Střevní mikroflóra

Střevní mikroflóru tvoří mikroorganismy, které pomáhají tělu s trávením, neboli přeměnou potravy na využitelné látky. Tato miliardová populace mikroskopických organismů se na trávení podílí společně s enzymy, které jsou produkovány buď přímo střevní stěnou, jinými částmi těla, jako je například slinivka nebo se na jejich tvorbě podílí samotná střevní mikroflóra. Společně mění stravu na živiny, které jsou nejčastěji ve formě cukrů, tuků a bílkovin. Takto rozštěpené látky prostupují střevní stěnou do těla a tím zajišťují přísun potřebné energie.

Střevní mikroflóra se v trávicím traktu začíná množit bezprostředně po porodu a během života se její složení mění. Pro každý věk však platí, že důležitá je rovnováha, kterou mikroorganismy ve střevě vytváří. Aby mohly v agresivním, extrémně kyselém prostředí a v symbióze s enzymy, štěpícími bílkoviny vůbec přežít, jsou vybaveny značnou odolností vůči faktorům trávicího procesu. Jejich životaschopnost proto často nejvíce ohrožujeme my sami například požitím infikovaných potravin nebo užíváním antibiotik, která z podstaty jejich účinku likvidují i tělu vlastní mikroorganismy.

Probiotika jsou (často v kombinaci s prebiotiky) nedílnou součástí přípravků kojenecké mléčné výživy*, i přísadou doplňků stravy. V jejich složení jsou zastoupeny živé mikroorganizmy různých druhů, nejčastěji se hovoří o laktobacilech, bifidobakteriích a kvasinkách. Vzhledem k tomu, že probiotika jsou přirozenou složkou řady potravin, jsou nežádoucí účinky spojené s jejich užíváním vzácné. Tyto mikroorganismy se podílí například na výrobě piva nebo vína, ale také octa, kvašených okurek, zelí atp. Jiné se používají při výrobě jogurtu, sýra a dalších mléčných produktů. Jsou totiž nepostradatelné při procesu fermentace (neboli kvašení).

Rod Bifidobakterium

Bifidobakterie osídlují trávicí trubici a jsou v ní hlavní bakteriální populací. U kojených dětí tvoří více než 95% střevních bakterií. U dospělých klesá jejich podíl asi na 25 %. Bifidobakterie vytváří hlavně vitaminy skupiny B a některé trávicí enzymy.

Rod Laktobacillus

Laktobacilly se ve svém výskytu neomezují pouze na střevní trakt, jak je tomu v případě bifidobakterií. Nacházejí se i ve volné přírodě a jsou často součástí potravy. V současné době je již popsáno okolo 130 druhů rodu Lactobacillus.

Sacharomyces cerevisiae

Neboli kvasinka, svou činností umožňuje přípravu chleba a dalších druhů pečiva či jiných potravin. Známe ji také jako důležitou ingredienci při přípravě piva a dalších nápojů.

Prebiotika jsou nestravitelné neživé složky potravy, které zajišťují výživu střevní mikroflóry. Patří sem různé formy vlákniny (celulóza, pektiny, xylany), fruktooligosacharidy, oligosacharidy a některé polysacharidy. Jsou přirozenou součástí stravy.

Z výše uvedeného vyplývá, že dostatečně pestrá strava přiměřená věku, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu, jsou nejpodstatnějšími činiteli přispívajícími k zachování zdravé střevní mikroflóry.

 

* Kojení je nejlepší způsob výživy dítěte.