Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví

hory

Tělo si žádá potřebné živiny, vitamíny a další minerály v kterýkoliv den v roce. Není důležité, zda je léto či zima. Na čem však záleží a to hodně, je to, jaké potraviny a jejich úpravu zvolíte. Správnou skladbou zimního jídelníčku můžete významně ovlivnit svůj zdravotní stav a vyhnout se tak neustálému smrkání, kýchání a kašlání, které jsou pro zimu více než obvyklé.

Poučení a inspiraci hledejme v čínské medicíně

Velkým zdrojem informací zůstává čínská alternativní medicína. Někdy se však stačí podívat na způsob stravování našich předků nebo poslouchat potřeby svého těla. Zima se vyznačuje chladnými až mrazivými dny, které někdy provází déšť jindy sněžení. Lidský organismus je v důsledku nízkých teplot a častých změn počasí prochladlý a oslabený, a je třeba jej zahřívat nejen teplým oblečením, ale také vnitřně.

Základem zimního jídelníčku by tedy měla být především teplá jídla i nápoje. Organismu neprospívá pití studených nápojů a častá konzumace mléčných výrobků, které mohou způsobovat zahlenění organismu. Nevhodné jsou také cukry a polotovary, ale to platí po celý rok.

Do svého jídelníčku naopak zařaďte luštěniny, obiloviny, zeleninu a kvalitní maso. Vhodné je potraviny tepelně upravovat – dusit, vařit či zapékat. Co se týče zeleniny, volte kořenovou, a ve své domácnosti mějte vždy dostatek mrkve, červené řepy, zelí, květáku, kapusty, apod. U ovoce buďte opatrní s tropickými druhy, jako jsou banány a ananasy.

Dopřávejte si hutná jídla i teplé polévky

Zatímco v létě vás chuť na tradiční česká jídla opouští, v zimě si s chutí dopřejete knedlo-vepřo-zelo, rajskou omáčku nebo svíčkovou. Zima je pro tato jídla jistě vhodnější, zahřejí vás a při správné přípravě dodají i potřebné živiny. Vzhledem k vyššímu obsahu tuků a sacharidu to však s nimi příliš nepřehánějte.

Namísto toho si pravidelně dopřávejte hutné a teplé zeleninové polévky, které vás zasytí, posílí a zároveň zahřejí. Vhodná jsou také luštěninová jídla připravovaná z čočky, fazolí a hrachu, která lze připravit po česku či na indický způsob. Zapomínat byste neměli ani na vařené obiloviny (např. proso, jáhly či pohanka), které tělu dodají energii a zároveň prospějí trávicímu traktu. Před chladným počasím vás ochrání silné vývary a vařená či pečená masa.

Používejte kvalitní oleje, k ochucení sáhněte po zahřívajícím a pikantním kořením, zázvoru, cibuli, česneku i pórku. Pijte kvalitní černé, zelené i bylinné čaje a tu a tam si dopřejte sklenku ohřátého červeného vína.

Víte, že lidské trávení je ovlivňováno okolním prostředí a nejlépe funguje při tělesné teplotě 37 až 38 stupňů Celsia? Proto by se této teplotě měly přibližovat i teploty konzumovaných jídel. Nápoje i jídla tedy nepožívejte příliš horká, ale vždy je nechte lehce vychladnout.

Přečtěte si ještě

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?