přídatný antikoagulační (tj. protisrážlivý) účinek (dále mezi ně patří např. anýz, arnika, heřmánek, jetel, křen, petržel). Může tak teoreticky zvyšovat protisrážlivý účinek warfarinu.  Vzhledem k tomu, že neznám Váš aktuální zdravotní stav a hodnoty INR, doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře a zkonzultovat s ním, zda je pro Vás užívání Hypnoxu vhodné.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 24.10.2018

Dobrý den, kde se mohu dozvědět cenu nebo doplatek Allopurinolu a jiných léku. Děkuji za odpověď.

odpověď:

Dobrý den,      reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.     Látka Allopurinol je součástí léků různých výrobců a navíc je na trhu v různé síle (mg) a v různém počtu tablet. Cena (doplatek) se obecně může v jednotlivých lékárnách lišit, což je umožněno uplatněním různé obchodní přirážky. Orientačně je možné ceny (doplatky) vyhledat na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv zde: http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php Pokud vím, není k dispozici žádná databáze, kde by bylo možno reálné doplatky vyhledat, proto je vhodné kontaktovat lékárnu ve vašem okolí s dotazem na výši doplatku u konkrétního léku. K vyhledání Vaší nejbližší lékárny PharmaPoint a kontaktu na ni můžete využít mapu na našich stránkách: http://www.pharmapoint.cz/lekarny/

S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 4.10.2018

Dobrý den, chtěla bys se s Vámi poradit. Dostala jsem antibiotika klacid 500 (makrolidová antibiotika) na zánět hlasivek. Je možné si třetí den užívání těchto antibiotik dat trochu alkoholu (ne tvrdého). Popřípadě jaké by byly vedlejší účinky a nesníží se účinnost antibiotik? Předem dekuji za odpověď. Hezky den

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Užívání alkoholu není během léčby antibiotiky vhodné. Vzhledem ke skutečnosti, že účinná látka clarithromycin je vylučována přednostně játry, konzumace alkoholu se v průběhu léčby a několik dní po jejím skončení nedoporučuje.

S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 12.8.2018

Štítky: ,

Dobry den Chci se zeptat jak dlouho se muze uzivat kotvicnik zemni

odpověď:

Vážený pane,  v odborné literatuře jsme nenašli žádné informace k časovému omezení užívání. Proto se, prosím, řiďte doporučením uvedeným výrobcem nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem, který zná vás aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte.  Obecně je u bylinných preparátů problém v tom, že sice mohou být dlouhodobě využívány v lidovém léčitelství při řešení různých obtíží, ale nejsou provedeny detailní klinické studie, které by tyto jejich účinky potvrdily nebo vyvrátily. Navíc působení dané bylinky na člověka může být individuálně vnímáno – na někoho působí, na jiného ne. Byliny obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit i negativně – proto doporučujeme léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit.

S pozdravem a přáním pěkného dne  P. Marková

Otázka ze dne 6.6.2018

Štítky:

Dobrý den, od úterý mám vodnatý průjem a zvýšenou teplotu a v pátek odjíždíme na dovolenou nevíte co s tím? Prosím co dělat abych se toho zbavila?

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz    Vzhledem k tomu, že odjíždíte na dovolenou, doporučuji kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře.  Všeobecně by léčba průjmu měla vždy spočívat v kombinaci dietních opatření a užívání léků proti průjmu. I při dodržování diety a užívání léků může trvat několik dní, než se potíže upraví.  Při průjmu je nezbytné zajistit dostatečný přísun tekutin – černý čaj, nesycené minerální vody nebo tzv. rehydratační roztoky, které můžete zakoupit v lékárně. Doporučuje se dodržovat dietu (brambory, rýže, suchary, starší pečivo, banány). Později, dle úpravy potíží, je možno přidat jablka, kuřecí maso nebo netučné mléčné výrobky. Z léků ze použít živočišné uhlí nebo Smectu – podávat s cca dvouhodinovým odstupem od ostatních léků, podávat lze také speciální probiotika, která lze koupit v lékárně. U průjmů s pravděpodobným infekčním původcem (baktérie) lze podávat střevní antiseptika, jako je například Endiaron.  Pokud se zdravotní stav ani při dodržování výše uvedených opatření do dvou dnů nelepší (nebo naopak zhoršuje), je přítomna krev či hlen ve stolici, nebo dochází k dehydrataci k organismu, je nutno neprodleně navštívit ošetřujícího lékaře.

Děkuji za pochopení a přeji brzké uzdravení.    S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 24.5.2018

Dobry den,posledna cca 3 mesice nemam nejak chut do zivota,zniceho nemam radost,musim se premahat k cinnostem ktere jsou bezne.citim se ze nic nezvladam,neumim.jsem nervozni a neklidna kdyz mam jit mezi lidi.driv jsem byla vesela,upovidana.porad si rikam vzdyt mam uzasneho manzela,deti,nezijeme spatne.nemam duvod byt vnitrne tak nestastna.citim se porad ospala,unavena.mam 40 let.poradte mi prosim nejake bylinky abych se dala dohromady.dekuju

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Příčinu Vašich obtíží bohužel nejsme schopni takto na dálku vyřešit. Příčiny Vámi popisovaných obtíží mohou být různé (např. hormonální nerovnováha, nedostatek některého prvku v organismu aj.),  proto Vám doporučuji navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám provede komplexní vyšetření a ev. doporučí vyšetření u odborného lékaře. U bylinných preparátů je problém v tom, že sice mohou být dlouhodobě využívány v lidovém léčitelství při léčbě různých obtíží, ale nejsou provedeny detailní klinické studie, které by tyto jejich účinky potvrdily/vyvrátily. Navíc působení dané bylinky na člověka může být individuálně vnímáno – na někoho působí, na jiného zas ne..

Děkuji za pochopení.   Přeji hezký den! Mgr. Havránková

Otázka ze dne 20.5.2018

Štítky:

Dobri den trpim tak upornov zacpov nepomaha ani gutalax co mam delat dekuji

odpověď:

Dobrý den,    reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Obecně je základem léčby tzv. funkční zácpy soubor režimových a dietních opatření. Doporučuje se zvýšit příjem vlákniny i tekutin, zvýšit fyzickou aktivitu a provádět nácvik defekačního reflexu. Pokud tato opatření nepomáhají, nezabírají ani volně prodejná projímadla a máte tyto zdravotní obtíže opakovaně, je nejlepší navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte. Příčiny těchto problémů totiž mohou být různé, a je možné, že jejich zjištění bude vyžadovat vyšetření u odborných lékařů.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 16.5.2018

Štítky: ,

jak škodí zázvor diabetikům. Co sušený zázvor?

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Dle časopisu Praktické lékárenství, by se diabetici měli užívání zázvoru vyhnout, jelikož zázvor teoreticky může vyvolávat/zesilovat hypoglykemii. Mezi nežádoucími účinky zázvoru je uváděno pálení žáhy a nadýmání, nevhodný je u pacientů, kteří se léčí s poruchami krvácivosti a srážením krve, nemocemi žlučníku či u lidí s přecitlivělostí na obsahové složky zázvoru. To platí jak u sušeného, tak u čerstvého kořene.  Prosím konzultujte užívání s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které užíváte a posoudí, zda je pro Vás užívání vhodné; případně se můžete obrátit na diabetologickou poradnu, ohledně doporučení ke stravování.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 11.5.2018

Štítky: ,

Mohu pít čaj z pampelišky, když užívám Warfarin? Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz       Listy pampelišky jsou zdrojem vitamínu K (patří k rostlinám s velmi nestabilním obsahem vitamínu K), který je nezbytný pro proces srážení krve. Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin (tedy lék tzv.snižující krevní srážlivost), není užívání listů pampelišky vhodné.  Prosím zkonzultujte užívání jakýchkoliv dalších léků či doplňků stravy s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav i hodnoty INR – jak pravděpodobně víte, Warfarin může reagovat s léky či potravními doplňky, čímž může dojít k ovlivnění jeho účinku.

Děkuji za pochopení. Mgr. Havránková

Otázka ze dne 8.5.2018

prosím co mám použít proti pálení žáhy, kterou právě  prožívám

odpověď:

Vážený pane, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Příčinou pálení žáhy může být porucha funkce žaludku nebo jícnu; ale mohou být i jiné faktory, např. skladba jídelníčku, užívání některých léků, kouření, zvedání břemen a jiné příčiny, vyvolávající vrácení žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťávy jsou velmi kyselé a způsobují poleptání, projevující se bolestí a pálením na hrudi. Podle příčiny se liší i doporučená léčba.  Volně prodejné léčivé přípravky působí různým způsobem: a) snižují překyselení žaludeční šťávy (tzv. antacida, například Rennie, Maalox, Anacid, dále Gaviscon…) -b) blokují tvorbu kyselin (např. účinné látky omeprazolum, pantoprazolum, ranitidin atd.) c) léky, které podporují pohyb střev (snižují tak riziko vzniku pálení žáhy)

Z bylinných přípravků se používají například mátový a heřmánkový čaj nebo ve směsi s dalšími bylinami, například kapky Iberogast.  V akutním případě, kdy nemáte po ruce žádné léky, stačí i pití čisté vody, aby došlo ke snížení kyselosti; a spaní ve zvýšené poloze (v polosedě), aby se omezilo vracení žaludečních šťáv.  Prosím pokud potíže přetrvávají, konzultujte je s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte. Po zjištění vyvolávající příčiny Vám lékař navrhne odpovídající léčebný postup a případně předepíše účinné léky, které jsou k dispozici na základě lékařského předpisu.

S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 29.4.2018

Prosím, o Vaší radu, zda mohu s Warfarinem užívat Ženšen. Děkuji.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. V lékových databázích byly zaznamenány případy interakce mezi warfarinem a ženšenem, souběžné podávání může zvyšovat riziko krvácení. Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin (tedy lék ovlivňující krevní srážlivost), je nutno konzultovat užívání jakýchkoliv dalších léků či doplňků stravy s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav i další léky, které případně užíváte. Warfarin totiž může reagovat s léky/doplňky stravy/potravou a je tedy nutno sledovat, zda se nějak nemění hodnoty krevní srážlivosti.

Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.4.2018

Štítky:

Dobry den chci zeptat jestli je nějaky připravek ktery by mi zabranil k napinavosti na zvraceni u zubaře když mi saha do pusy děkuji za odpověd

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Zkuste prosím probrat s Vaším stomatologem, zda by v takovém případě mohlo být využito některé lokální anestetikum  – např. kožní sprej Lidocain-EGIS 10% snižuje nebo potlačuje zvýšený dávivý reflex při přípravě RTG snímku. Váš ošetřující zubní lékař posoudí, zda je pro Vás takový přípravek vhodný.  Možná by mohl v těchto nepříjemných pocitech lehce ulevit i sprej s mírnými lokálně anestetickými účinky – např. Tantum verde spray, Orofar, Stopangin. Je též možno zkusit např. homeopatika – jejich působení na každého člověka je individuální, doporučuji konzultovat s odborníkem na homeopatii.

S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 23.3.2018

Štítky: ,

Dobrý den, chci se zeptat na “ brusinky  “ , zda by byly vhodné i na hyperaktivní močový měchýř. Musím často na WC ( vždy za 2 – 3 hod max. ) i v noci jdu až 2x. Provází mě časté nutkání na močení . Vždy to dojdu do stádia, že močení je urgentní a musím ihned navštívit toaletu, nemohu ho dál oddálit. Jinak močení mám bezproblémové nebolestivé.  ( Žádná krev, přerušování a ani odkapávání nemám. ) Tento stav mám snad 20 let. Stačí pustit vodu z kohoutku a chce se mě močit, v létě se ponořím do vody a mám také tento problém. U lékaře jsem nebyl a vím, že to není správné. Chtěl bych vyzkoušet ještě na zklidnění brusinky . Hodí se brusinky i na prostatu ? Je mi 70 let a tudíž budu mít určitě i zbytnělou prostatu. Užívám jen jeden lék a to asi také 20 let na vysoký tlak. Cukr a cholesterol mám v normě. Moc děkuji za jakoukoliv radu.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisované obtíže je třeba zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, resp. urologem. Léčba hyperaktivního močového měchýře totiž patří do rukou urologa, který vyšetří Váš aktuální zdravotní stav a navrhne léčebný postup. Pokud je přítomen zánět, mohlo by užívání brusinek (obsažených např. v Urinalu) jako doplňkové léčby pomoci – ale každopádně doporučuji nejdříve vyšetření u odborného lékaře (také z důvodu preventivního vyšetření prostaty).  Pro zajímavost posílám odkaz na stránky České urologické společnosti, kde najdete spoustu užitečných informací ohledně syndromu hyperaktivního močového měchýře.:  http://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/oab-syndrom-syndrom-hyperaktivniho-mocoveho-mechyre/  ev. https://www.musimcasto.cz/

Děkuji za pochopení, přeji hodně zdraví!  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 20.3.2018

Štítky: ,

dobrý den je možné, že po vypití čaje z meduňky mám bolesti břicha a nadmutá až k omdlení.Stalo se to víc krát až jsem si to uvědomila- meduňku už nepiji. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisovaná reakce organismu na užití meduňky není obvyklá, nicméně je možné, že se např. jedná o alergickou reakci na některou obsahovou látku v meduňce. Pokud by se však u Vás tyto obtíže objevovaly i nadále, třeba i bez souvislosti s užíváním meduňky, doporučuji kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře a celou situaci s ním probrat.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.3.2018

Dobrý den,  potřeboval bych něco na hyperaktivní močový měchýř . Někde jsem se dočetl , že na zklidnění působí  třezalka tečkovaná . Rád si nechám, ale  poradit i něco jiného . Předem Vám moc děkuji.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisované obtíže doporučuji konzultovat s odborným lékařem-urologem. Níže zasílám odkaz na stránky České urologické společnosti, kde najdete spoustu užitečných informací ohledně syndromu hyperaktivního močového měchýře. http://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/oab-syndrom-syndrom-hyperaktivniho-mocoveho-mechyre/  Třezalka tečkovaná je v lidovém léčitelství často doporučována při přechodném psychickém vyčerpání, často spojeným s psychovegetativními potížemi (napětí, úzkost, strach, rozlady nejrozmanitějšího původu). Uvádí se též, že pozitivně ovlivňuje funkce močových cest a ledvin. Vzhledem k tomu, že třezalka může reagovat s některými léky a způsobovat tak nežádoucí účinky, doporučuji konzultovat její užívání s ošetřujícím lékařem, ev. lékárníkem, kteří znají Váš aktuální zdravotní stav i léky, které případně užíváte.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 9.3.2018

Štítky:

Beru 2x denně čajovou lžičku dýňového oleje (doporučeno na zvětšenou prostatu; 70 let – urologem sledován pro zvýšené hodnoty PSA; jinak bez medikace; bez jakýchkoliv potíží). Ptám se : Je zapotřebí přerušení/vynechání (např. po 2 měsících užívání měsíční pauza)? Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. V dostupných zdrojích jsme nenašli informace ohledně možného nežádoucího působení dýňového oleje při jeho dlouhodobém užívání.  Každopádně prosím pravidelně navštěvujte svého ošetřujícího lékaře/urologa, aby kontrolovali váš aktuální zdravotní stav.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 12.2.2018

Dobry den. Chci se zeptat na Saframyl. Proc na nektere krabicce je v levem rohu, z meho pohledu, logo a na nektere neni. Je jiste, ze Saframyl urcite obsahuje safran? Dekuji.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.    Ohledně složení i obalu Saframylu jsme kontaktovali dovozce: Saframyl obsahuje extrakt z blizen šafránu. Logo Satiereal značí patentovaný extrakt , který je v každém balení.

S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 11.2.2018

Štítky:

Dobrý den,prosím o radu pro mého pejska,má mastnější srst,je zvláštně cítit ,neustále se olizuje na genitáliích a vnitřních stehnech,a meziprstí,polyká jakoby se mu tvořilo více slin…a stále se škrábe dle mého se jedná o nějaké kvasinky.Udělala jsem mu řepíkovou koupel a dávám řepík pít.Poradte mi jak více a efektivně přírodně pomoci.Děkuji za sebe i pejska.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.    Kožní problémy u psů mohou být nejrůznějšího původu, například kožní paraziti, alergie na některou potravinu, prach nebo roztoče, v zimě střídání teploty atd., podle toho se pak při řešení/léčbě postupuje. Kontaktujte proto prosím Vašeho veterinárního lékaře, který zná zdravotní stav Vašeho pejska. Můžete také vyhledat specializované pracoviště, kde provádějí stěry či kožní testy. Pokud by šlo skutečně o kvasinky, je třeba pejska dle závažnosti stavu přeléčit, aby například nedošlo k zavlečení infekce do močových cest.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 7.2.2018

Štítky:

Můžete mi napsat něco k “ gimnema“

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Níže posílám odkaz na stránky informující o této rostlině: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gymnema  V našem sortimentu máme několik přípravků s obsahem výtažku účinných látek z rostliny gymnema sylvestre (označovanou také jako gurmar): Edenpharma Gymnema sylvestre cps.30 GURMAR-GYMNEMA+skořice+kurkuma 60 vega tob.SETARIA Glucosorben tob.60 LEROS NATUR Diabetický čaj s gymnemou n.s.20x1g DIAMizin Gurmar 50 kapslí ADVANCE Diaben cps.60  Bližší informace o dostupnosti Vám podají lékárníci v kterékoliv PharmaPoint lékárně.

Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 27.1.2018

Štítky:

Dobrý den Maminku již delší dobu trápí průjem vyzkoušela diety smektu probiotika také byla na vyšetření střev pí doktorka jí dala i nějaké léky které ani nemohla užívat protože má neuropatii a už ma tolik léků že se bojí něco vzít Děkuji za odpověď

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vzhledem k tomu, že Vaší maminku trápí průjem již dlouhou dobu a nepomohly obecně doporučované postupy (dieta, probiotika atd.), doporučuji opět navštívit ošetřujícího lékaře a situaci s ním konzultovat. Příčiny mohou být různé, je nutno dále po nich pátrat (např.nesnášenlivost některé potraviny, zánětlivé střevní onemocnění, porucha funkce jiného orgánu v dutině břišní..). Pokud mamince nedělají dobře předepsané léky, ať o tom prosím informuje lékaře, který ev.může posoudit změnu terapie.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 23.1.2018

Štítky: ,

Dobrý den mé 5 měsíční dceři slzí pravé očíčko, většinou ráno a večer. Prosím o radu jaké kapky používat.Děkuji moc

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Prosím obraťte se na ošetřujícího dětského lékaře, který Vás s největší pravděpodobností odešle na vyšetření k očnímu lékaři. U takto malých dětí se stává, že mají ucpané slzné kanálky a je nutno, aby stav zkontroloval oční lékař. Dle doporučení lékaře pak lze užívat např. Ocuflash kapky.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 16.1.2018

Dobrý den, potřebuji objednat antibiotika ANTHRAMYCIN . Je možné je objednat u Vás nebo zjistit zahraničního výrobce ? V ČR asi půjde o neregistrovaný přípravek.                                                          Děkuji.

odpověď:

Dobrý den, tuto účinnou látku nenabízí žádný z našich obchodních partnerů. Nedokážeme zabezpečit ani ze zahraničí.

S pozdravem  J. Ryšavá

Otázka ze dne 4.1.2018

Štítky: , ,

Dobrý den, pravidelně uzivám leky Introna, Thromboreductin a Anopyrin. Posledni dobou trpim na bolesti zad. Jako premedikaci k Introne uzivam Paralen. Bohuzel na bolesti zad je u me nedostacujici. Mohu Vas porosit o radu jake leky proti bolesti bych mohla uzivat k me trvale lecbe? Dekuji za infio.

odpověď:

Vážená paní,  vzhledem k lékům, které pravidelně užíváte (Introna, Thromboreductin, Anopyrin), je nutno, abyste jakékoliv změny v terapii konzultovala s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav, krevní obraz atd. Teoreticky lze Paralen nahradit silnějšími léky (např. účinná látka tramadol – není však vhodný např. pro pacienty s anamnézou křečí), které jsou ale vydávány jen na základě lékařského předpisu. Lékař totiž musí posoudit, zda právě pro Vás (vzhledem k anamnéze, aktuálnímu zdrav.stavu atd.) je takový lék vhodné nasadit.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 1.1.2018

Štítky:

Dobrý den, před necelým rokem jsem byl na operaci s nosními polypy. Po operaci mám asi nějaký volný prostor hlouběji v nosní dutině, kde se mi shromažďuje rýma, až časem vytvoří tvrdou hrudku, která mi pak ucpává nosní dírky. Asi dvakrát se mi ji podařilo vysmrkat, ale vždy tomu předcházelo asi měsíční období ucpané nosní dírky a tlaku v nose. Po vysmrkání mám zhruba tři týdny volný nos a pak se tato hrudka vytvoří zase. Poté, co jsem si začal pravidelně prolévat nos solným roztokem nemám problém přes den, ale v noci mám stále jednu dírku ucpanou, podle toho, na kterém boku spím a už nejsem schopen tuto hrudku vysmrkat (hrudka už více neroste, ale ani se nezmenšuje). Pravidelně užívám Avamys, ale s tímto problémem mi nepomáhá. Co byste mi doporučili na rozpuštění této hrudky? Děkuji moc za radu.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Váš problém je zapotřebí řešit s ošetřujícím lékařem (alergolog, ORL), kteří zkontrolují Váš aktuální zdravotní stav, zhodnotí současnou terapii. Je možné, že Vám předepíší jiný nosní sprej s obsahem kortikoidů určený k léčbě nosních polypů (s obsahem mometason furoas) – toto je však plně v jejich kompetenci. Literatura uvádí, že je vhodné jako doplňkovou léčbu při léčbě nosních polypů aplikovat spreje (či dělat výplachy) s obsahem mořské soli.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 21.12.2017

V knize 500 nejlepších receptů lidové medicíny, na stránce 178 autor  doporučuje na léčení polypu v nose používat listy Břečťanu popínavého. Prosím o radu jak jej nejlépe používat. V současnosti používám sprej Mommox 0,05 mg, bez znatelných změn.  Děkuji za radu.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi uváděné užívání listů břečťanu patří mezi postupy tzv. lidového léčitelství. V odborné literatuře není taková indikace ani aplikace listů břečťanu uváděna. Nejde tedy o klinicky prověřený postup a nedá se zaručit, že je bezpečný a vhodný právě pro Vás.   Sprej Mommox, který užíváte, je lék určený na léčbu nosních polypů u dospělých od 18 let. Pokud u Vás sprej neúčinkuje, prosím poraďte se se svým lékařem (alergolog, ORL) o dalším postupu – lékař může navrhnout případnou změnu terapie. Literatura uvádí, že je vhodné jako doplňkovou léčbu aplikovat spreje (či dělat výplachy) s obsahem mořské soli – předpokládám ale, že Vás ošetřující lékař poučil o tom, jaká doplňující léčba je právě pro Vás vhodná.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním klidného adventního dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.12.2017

Štítky:

dobry vecer zeptam se uz treti den mam prujem a zacala jsem uzivat smectu coz teda stolice tuhne ale porad jdu i vic jak trikrat na zachod. U lekare jsem byla ale ten doporucil jen dietu

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Co se týče obecných doporučení při průjmu – pokud se jedná o akutní průjem, je nutné zabránit rehydrataci organismu (důležitý je dostatečný přísun tekutin – černý čaj, nesycené minerální vody, tzv.rehydratační roztoky – lze koupit v lékárně). Nezbytné je samozřejmě dietní opatření (brambory, rýže, suchary, starší pečivo, banány, později dle úpravy potíží jablka, kuřecí maso, netučné mléčné výrobky). Z léčivých přípravků lze použít černé uhlí nebo Smectu – podávat s cca dvouhodinovým odstupem od ostatních léků, podávat lze také Enterol nebo Hylak forte (tzv. střevní eubiotikum, lze koupit v lékárně), po poradě s lékařem či lékárníkem též Endiaron nebo Imodium. Pokud se zdravotní stav ani při dodržování výše uvedených opatření do dvou dnů nelepší (nebo naopak zhoršuje), je přítomna krev či hlen ve stolici, nebo dochází k dehydrataci k organismu, je nutno neprodleně navštívit ošetřujícího lékaře. Pokud Vám lékař doporučil již jen dietu, pravděpodobně usoudil, že akutní průjmové onemocnění ustupuje a že je nutno dodržovat dietní opatření, které napomůže rychlejší regeneraci organismu. Mohly by Vám také pomoci střevní eubiotika (viz výše). Pokud se však Váš stav nebude lepšit, prosím navštivte opět Vašeho ošetřujícího lékaře, aby zjistil příčinu průjmů a předepsal patřičnou terapii.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 15.12.2017

Štítky: ,

Dobrý den Prosim o radu, užívám warfarin, sertralin , rytmonorm a mertenil, mohu k těmto lékům pit čaj z rozrazilu?  Děkuji za odpověď

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin, tedy lék ovlivňující krevní srážlivost, je nutno konzultovat užívání jakýchkoliv dalších léků či doplňků stravy s Vaším ošetřujícím lékařem. Warfarin totiž může reagovat s léky/doplňky stravy/potravou a je tedy nutno sledovat, zda tím nějak nejsou ovlivněny hodnoty krevní srážlivosti (INR). V literatuře jsem nicméně nenašla údaje o tom, zda současné užívání rozrazilu nějak může ovlivnit hodnoty krevní srážlivosti. Pokud tedy jsou Vaše hodnoty INR stabilní, nemělo by pití čaje s rozrazilem vadit. Každopádně je důležité vědět, že obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě. Obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 13.12.2017

Štítky:

Dobrý den,  je možné konzumovat ostropestřec semena (netlučená) rozmělnit v ústech pomocí zubů a polykat ?  Děkuji Vám za info.

odpověď:

Vážený pane,   reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz U ostropestřce jsem našla rozdílné informace od výrobců, co se týče jeho konzumace. Někteří výrobci uvádí, že se má z plodů připravovat čaj, jiní umožňují i konzumaci za syrova. Doporučuji se tedy řídit radami jednotlivých výrobců. Každopádně při žlučových kamenech je vhodné používání přípravku konzultovat s lékařem. Při konzumaci přípravku není vhodné pít alkohol.

Děkuji za pochopení.    Mgr. Havránková

Otázka ze dne 2.12.2017

Štítky:

Dobrý den, Setrvává u mne stav s vyprazdňováním. Minulou neděli za pomocí léků došlo ke kompletnímu vyprázdnění a od té doby / prakticky celý týden / jsem neměl potřebu použít WC. Nerad bych bral znovu nějaké projímadlo a raději bych volil nějakou jinou cestu. Stolici mám více méně stále velmi tuhou. Řeším to pitím vlažné vody po ránu před snídaní, ale mám problém vypít alespoň 1/4 l . Poraďte prosím nějaký účinější  prostředek.  Děkuji

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Omlouvám se za pozdní odpověď, měla jsem dovolenou.  Možná se již Váš zdravotní problém vyřešil.  Obecně je základem léčby tzv. funkční zácpy soubor režimových a dietních opatření. Z všeobecného hlediska bývá nízký příjem vlákniny (vč.zeleniny a ovoce), tekutin a sedavé zaměstnání příčinou zácpy. Doporučuje se zvýšit příjem vlákniny i tekutin, zvýšit fyzickou aktivitu a provádět nácvik defekačního reflexu (v pravidelnou denní dobu). Zkuste tedy zvýšit příjem tekutin a vlákniny (zelenina, ovoce, bezlepkový sortiment vyrobený z kukuřice, rýže, pohanky, lněná či dýňová semínka).    Pokud tato opatření nepomohou, zkuste eventuálně po poradě s lékařem (který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte) některá šetrná projímadla – laktulóza (pozor – chronické a nesprávné užívání může mít za následek průjem a poruchy elektrolytové rovnováhy; pozor na možné interakce s jinými léčivy) nebo glycerinové čípky. Ani tato šetrná projímadla se ale nemají užívat dlouhodobě. Pokud však budou potíže přetrvávat, prosím obraťte se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vás vyšetří a případně odešle na další vyšetření k zjištění příčiny chronické zácpy.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den! S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 28.11.2017

dobrý den, mám již cca dva měsíce šum v uších občas tensi v hlavě a mírnou bolest. Cvičím dle Mojžíšové cca 8 týden, denně cviky na páteř, bolest a šum neustupují (hlavně šum v uších ), bederní páteř léčím již dva roky  bolest se vrací… (bolest v bederní a křížové oblasti). rtg krční páteře bez nálezu , rtg před rokem bez nálezu. děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Vámi popisované obtíže mohou mít různé příčiny (problémy s páteří, problémy v oblasti uší apod.) . Proto Vám doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vás vyšetří a případně ještě pošle na vyšetření k odbornému lékaři (neurologie, ORL, rehabilitace).

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.11.2017

Štítky:

dobry den prosim o radu, trpim na suchy nos prosimvas je nejakej produkt s aloe vera, ktery se muze aplikovat do nosnich direk k zvlhceni nosu predem dekuji za odpoved

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Níže Vám zasílám nosní spreje s obsahem aloe, které máme v sortimentu:

Quixx soft  – je izotonický nosní sprej, který pomáhá obnovit funkce nosu, uklidňuje citlivé nosní sliznice a zlepšuje dýchání.

Fytofontana Aloe vera nosní spray 20 ml   – Přirozený neagresivní iontový roztok z Mrtvého moře s obsahem Aloe vera, kyseliny hyaluronové a panthenolu. Účinně uvolňuje ucpaný nos a zvlhčuje nosní sliznici.

Panthenose nosní sprej s aloe vera 20ml(Dr.Müller) – přípravek pro jemné a šetrně čištění nosu s obsahem Aloe Vera a Panthenolu.

Trioderm Care Nosní sprej 50ml – Extrakt z aloe vera, rakytníku řešetlákového a panthenolu přispívají k rychlému zlepšení kondice nosní dutiny.

Sanorin Aqua ANTI-ALLLERGY sprej 20 ml – Přípravek udržuje sliznici svěží a zvlhčenou, a to díky působení aloe vera a esenciálních olejů.

Na velmi vysušenou nosní sliznici je vhodné aplikovat nosní mast – máme v sortimentu: Panthenose nosní mast s bisabolol. 7.5ml (Dr.Müller)- zlepšuje nosní průchodnost, čistí nosní dutinu, snižuje tvorbu hlenů při rýmě, zvlhčuje a regeneruje podrážděnou nosní sliznici, kterou promašťuje, a odstraňuje strupy a zaschlé hleny. Ošetřuje i suchou a podrážděnou pokožku v okolí nosu. Přípravek má díky složení zklidňující, protizánětlivé a regenerační účinky. Obsahuje bisabolol (výtažek z heřmánku), panthenol a vitamín E.

NISITA nosní mast 10g – zvlhčuje nosní sliznici, zabraňuje vzniku alergické rýmy a zlepšuje dýchání nosem

Rinopanteina nosní mast 10g – slouží k promazávání a udržování hydratace nosní sliznice. Přípravek udržuje vlhkost nosní sliznice, napomáhá k reepitelizaci, snižuje tvorbu strupů a napomáhá jejich hojení, má regenerační účinky, zmírňuje následky krvácení z nosu a usnadňuje endoskopické vyšetření. Pokud by Vaše zdravotní obtíže přetrvávaly delší dobu, prosím poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den! S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 11.11.2017

Štítky:

Dobry den. Moje maminka má už asi pomalu měsíc průjem. Co sni tak to ze sebe vyloučí. Je ji 72 let.nikdy předtím takové problémy nemnela. Zadne prášky ji nepomáhají ani přesto že drží dietu.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vzhledem k tomu, že obtíže Vaší maminky trvají tak dlouho, doporučuji znovu navštívit ošetřujícího lékaře. Příčiny dlouhodobého průjmu mohou  být různé (př. dráždivý tračník, střevní záněty, problémy se vstřebáváním potravin, infekce, užívání některých léků aj.). Je proto nutné, aby lékař zjistil příčiny těchto obtíží a určil vhodný léčebný postup.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 10.11.2017

Strašně mě pálí žáha a nic mně nepomáhá. Ale na operací nechci. Můžete mně poradit ? Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Pálení žáhy (pyróza) je jedním z nejčastějších tzv.gastrointestinálních příznaků, jejichž příčina může být způsobena poruchami funkce žaludku nebo jícnu. Příčinou pálení žáhy ale mohou být i jiné faktory, např. skladba jídelníčku a stravovací režim, užívání některých léků, kouření, zvedání břemen, těhotenství aj. Prosím zkonzultujte Vaše obtíže s ošetřujícím lékařem (který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte). Po zjištění vyvolávající příčiny Vám lékař navrhne odpovídající léčebný postup a případně předepíše účinné léky, které jsou k dispozici na základě lékařského předpisu.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.10.2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, proč nejsou dostupné kapky Guna lympho, Guna artro, Guna flam. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,  děkujeme za váš dotaz. Tyto přípravky jsou k dispozici v režimu tzv. mimořádného (individuálního) dovozu. http://www.olecich.cz/encyklopedie/jsou-v-ceske-republice-dostupne-i-neregistrovane-leky  Lékárny si je mohou pro pacienty objednat, dodací lhůta je obvykle do 3 pracovních dní.

Děkuji a přeji pěkný den   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 29.9.2017

Štítky: ,

DOBRY DEN CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT RAKYTNIK SE POUŽIVA NA BERCÁKY A KŘEČOVÉ ŽILY * DĚKUJU ZA ODPOVĚD

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Na Váš dotaz bohužel nejsem schopná odpovědět, je třeba, abyste Váš zdravotní stav konzultovala s Vaším ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!    S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 24.9.2017

Štítky:

Existují kapky Břečťanu popínavého v ČR na hypotyreozu? A pokud ano, kde lze objednat?

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. V ČR je dostupných více léčivých přípravků s obsahem extraktu z listu břečťanu plazivého (Hedera helix L.), které jsou však určeny k léčbě kašle (při akutních zánětech dýchacích cest a chronických bronchitid). Jedná se o přípravky Hedelix (kapky nebo sirup), Prospan sirup, Helixir sirup, Herbion sirup  Je možné, že lidové léčitelství uvádí, že břečťan povzbuzuje činnost štítné žlázy, ale pro takovou indikaci nejsou u nás léky schválené. Každopádně prosím zkonzultujte nejdřív se svým ošetřujícím lékařem (praktický lékař, endokrinolog), zda by užívání takových kapek bylo pro Vás vhodné. Ošetřující lékař zná Váš zdravotní stav a léky, které případně užíváte.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 7.8.2017

Dobrý den, je možné kombinovat na úzkosti Safarmyl s Anxiolanem nebo Saframyl s Lexaurinem? Případně je možné doplňovat ten Saframyl třeba bylinkami jako  je čaj z kozlíku, meduňky? Děkuji za odpověď.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi uváděné přípravky Saframyl a Anxiolan patří mezi tzv. potravní doplňky, zatímco Lexaurin je registrovaný léčivý přípravek. Při současném užívání Lexaurinu s látkami tlumícími centrální nervový systém může dojít ke změnám účinků přípravku Lexaurin. Doporučuji absolvovat konzultaci s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav (a všechny léky, které případně užíváte) a posoudí, zda je pro Vás užívání těchto přípravků vhodné. Nebyly provedeny studie zjišťující možné interakce mezi výše uvedenými doplňky a Lexaurinem. Nicméně v lékové databázi jsem našla informaci, že například současné užívání Lexaurinu a kozlíku či třezalky (např.obsažené v Anxiolanu) se nedoporučuje.

Stejně tak se není vhodné současné užívání třezalky a tryptophanu (Saframyl a Anxiolan).  V potravních doplňcích a čajových směsích na uklidnění bývají obsažené směsi několika léčivých rostlin (3-4 druhy) – např. meduňka nať, kozlík lékařský kořen, máta nať, dobromysl nať, mateřídouška nať, chmel šištice, třezalka nať, levandule květ, heřmánek květ aj. Jejich působení na lidský organismus je individuální. Je však důležité vědět, že obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě. Obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit. Rovněž je nutno upozornit, že účinné látky z léčivých rostlin mohou vzájemně reagovat s užívanými léky či se slunečním zářením a mohou pak vyvolat nežádoucí účinky (např.třezalka)  – jejich užívání je nutno konzultovat s ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

S pozdravem   Mgr. Havránková

Otázka ze dne 6.8.2017

Dobrý den. Mám dlouhodobé problémy se spánkem abych pořádně usnul. V práci již nejsem a jsem v předčasném duchodu ohledně nemocí které jsem prodělal a to srdeční arytmii plícní embolii a epileptický záchvat. Se spaním jsem měl problémy i když jsem fyzicky pracoval. Beru léky codasal a cordarone. Kávu již odpoledne nepiji naposledy večeřím v 17hod. Čím spánek zlepšit a nebo je to již věkem? Děkuji.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Neznám Vaše denní návyky, určitě bych doporučila dodržovat přečíst si a dodržovat režimová opatření – tzv. desatero spánkové hygieny – níže posílám odkaz na stránky IKEM: https://www.ikem.cz/cs/nespavost-spankova-hygiena/a-1997/

Dlouhodobě trvající poruchy spánku mají být řešeny s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav. V případě, že je to nezbytné, může předepsat léky na léčbu nespavosti.  V lidovém léčitelství je doporučováno užívání čajových směsí, ve kterých bývají kombinace léčivých rostlin (3-4 druhy) – např. meduňka nať, kozlík lékařský kořen, máta nať, dobromysl nať, mateřídouška nať, chmel šištice, levandule květ, heřmánek květ aj. Je však důležité vědět, že obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě. Obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit. Rovněž je nutno upozornit, že účinné látky z léčivých rostlin mohou vzájemně reagovat s užívanými léky či se slunečním zářením a mohou pak vyvolat nežádoucí účinky. Vzhledem k Vaší zdravotní anamnéze doporučuji užívání bylinných preparátů konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.7.2017

Manžel bere diazepam a chce ho přestat užívat, Koupil si tablety medunky a ptá se , zda může postupně snižovat dávky Diazepamu a nahrazovat ho medunkou. Děkuji za odpovědˇ

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Diazepam je léčivý přípravek, který je určen k léčbě širšího spektra zdravotních obtíží a který lze vydávat pouze na základě lékařského předpisu. Jeho dávkování je vysoce individuální a je nutno se řídit dávkováním, které stanovil předepisující lékař. V tomto případě je tedy důležité, aby Váš manžel kontaktoval lékaře, který mu lék předepsal, a domluvil se s ním na změně dávkování (případně ukončení terapie). Pokud lékař nestanovil jinak, není žádoucí, aby si manžel dávkování upravoval sám.

Meduňka je léčivá bylina, u níž je uváděno, že je určena k úlevě mírných příznaků psychického vypětí (neklid, psychická podrážděnost) a při poruchách spánku. Přípravek se rovněž tradičně užívá k léčbě mírných zažívacích obtíží, včetně nadýmání, plynatosti a napětí v břiše. Její účinnost a snášenlivost je individuální, nelze předem říci, jak bude na konkrétního jedince působit. Opět doporučuji, aby manžel nejdřív probral celou situaci s ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 17.7.2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti v krku, bojím se že jde o angínu. Nemůžu polykat, takřka mluvit, mám horečku a bolí mě otevírat pusu a hučí mi v hlavě…mám navšťívit lékaře dnes (je to 1.den nemoci ) nebo mám počkat do zítra ? Děkuji za odpověď

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. Rychlost nástupu Vámi popisovaných zdravotních obtíží (1.den) opravdu může ukazovat na angínu. Ta se zpravidla léčí antibiotiky, která může předepsat pouze lékař. Ten také může určit diagnózu (zda se skutečně jedná o bakteriální infekci) a doporučit Vám vhodnou léčbu. Vzhledem k neúplným informacím o Vašem zdravotním stavu nemůžeme určit, zda navštívit lékaře neprodleně. S léčbou je však vždy vhodnější začít co nejdříve.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!    S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 10.7.2017

Štítky: ,

Dobrý den, dostala jsem ROZEX krém na obličej, a udělala se mi na rukách vyrážka (nesmím na slunko, ale neubránila jsem se tomu), začala jsem užívat DASELTA proti alergii (měla jsem lék doma po píchnutí včely se mi udělal velký červený flek), atak lék na alergii jím už pátý den a zlepšení není. Lékař má dovolenou. Děkuji za odpověď.

odpověď:

Vážená paní, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz  Váš zdravotní problém rozhodně odporučuji řešit s ošetřujícím lékařem (či jeho zástupcem), který rozhodne o dalším postupu  (např. změna terapie).

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 16.6.2017

Dobry den, mam dlouhodobejsi problemy s kvasinkovou infekci v ustech (moucnivka). Problemy se vraci ihned po preruseni aplikace gencianky. V zamestnani se s takto zbarvenou dutinou stejne nemohu ukazovat. Docetl jsem se o Boraxglycerinu. Je u Vas dostupny? Popr. umite poradit neco vhodnejsiho? Pouzivam taktez Candivac a probiotika (mam tim zasazena jiz i streva). Dekuji,

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Váš zdravotní stav doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem, který Vás vyšetří a rozhodne o dalším postupu ev. Vás odešle na vyšetření k odbornému lékaři.  K léčbě aftů lze použít různé pastilky, bylinné extrakty, ústní vody a gely, které mají antiseptický a protizánětlivý účinek, zmírňují bolest způsobenou afty a napomáhají hojení. Závažnější formy a opakující se obtíže je nutno řešit s lékařem. Co se týče boraxglycerinu – je připravován v lékárnách. Na základě lékařského receptu Vám mohou v lékárně připravit také roztok obsahující účinnou látku nystatin, která se využívá v léčbě moučnivky. Dalšími přípravky, které se mohou v léčbě využít, je např. Solcoseryl pasta, Mundisal gel, Corsodyl, Aloclair gel aj. Obvykle se doporučuje zvýšený příjem vitamínů B a C, důsledná hygiena dutiny ústní.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!     S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 15.6.2017

Štítky:

chtela bych se zeptat zda produkt Ecoslim, je bezpecny zda se muze uzivat, je pry dostupn ylekarnach, ale v zadne o tomto produktu neslyseli, prosim o informaci.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi uváděný produkt není v našem sortimentu. Níže uvádím odkaz na stránky vytvořené Státním ústavem pro kontrolu léčiv a na portál „Registr rozhodnutí hlavního hygienika“, kde je uveden přehled schválených doplňků stravy: http://www.olecich.cz/encyklopedie/leky-prodavane-na-internetu http://www.olecich.cz/uploads/infoLISTY/03191_SUKL_Infolisty_2014_07_01.pdf https://snzr.ksrzis.cz/snzr/aps/public/rrh Přípravek Ecoslim jsem v registru nenašla.

Přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 13.6.2017

Štítky: ,

Dobrý den,prosím o odpověď,zda mohu mít každý den žlutý průjem asi pětkrát denně po léku Sertralin? Jinak jsem šest týdnů po vyjmutí žlučníku a kusu tlustého dtřeva pro divertikly. Jak dlouho po této operaci musím držet šetřící dietu? Kdy budu moci např.jahody,paštiku.salátovou okurku anebo rizoto,be kterém je hrášek a kukuřice?Co by jste mi doporučili na ten průjem?Ráno jdu ztuha a pak to začne,trvá to přes 14 dní. Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Napište mi prosím přesné jméno léku obsahujícího účinnou látku sertralin, který užíváte – přepošlu Váš dotaz výrobci, který Vás bude v co nejkratší době kontaktovat. Pokud je to možné, uveďte prosím i Vaše tel. číslo.  Co se týče dietních opatření – prosím zkonzultujte s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a doporučí nejvhodnější postup.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 8.6.2017

Štítky: , ,

Zdravim,velmi dlouho mam denodenne boledti bederni prave strany,zprvu strilela bolest doo kycle,ale zhorsilo se to tak,as bolest citim do lytka jako brneni a zhorsuje se to behem dne.uzivam aulin,mela sem rehabilitace,stav se horsi.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Zhoršení Vašeho zdravotního stavu doporučuji co nejdříve zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, který zhodnotí aktuální situaci, dle potřeby upraví léčbu, případně Vás odešle na vyšetření k odbornému lékaři.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 30.5.2017

Štítky:

Vymizí průjem sám?

odpověď:

Vážený pane,    reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.    Pro léčbu průjmu má zásadní význam znalost příčiny. Příčiny mohou být různé a bohužel je nelze zjistit takto na dálku. Nezbytná jsou dietní opatření (brambory, rýže, suchary, starší pečivo, banány, později dle úpravy potíží jablka, kuřecí maso, netučné mléčné výrobky). U průjmu dochází ke ztrátě tekutin, proto je důležité dostatečně pít. Lehčí formy průjmu mohou odeznít na základě dodržování diety.  K léčbě se využívají primárně tyto léky:

Střevní antiseptika (Endiaron) jsou proti průjmové léky s antibakteriálním účinkem. Působí na řadu patogenních mikrobů a jsou tak vhodné k léčbě průjmu s předpokládaným infekčním původem, případně u tzv. cestovatelských průjmů.

Absorbencia (Carbosorb a jiné „živočišné uhlí“, Smecta) jsou charakteristická schopností absorbovat a vázat na svůj povrch rozličné látky včetně toxinů a některých bakterií. Jejich terapeutické využití je však omezené. Vhodné především k léčbě průjmů způsobených dietní chybou, případně při otravě z jídla.

Inhibitory střevní motility (Imodium, Loperon) jsou léky, které způsobují „zpomalení“ práce střev a tím působí protiprůjmově. Vyznačují se velmi silným účinkem. Jsou vhodné ke zvládnutí jak náhle vzniklých akutních průjmů rozličného původu, tak k léčbě průjmů chronických.

Obecně se doporučuje navštívit lékaře v případě, že u dospělého nedojde k normalizaci zažívání do tří dnů, ve stolici je krev nebo se stav zhoršuje.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 25.5.2017

Dobrý den, je mi 80 let a mívám často hučení v uších a dokonce se mi ozývá nějaká hudba, která se stejnoměrně opakuje. Tento jev nastává brzo ráno nebo mě probouzí v noci. Mohli byste mi poradit nějaký lék, který bych měl užívat nebo lékaře specialistu, který by mě vyšetřil a poradil léčení?    Předem děkuji za radu.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi popisovaný zdravotní problém určitě doporučuji řešit s lékařem – Váš praktický lékař Vás vyšetří a event.vystaví žádanku k odbornému lékaři – pravděpodobně na neurologii a  ORL.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 28.4.2017

Štítky: ,

Dobrý den,strašněmě bolí záda ani ohnout se nemohu . Je to strašná bolest zničeho nic .Co si mohu použit děkují moc

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál pharmapoint.cz.  Vámi popisované zdravotní obtíže bohužel nelze řešit takto na dálku. Bolest zad může mít mnoho různých důvodů, z nichž některé souvisejí s bolestí zad nepřímo (například onemocnění ledvin). Váš zdravotní stav je třeba konzultovat s lékařem, který provede patřičná vyšetření ev. Vás odešle k specializovanému lékaři pro odhalení příčiny.

S pozdravem a přáním brzkého uzdravení  P. Marková

Otázka ze dne 19.4.2017

Dobrý den, mám křečové žíly,provádí se v ČR hirudoterapie. V případě že ano,tak kde?Prosím o zaslání kontaktů. Děkuji

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál pharmapoint.cz. Hirudoterapie se v ČR provádí, nicméně u nás nespadá pod žádný lékařský obor a k jejímu legálnímu provozování stačí absolvovat kurz. Oficiální seznam není k dispozici, a i proto Vám neumím doporučit žádného specialistu.  V každém případě Vám doporučuji konzultovat využití hirudoterapie s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš zdravotní stav a léky, které užíváte a posoudí, zda je pro Vás tato metoda vhodná (případně zda je v místě hirudolog).
Děkuji za pochopení a přeji hezký den   S pozdravem  P.Marková

Otázka ze dne 10.4.2017

Dobrý den,  omlouvám se, že ruším. Prosím o radu. Trpím chronickou zácpou, bylo mi diagnostikováno dlouhé tlusté střevo prověšené v břiše, s ochablými svaly pánevního dna, nebo spíše svěrači. Jedná se o syndrom obstrukční defekace. Trpím na nadýmání a trpím tak, že nejdu klidně týden na velkou. Je to velmi obtěžující a to jak v pracovním životě, tak především v životě osobním a sexuálním. Mnohdy se bojím si dát něco k jídlu, i když mám hlad, protože si vsugeruji, že pak mě to blokne a nebudu moci na velkou. Prosím o radu, zda-li neexistuje nějaký přípravek, který by se mohl užívat i v těhotenství. Jelikož se snažíme s manželem otěhotnět. A zároveň, aby přípravek nebyl návykový a neškodil. Vyzkoušela jsem už mnohé přípravky, probiozym, laktulosu, chia semínka. Ale ani jedno nezabírá. Nejedná se mi o to, abych měla vyprazdňování pravidelné a denní, ale abych neměla pocit tlaku v břiše, plnosti a nadýmání, které můj stav provází. Snažím se nepřejídat, spíše naopak. Ale mám nepravidelnou práci a nepravidelné stravování. Kefíry a jogurty mi nepomáhají, ba naopak mnohdy mám pocit opaku. Vyzkoušela jsem i užívání probiotik, také bez efektu. Vlákninu nesnesu. Lékaři mi řekli pouze to, že jídelníček nemusím upravovat. Mnohdy i po zelenině se cítím nafouklá a plná. Napadlo mě, zda-li například aloe by nemohla pomoci, že bych ji užívala třeba jen jednou týdně nebo obden a tak. Ale nevím, jaký typ, výrobce vybrat, aby byla správná a neškodná. a především jsem si všimla, že ne sice u každé, ale je psáno, že se nesmí užívat v těhotenství. A v lékárně mi řekli, že je to návykové, jako například guttalax apod. K tomu, abych se vyprázdnila mnohdy musím právě použít zmiňovaný guttalax. Ani čaj ze seny mi nezabírá. Nevím, co bych ještě mohla dodat k lepšímu popisu mých potíží. Omlouvám se, že obtěžuji. Docházím ještě na rehabilitace a to myofeedback a elektroléčbu, ale taktéž beze změn a bez zlepšení.   Děkuji mnohokrát o jakoukoli radu či odpověď

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi popisované dlouhodobé zdravotní obtíže je nejlepší řešit s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav. Příčiny těchto problémů mohou být různé, nevím, zda jste prošla i nějakými vyšetřeními u odborných lékařů, zda máte např.provedeny testy na nesnášenlivost lepku či laktózy atd. Z všeobecného hlediska bývá nízký příjem vlákniny (vč.zeleniny a ovoce), tekutin a sedavé zaměstnání příčinou zácpy. Příčin ale může být více, proto je třeba je dále objasnit. Při potížích se zácpou důležitý i dostatek pohybu a pravidelný pitný režim.  Co se týče vnitřního užívání aloe v těhotenství – dle literatury je aloe jako laxativum nevhodné – účinné látky totiž mohou dráždit děložní svalovinu.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!       Mgr. Havránková

Otázka ze dne 6.4.2017

Dobrý den, prosím Vás velice o radu maminka 73 let brala léta na vyšší cholesterol lék Simgal 10 mg denně. Nyní byl stažen z trhu a  i když v lékárně mamince nabízejí jiné náhrady za tento lék, potřebala bych vědět, který z nabízených náhrad má nejméně vedlejších účinků obecně, tedy který byste doporučil jako nejlepší z hlediska nejméně vedlejších účinků a vůbec vzhledem k jejímu věku.  Děkuji Vám velice za odpověď.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.   Simgal je celosvětově užívaný léčivý přípravek, který snižuje hladinu cholesterolu v organismu. Lékárníci mohou Vaší mamince nabízet náhradou za Simgal pouze léky, které obsahují stejnou účinnou látku, jako má Simgal (tedy simvastatin) – lišit se tyto léky mohou pouze v obsažených pomocných látkách. Tyto léky mají tedy i případné stejné nežádoucí účinky.  Můžete s lékárníky zkonzultovat, jaké léky Vaše maminka aktuálně užívá, aby posoudili, zda například neužívá vícekrát tentýž lék (s obsahem simvastatinu), který je obchodován pod různými názvy.  Pokud by měl být Simgal nahrazen lékem, který obsahuje jinou účinnou látku, musí lékárník tuto situaci konzultovat s ošetřujícím lékařem. Ošetřující lékař zná nejlépe aktuální zdravotní stav Vaší maminky (a zná léky, které event. také užívá) a může rozhodnout o případné změně terapie.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den! Mgr. Havránková

Otázka ze dne 4.4.2017

Štítky: ,

Hezký den!  Moc prosím o radu  a Vaše zkušenosti s čerstvým užíváním Aloe vera. Začala jsem tímto gelem z rostlinky mazat pejskovi bouli,má obrovskou metastázi na stehně,protože dostal zánět a byl na ATB. Vyčetla jsem ,že rostlinka pomáhá na různé nemoci a chtěla bych se ujistit,zda opravdu nemůže uškodit ani když si čerstvý gel olíže. A pokud né tak zda by se dalo natírat i dásna  je mu 12 let . Prosím nač ji mohu použít na prodloužení kvalitního života svého pejska bez vedlejších účinků_ Budu moc vděčná za každou radu odborníka. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,     reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Bohužel nemám k dispozici údaje ohledně užívání aloe u psů. Kontaktujte prosím Vašeho veterinárního lékaře, který zná aktuální zdravotní stav Vašeho pejska.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 31.3.2017

Štítky: , ,

Dobrý den,moje dcera ma už delší dobu půjmy,A ma zjištěnou alergiji na mléčné výrobky, které omezila a a po pořád má průjem 7 krát denně.Předem děkuji za odpověd.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi uváděné zdravotní obtíže mohou mít různé příčiny a bohužel je nelze řešit takto na dálku. Prosím kontaktujte ošetřujícího lékaře resp. alergologa/imunologa, kteří zkontrolují aktuální zdravotní stav Vaší dcery a rozhodnou o případném dalším léčebném postupu.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

Mgr. Havránková

Otázka ze dne 29.3.2017

Štítky: ,

Dobrý den,  chtěla bych se zeptat.beru imunosupresiva.teď mi zjistili že mám vyhřezlou ploténku.chtěla bych zkusit přírodní léčbu kromě rehabilitace ale nevím jestli můžu vlastně bylinky.akorát vím že nesmím třezalku vnitřně,ale co třeba třezalka vnějšně jako obklady.slyšela jsem že třezalkový olej  opravdu pomáhá.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  V literatuře jsem nenašla údaje ohledně vstřebávání účinných látek z třezalkového oleje do organismu. Prosím konzultujte případné užívání tohoto oleje s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které užíváte.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.3.2017

dobrý den, jaký přípravek na odkyselení organismu by jste doporučili a proč, pro dospělou osobu,  kromě PH Minerals . děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Dostupná je řada produktů, jako například tyto:

AcidoFit MD šumivé tablety v různých příchutích

Zásaditá směs MINERALY 400 g ZENTRICHOVA APATYKA

Zásaditá čajová směs 20×1.5g Fytopharma

O jejich vhodnosti se prosím poraďte s lékařem nebo lékárníkem, kteří znají váš aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte (posoudí tedy i interakce, ovlivnění vstřebávání). Tyto přípravky byly uvedeny na trh jako doplňky stravy. Nejsou určeny jako náhrada pestré stravy.

S pozdravem a přáním pěkného dne P. Marková

Otázka ze dne 26.3.2017

Štítky:

Dobrý den! Dočetla jsem se,že diabetik nesmí užívat zázvor,tak chci vědět proč! Děkuji za odpověď.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.
Dle časopisu Praktické lékárenství by se užívání zázvoru měli diabetici vyhnout, jelikož zázvor teoreticky může potencovat hypoglykemii. Nevhodný je u pacientů, kteří se léčí s poruchami krvácivosti a srážením krve, nemocemi žlučníku či u lidí s přecitlivělostí na obsahové složky zázvoru.
Užívání doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které užíváte a posoudí, zda je pro Vás užívání vhodné; případně se můžete obrátit na diabetologickou poradnu, která vydává doporučení ke stravování.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

Mgr. Havránková

Otázka ze dne 23.3.2017

Dobry den, rada bych se zeptala o vhodnosti uzivani lnene seminka v obdobi kojeni. Denne si davam lzicku lneneho seminka ve forme odvaru kvuli vysokemu obsahu mastnych kyselin. Mohu lnene seminko uzivat dlouhodobe? Dekuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  V odborné literatuře jsem nenašla zmínky, že by užívání lněného semínka při kojení bylo škodlivé. Lněné semínko je uváděno mezi rostlinnými produkty, které lze užívat i v těhotenství. Každopádně konzumujte jej v doporučeném množství a při jakýchkoliv pochybnostech spojených s jeho užíváním kontaktujte ošetřujícího lékaře.

Přeji hezký den!

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.3.2017

Štítky: ,

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možno současně užívat Rivotril (v malých dávkách) a bylinky Rozchodnici růžovou nebo Kozlík lékařský. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Při současném užívání Rivotrilu s látkami tlumícími centrální nervový systém může dochází ke změnám účinků přípravku Rivotril. Může dojít k výraznému celkovému útlumu, včetně útlumu dechových a srdečních funkcí. Literatura uvádí u kozlíku i rozchodnice ovlivnění centrálního nervového systému (jejich působení na každého jednotlivce může být rozdílné, závisí též na dávkách). Současné užívání kozlíku s léčivými přípravky patřícími do skupiny léčiv, k nimž je řazen i Rivotril, se nedoporučuje. V případě, že byste chtěla tyto bylinné preparáty užívat, doporučuji absolvovat konzultaci s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a posoudí, zda je pro Vás užívání těchto přípravků vhodné.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

Mgr. Havránková

Otázka ze dne 21.3.2017

Štítky:

Máte na skladě Bumed a za jakou cenu?

odpověď:

Dobrý den,  děkujeme za váš dotaz. Tento přípravek jsem v našem sortimentu nenašla. K dispozici je přípravek Bumet tbl.30 firmy SVUS Pharma a.s., jedná se o doplněk stravy obsahující kombinaci vitamínů skupiny B. Jeho orientační prodejní cena pro spotřebitele je 135,-Kč.

S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 18.3.2017

Štítky: ,

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vzájemné interakce v těle těchto látek – (paracetamol, kys. salicylová, ibuprofen). Děkuji mnohokrát

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi uváděné účinné látky – tedy paracetamol, ibuprofen a kyselina acetylsalicylová mají účinek analgetický (proti bolesti), antipyretický (snižují zvýšenou tělesnou teplotu) a ibuprofen s kys.acetylsalicyovou též protizánětlivý.  V nízkých dávkách má kyselina acetylsalicylová také účinek antiagregační (ovlivňuje krevní srážlivost). Užívání těchto látek dohromady není vhodné, jelikož navzájem ovlivňují své hladiny v krvi a mohou vyvolat až závažné nežádoucí účinky. Např. existuje zvýšené riziko vředového a gastrointestinálního krvácení, při současném dlouhodobém podávání paracetamolu a především acetylsalicylové kyseliny ve vyšších dávkách zvyšuje riziko poškození ledvin a dalších nežádoucích účinků. Užívání a případné kombinování léčivých přípravků, které obsahují výše zmíněné účinné látky, doporučuji konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem, kteří znají Váš aktuální zdravotní stav.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 17.3.2017

Štítky:

Kde je moznost prosim koupit Olej RSO z konopi. Dekuji

odpověď:

Dobrý den, děkujeme za váš dotaz. V sortimentu velkoobchodu tento olej není a o zásobách v jednotlivých lékárnách bohužel nemáme informace, nicméně dle informací z webu se jedná o olej s obsahem látky THC. Tato látka je v ČR na seznamu zakázaných látek (Nařízení vlády 463/2013 Sb. o seznamech návykových látek).

Výjimkou je dle zákona o návykových látkách 167/1998 Sb. tzv. konopí pro léčebné použití, což jsou sušené květy konopí s obsahem THC (nikoli olej) a jeho distribuce podléhá přísným pravidlům. Více informací k tomuto tématu najdete na stránkách Státní agentury pro konopí pro léčebné použití http://www.sakl.cz

S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 24.2.2017

Štítky: ,

MUJ SYN ZACAL ZVRACET NIC  VSOBE NEUDRZI CO MU DAT NA PITI A JIDLO

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Váš dotaz nám bohužel spadnul mezi spamy a zobrazil se až dnes. Doufám, že zdravotní stav Vašeho syna se od pátku zlepšil. Pokud ne, předpokládám, že jste to již řešila s ošetřujícím lékařem.  Níže zasílám informace, jak postupovat při akutně vzniklém průjmu a zvracení. http://www.fnbrno.cz/detska-nemocnice/klinika-detskych-infekcnich-nemoci/postupy-pri-prujmovych-onemocnenich/t2844

Při akutně vzniklém zvracení a průjmu je nutné zabránit rehydrataci organismu (důležitý je pravidelný přísun tekutin po malých částech- černý čaj, nesycené minerální vody, tzv.rehydratační roztoky – lze koupit v lékárně). Nezbytné je samozřejmě dietní opatření  – opět podávat postupně, po malém množství (brambory, rýže, suchary, starší pečivo, banány, později dle úpravy potíží jablka, kuřecí maso, netučné mléčné výrobky). Z léčivých přípravků lze použít černé uhlí nebo Smectu – podávat s cca dvouhodinovým odstupem od ostatních léků, podávat lze také Enterol (tzv. střevní eubiotikum, lze koupit v lékárně).  Pokud se zdravotní stav ani při dodržování výše uvedených opatření do dvou dnů nelepší (nebo naopak zhoršuje), dítě je apatické, je přítomna krev či hlen ve stolici, nebo dochází k dehydrataci k organismu, je nutno neprodleně navštívit ošetřujícího lékaře.

Přeji hezký den!

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 24.2.2017

Štítky:

Dobrý den, mám diabetes I stupně, kdy si musím aplikovat inzulín. Mám předepsán inzulín noční a denní.  Noční 14 jednotek a denní 3x 5 jednotek, kdy toto množství mi postačuje na udržení hladiny cukru. Je aktuálně na trhu inzulín s postupným uvolňováním, kdy by se mohl aplikovat 1x denně, případně na delší období. Děkuji za odpověď.

odpověď:

Vážená paní,  omlouvám se, že z důvodu nemoci reaguji opožděně na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Aktuálně jsou na trhu přípravky s obsahem dlouhodobě působícího inzulínu a jeho analog. Léčba diabetu je však vysoce specifická – dávky jednotlivých přípravků jsou individuální pro každého pacienta. Rovněž ne každý přípravek je vhodný pro každého pacienta – záleží na jeho aktuálním zdravotním stavu. Případnou změnu terapie prosím konzultujte s ošetřujícím lékařem diabetologem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a rozhodne, který přípravek je pro Vás nejvhodnější.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.2.2017

Štítky:

Dobrý den. Chci se zeptat, zda nezasíláte vzorky na vyzkoušení. Máme 4 měsíční miminko. Předem děkuji

odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.

Vzorky na vyzkoušení bohužel plošně nemáme k dispozici. Doporučuju Vám najít si na našich webových stránkách lékárnu ve vašem okolí a zkusit kontaktovat přímo danou lékárnu.
S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 22.2.2017

Štítky: ,

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musím mít doporučení obvodního lékaře, když bych chtěla navštívit lékaře, který by mi pomohl od bolesti zad (asi neurolog).

Obvodní lékař mi doporučil ibalgin, ale bolest ustoupí jen na chvíli. Proto bych ráda navštívila odborníka, protože bolest je velmi nepříjemná( v křížích a mezi lopatkama).

Předem Vám děkuji za odpověď.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.

Dle stránek Ministerstva zdravotnictví není nutný, ale přesto je doporučeno nejdřív problém konzultovat s praktickým lékařem, který Vám event.doporučí vyšetření spec.lékařem: http://www.mzcr.cz/kvalitaabezpeci/obsah/pece-v-ambulancich_2407_18.html

Máte plné právo navštívit jakéhokoli lékaře bez doporučení svého praktického lékaře – není to ale moudrý krok (specialista nemá k dispozici veškeré informace o vašich chorobách a provedených vyšetřeních), takže pokud je to možné, neobcházejte svého praktického lékaře tím, že navštívíte přímo specialistu. Samozřejmě kromě výjimek, jako je např. vyšetření u očního lékaře, gynekologa, případně akutní ošetření při úrazu.

Přeji hezký den! S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 20.2.2017

Štítky: , ,

prosím syn od neděle bere v-penicilin 0,8mega biotika pul tablety po 8 hod, dnes večer se osypal ruce na nohou par červených drobných pupínku škrabal se svědilo ho to muže to být alergie a mužu mu to podavat .je mu 8let. děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Může se jednat o alergii na penicilinová antibiotika- prosím informujte neprodleně ošetřujícího dětského lékaře, který rozhodne o dalším postupu léčby.

Mgr. Havránková