Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků

1-71749367

Že jaro definitivně převzalo žezlo, o tom není pochyb. Stromy, keře a byliny začínají hrát barvami a květy hltají teplé sluneční paprsky doslova plnými doušky.

S jarem souvisí řada tradic a zvyků. Protože naše společnost miluje, když si může užívat a bavit se, pod nejoblíbenějšími zvyky si zřejmě představíte mrskut, pomlázku nebo šmigrust – záleží, na jaký název jste ze svého kraje zvyklí –, dále plesy, vesnické oslavy nebo v poslední době den svatého Patrika. Zkrátka vše, co je spojené s konzumací výborných pokrmů nebo nápojů.

Jenže, nebylo by správné „vyzobat“ z palety lidových zvyků jen ty nejpříjemnější. I ty nepopulární tradice, které byly spojeny se strádáním a odříkáním, měly svůj význam. Platí to i pro jarní půst. Dnes si o něm povíme víc. Kromě toho vám poradíme, jak si takový půst naordinovat pro současnou dobu. Není to žádné utrpení a pro vaše zdraví to přinese jen samá pozitiva.

Půst od Tří králů do Velikonoc s jedinou přestávkou

Základní definici tradičního masopustu zná snad každý. Pevné datum jeho začátku bylo od pradávna na Tři krále, tedy 6. ledna. Jeho definitivní konec pak nastává na Velikonoce. A v mezidobí, někdy na přelomu února a března, si lidé dopřáli několik dní „oddychu“, kdy se mohli dosyta najíst, napít a pobavit. Toto období odstartoval dle tradice tzv. Tučný čtvrtek, kdy se vystrojila pořádná hostina, obvykle se zabijačkou. Pak se o slovo přihlásila Taneční neděle s veselicemi a plesy, které probíhaly až do Maškarního úterý. Ale hned nato přišla Popeleční středa, kdy ponocný troubením na roh zavelel ke konci veselení a k návratu ke střídmému životu.

Tento svátek se nazývá někde ostatky, někde fašank, oficiálně je to ale masopust nebo karneval. A ať už mluvíme o průvodu masek na českých dědinách, o „Il Carnevale“ v italských Benátkách nebo o proslulém gigantickém mejdanu v Riu, vše vychází ze stejného základu.

Restart metabolismu

Proč si vlastně lidé na tak dlouhou dobu upírali dobré jídlo a pití? Bylo by chybou svalovat to na všeobecnou bídu a nedostatek. Naši předkové tehdy cítili mnohem více než my spojení s přírodou. Příroda stanovila jasná pravidla: na zimu vše odkvete, dny se zkrátí a zemi pokryje sníh, na jaře se pak vše postupně vrátí do normálu. Obyvatelům krajiny tak nezbude, než se na zimu pořádně předzásobit, tedy naládovat do těla co nejvíce energie, aby mrazové dny ve zdraví přežili. Jakmile zlý čas pomine, metabolismus je třeba restartovat. Činíme tak pohybem venku, dýcháním a konečně i stravou – která ale musí být zdravá a střídmá.

Játra v tomto období fungují na plné obrátky

Je takové chování anachronismus, když zimy už nejsou tak studené, jak bývaly, a i v lednu najdeme na pultech obchodů maso, pečivo, sladkosti nebo exotické ovoce? Odpověď zní: ne! Naše těla totiž stále ctí posvátné zákony přírody. Právě na jaře zaznamenáváme nejvyšší aktivitu jater. Fungují na plné obrátky, aby odstranila z těla nepotřebné zásoby a škodliviny. K bezvadnému výkonu jater a žlučníku je zapotřebí konzumace stravy lehké a zdravé. To ostatně potvrdily i nejmodernější lékařské výzkumy.

40 dní se zdravou stravou? Žádný problém

Není vůbec ke škodě, když k jaru nasadíte „půst“. A neznamená to, že se musíte zcela zříci potravy. Po vzoru našich předků a doporučení potravinových specialistů se spíše zamyslete nad svým jídelníčkem. Odbourejte z něj uzeniny, smažená jídla  a sladkosti. Naopak nasaďte více zeleniny, ovoce, zakysané mléčné výrobky a celozrnné výrobky. I když ryba je také maso, i středověcí křesťané před konzumací ryb přivírali oči – ryba je jídlo chudých a půst zdrženlivosti se na ni nevztahuje. Jen si dopřejte pstruha, nabízí-li ho vaše oblíbená restaurace – doplníte tak do svého těla zásoby omega-3 mastných kyselin, vitaminu B a některých minerálů. Objevujte kouzlo léčivých bylin, ať už v podobě detoxikačních směsí, nebo léčivých čajů. Naopak se vystříhejte pokrmů z fastfoodových restaurací, sladkostí a slaných dobrůtek.

Těch čtyřicet dní to určitě vydržíte!

Přečtěte si ještě

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Naši dávní předci prožili celý život obklopeni přírodou. Byli plně podřízeni jejím pravidlům, mohli si brát jen to, co tam bez jejich přičinění…
Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A …
Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Boty nosí lidstvo už po tisíce let. Teprve v posledních staletích se z nich ale stává módní doplněk. Někdy plní roli…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně