Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Styl stravování v zimních měsících ovlivní vaše zdraví

hory

Tělo si žádá potřebné živiny, vitamíny a další minerály v kterýkoliv den v roce. Není důležité, zda je léto či zima. Na čem však záleží a to hodně, je to, jaké potraviny a jejich úpravu zvolíte. Správnou skladbou zimního jídelníčku můžete významně ovlivnit svůj zdravotní stav a vyhnout se tak neustálému smrkání, kýchání a kašlání, které jsou pro zimu více než obvyklé.

Poučení a inspiraci hledejme v čínské medicíně

Velkým zdrojem informací zůstává čínská alternativní medicína. Někdy se však stačí podívat na způsob stravování našich předků nebo poslouchat potřeby svého těla. Zima se vyznačuje chladnými až mrazivými dny, které někdy provází déšť jindy sněžení. Lidský organismus je v důsledku nízkých teplot a častých změn počasí prochladlý a oslabený, a je třeba jej zahřívat nejen teplým oblečením, ale také vnitřně.

Základem zimního jídelníčku by tedy měla být především teplá jídla i nápoje. Organismu neprospívá pití studených nápojů a častá konzumace mléčných výrobků, které mohou způsobovat zahlenění organismu. Nevhodné jsou také cukry a polotovary, ale to platí po celý rok.

Do svého jídelníčku naopak zařaďte luštěniny, obiloviny, zeleninu a kvalitní maso. Vhodné je potraviny tepelně upravovat – dusit, vařit či zapékat. Co se týče zeleniny, volte kořenovou, a ve své domácnosti mějte vždy dostatek mrkve, červené řepy, zelí, květáku, kapusty, apod. U ovoce buďte opatrní s tropickými druhy, jako jsou banány a ananasy.

Dopřávejte si hutná jídla i teplé polévky

Zatímco v létě vás chuť na tradiční česká jídla opouští, v zimě si s chutí dopřejete knedlo-vepřo-zelo, rajskou omáčku nebo svíčkovou. Zima je pro tato jídla jistě vhodnější, zahřejí vás a při správné přípravě dodají i potřebné živiny. Vzhledem k vyššímu obsahu tuků a sacharidu to však s nimi příliš nepřehánějte.

Namísto toho si pravidelně dopřávejte hutné a teplé zeleninové polévky, které vás zasytí, posílí a zároveň zahřejí. Vhodná jsou také luštěninová jídla připravovaná z čočky, fazolí a hrachu, která lze připravit po česku či na indický způsob. Zapomínat byste neměli ani na vařené obiloviny (např. proso, jáhly či pohanka), které tělu dodají energii a zároveň prospějí trávicímu traktu. Před chladným počasím vás ochrání silné vývary a vařená či pečená masa.

Používejte kvalitní oleje, k ochucení sáhněte po zahřívajícím a pikantním kořením, zázvoru, cibuli, česneku i pórku. Pijte kvalitní černé, zelené i bylinné čaje a tu a tam si dopřejte sklenku ohřátého červeného vína.

Víte, že lidské trávení je ovlivňováno okolním prostředí a nejlépe funguje při tělesné teplotě 37 až 38 stupňů Celsia? Proto by se této teplotě měly přibližovat i teploty konzumovaných jídel. Nápoje i jídla tedy nepožívejte příliš horká, ale vždy je nechte lehce vychladnout.

Přečtěte si ještě

Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně