Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví

hory

Tělo si žádá potřebné živiny, vitamíny a další minerály v kterýkoliv den v roce. Není důležité, zda je léto či zima. Na čem však záleží a to hodně, je to, jaké potraviny a jejich úpravu zvolíte. Správnou skladbou zimního jídelníčku můžete významně ovlivnit svůj zdravotní stav a vyhnout se tak neustálému smrkání, kýchání a kašlání, které jsou pro zimu více než obvyklé.

Poučení a inspiraci hledejme v čínské medicíně

Velkým zdrojem informací zůstává čínská alternativní medicína. Někdy se však stačí podívat na způsob stravování našich předků nebo poslouchat potřeby svého těla. Zima se vyznačuje chladnými až mrazivými dny, které někdy provází déšť jindy sněžení. Lidský organismus je v důsledku nízkých teplot a častých změn počasí prochladlý a oslabený, a je třeba jej zahřívat nejen teplým oblečením, ale také vnitřně.

Základem zimního jídelníčku by tedy měla být především teplá jídla i nápoje. Organismu neprospívá pití studených nápojů a častá konzumace mléčných výrobků, které mohou způsobovat zahlenění organismu. Nevhodné jsou také cukry a polotovary, ale to platí po celý rok.

Do svého jídelníčku naopak zařaďte luštěniny, obiloviny, zeleninu a kvalitní maso. Vhodné je potraviny tepelně upravovat – dusit, vařit či zapékat. Co se týče zeleniny, volte kořenovou, a ve své domácnosti mějte vždy dostatek mrkve, červené řepy, zelí, květáku, kapusty, apod. U ovoce buďte opatrní s tropickými druhy, jako jsou banány a ananasy.

Dopřávejte si hutná jídla i teplé polévky

Zatímco v létě vás chuť na tradiční česká jídla opouští, v zimě si s chutí dopřejete knedlo-vepřo-zelo, rajskou omáčku nebo svíčkovou. Zima je pro tato jídla jistě vhodnější, zahřejí vás a při správné přípravě dodají i potřebné živiny. Vzhledem k vyššímu obsahu tuků a sacharidu to však s nimi příliš nepřehánějte.

Namísto toho si pravidelně dopřávejte hutné a teplé zeleninové polévky, které vás zasytí, posílí a zároveň zahřejí. Vhodná jsou také luštěninová jídla připravovaná z čočky, fazolí a hrachu, která lze připravit po česku či na indický způsob. Zapomínat byste neměli ani na vařené obiloviny (např. proso, jáhly či pohanka), které tělu dodají energii a zároveň prospějí trávicímu traktu. Před chladným počasím vás ochrání silné vývary a vařená či pečená masa.

Používejte kvalitní oleje, k ochucení sáhněte po zahřívajícím a pikantním kořením, zázvoru, cibuli, česneku i pórku. Pijte kvalitní černé, zelené i bylinné čaje a tu a tam si dopřejte sklenku ohřátého červeného vína.

Víte, že lidské trávení je ovlivňováno okolním prostředí a nejlépe funguje při tělesné teplotě 37 až 38 stupňů Celsia? Proto by se této teplotě měly přibližovat i teploty konzumovaných jídel. Nápoje i jídla tedy nepožívejte příliš horká, ale vždy je nechte lehce vychladnout.

Přečtěte si ještě

Čekanka obecná

Čekanka obecná

Řeknete si: čekanka, jaké libě znějící jméno tato rostlinka má. Zní o tolik krásněji než německé „Wegwarte“. Ve skutečnosti jsou oba pojmy…
Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Léto bývalo statisticky nejoblíbenějším ročním obdobím. Děti se těšily na prázdniny, na letní tábory a dovolené. Dospělí zase na…
Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

V dnešním článku se zaměřujeme na téma menopauzy. Není to nemoc, ačkoliv se jako nemoc trochu projevuje. Je to …
Komonice lékařská

Komonice lékařská

V čeledi bobovitých najdeme mnohem známější druhy – lékořici, hrachor nebo vikev. Název komonice lékařská (Melilotus officinalis) je tak…
Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stárnutí patří k lidskému životu, je to normální proces, se kterým se musíme vyrovnat. Že postupně vypovídají poslušnost…
Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Dýchání je základní životní funkce, kterou vykonáváme automaticky, je to základní podmínka pro život. Poučovat někoho, jak má dýchat, je…
Kostival

Kostival

Latinsky se tato rostlinka jmenuje Symphytum officinale, což vychází z řeckého slova symphyó, neboli srůstat. Německy se jmenuje…
17. května – světový den hypertenze

17. května – světový den hypertenze

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je všeobecně rozšířený fenomén. Po dosažení určité věkové hranice pozorujeme, že hypertenzí kolem nás…
Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá

Už jste slyšeli o houbě zvané reishi? Botanický název reishi je lesklokorka lesklá. Ta se stala v posledních letech hitem zdravé…
Světový týden očkování

Světový týden očkování

Řešením zdravotních problémů se lidé zabývají už od pravěku. Tisíce let medicína hledá léky na lidské bolesti. Metoda očkování je…
Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Je obecně těžké určit populaci klíšťat v Evropě, ovšem s ohledem na to, jak roste počet případů nákazy klíšťovou encefalitidou, lze…
24. března: světový den boje proti tuberkulóze

24. března: světový den boje proti tuberkulóze

Toto datum nebylo vybráno náhodou – právě 24. března objevil bacil tuberkulózy německý lékař a mikrobiolog Robert Koch, který za to …
Vrba bílá

Vrba bílá

Vrb v Česku roste až 21 druhů a dnes v herbáři představujeme vrbu bílou (Salix alba). Má světlejší listy než ostatní vrby, z …
4. 3. Světový den obezity

4. 3. Světový den obezity

Dříve platilo, že děti z bohatých rodin bývají často tlusté a nešikovné, zatímco děti z chudých rodin jsou hubené, ale …
Čínský citroník (schizandra)

Čínský citroník (schizandra)

Tato rostlina má velmi zajímavý vzhled. Má podobu liány s délkou až osm metrů, na které můžete vidět po hrstkách bobulovité plody…
CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?