Bylinné čaje chutnají i léčí

Léčivé čaje vyráběné z bylin a bylinné léčitelství jako takové se může pochlubit pestrou několikatisíciletou historií známou již z tradičních medicín starověkých národů. Výrobou čajů jsou proslulé zejména asijské civilizace – ty dávné i ty současné. Není proto divu, že první zmínky o přípravě bylinných čajů byly objeveny právě v čínském herbáři sepsaném na dvoře čínského císaře Shen-Nunga z období zhruba 2 700 let př. n. l.

    Pitím čaje proti nemocem i smrti

Čaje byly zprvu součástí léčebných procedur. Později se staly důležitou součástí i symbolem nejprve asijských kultur a později pronikly také do západních civilizací, které čajové směsi velmi rychle adaptovaly za své. Dnes můžeme na oblíbené čajové sáčky či kvalitní sypané čaje narazit v každé domácnosti po celém světě.

Bylinky nejenže pomáhaly léčit nejrůznější nemoci a úrazy, ale také se používaly při péči o pokožku a vlasy a stejně jako dnes mnohé bylinky dodávají správnou chuť a vůni nejrůznějším pokrmům. Každá světová kuchyně přitom používá bylinky typické pro konkrétní zemi.

S nástupem moderní medicíny a chemicky vyráběných léků, bylinné léčitelství bohužel ztratilo na významu a ustoupilo do pozadí. Situace se však pomalu začala měnit a lidé se opět navrací k přírodě a objevují sílu léčivých bylin a tedy i čajů, které pomáhají při nejrůznějších potížích.

Klasické levné čajové sáčky, které s pravým čajem mají jen pramálo společného, ustupují z poliček domácností, kde je nahrazují kvalitní bylinné čaje i tradiční čínské, japonské či indické čaje.

    Příprava bylinných čajů aneb jak se to dělá

Většina z nás si pod přípravou bylinných čajů představí sáček naplněný směsí bylinek, který zalije vroucí vodou, nechá po určitou dobu louhovat, a poté teplý až vlažný čaj vypije. Bylinné čaje však můžeme rozdělit na tři druhy – macerát, nálev a odvar.

Macerát je tzv. výluh za studena a účelem je výroba bylinných macerátů, které obsahují léčivý sliz a škrob. Vybraná bylina nebo směs více bylin se přelije šálkem vody a při pokojové teplotě 15 až 20°C se nechá za občasného promíchání 3 až 12 hodin stát. Tímto způsobem se zpracovává například lněné semínko, kořen ibišku, sladkého dřeva či kozlíkovu. Výhodou je zachování látek, které by se tepelnou úpravou ztratily. Před vypitím se macerát lehce přihřívá.

Za tepla se získává vodný výluh z bylin, tzv. nálev. Jemné části bylinek (listy, květy) se opět přelijí vodou, ale tentokrát vroucí. Šálek se překryje pokličkou, aby nedošlo k úniku cenných látek, a nechá se louhovat 5 až 15 minut. Nálev je možné osladit medem či cukrem a ihned pít. Bylinný nálev se připravuje například z máty peprné, meduňky lékařské, heřmánku pravého, bezu černého, divizny velkokvěté, pelyňku pravého, šalvěje lékařské a dalších méně či více známých bylinek.

Odvar je vodný výluh z bylin získaný za varu. Bylinky se tedy nezalévají vroucí vodou jako v případě nálevu. Směs bylin se naopak zalije vodou obyčejné teploty a postupně se přivede k varu. Vaříme po dobu 10 až 15 minut, poté odstavíme a necháme dalších 15 minut stát. Odvar poté scedíme a můžeme dochutit a vypít. Tento způsob přípravy je vhodný spíše pro tvrdé části byliny, jako je kůra, větve, plody či kořeny, pokud neobsahují větší množství silice.

    Bylinné čaje na podzimní neduhy

Horké letní dny skončily a nastoupil méně příznivý, sychravý podzim, který s sebou přináší častá nachlazení, angíny i nebezpečné chřipky. Nečekejte, až vás nemoc jednoho dne skolí a bojujte proti příznakům léčivými bylinkami.

Se zázvorem proti nachlazení i chřipce

Zázvoru se přisuzují silné léčivé účinky. Kořen zázvoru oloupejte, nakrájejte a zalijte horkou vodou o teplotě cca 90°C. Nechte čaj lehce vychladnout, dochuťte citrónem a kvalitním včelím medem a zvolna vypijte. Zázvor můžete rovněž nastrouhat, přidat heřmánek a zalít vroucí vodou. Teplý čaj pijte po doušcích a chřipka nebude mít šanci.

Ořechový čaj na průdušky

Trápí-li vás dráždivý suchý kašel, vyzkoušejte ořechový čaj, který má uklidňující účinky a podporuje vykašlávání. Dvanáct vlašských ořechů vyloupejte a namočte do půl litru vody. Nechte louhovat po dobu 4 hodin, a výluh poté 30 minut povařte a průběžně dolévejte vodu. Ořechový čaj oslaďte medem a vypijte.

Lipový čaj pomáhá při chřipce

Lipové listy jsou v bylinném léčitelství oblíbené a hojně využívané. Žvýkání listů pomáhá proti tvorbě puchýřků, lipová šťáva údajně zabraňuje vypadávání vlasů a listy spařené s vodou a vínem příznivě působí při léčbě popálenin a svalových křečí. Z lipového květu si však můžete připravit také čaj, který pomáhá při horečnatých onemocněních, jelikož vyvolává pocení a rozpouští hleny. Příprava je více než snadná. Lžičku lipového květu přelijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Čaj oslaďte medem a pijte 3-5x denně.