Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí?

zelí

Stále častěji slýcháme o superpotravinách, které obsahují ohromné množství zdraví prospěšných látek. Zařadíme-li takové potraviny do každodenního jídelníčku, uděláme dobrý krok pro své zdraví. V tomto případě ještě ušetříme za nákup potravin. A právě mezi tyto potraviny je řazeno obyčejné zelí.

Obyčejné zelí však není zdaleka tak obyčejné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zelí je jedinečnou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů. Kromě toho, že dlouho vydrží čerstvé, je navíc i levné. Možnosti jeho úpravy jsou nepřeberné a tak si jej můžete dopřávat pokaždé v jiné podobě. Svá pozitiva má čerstvé, vařené, dušené i kvašené.

Nejzdravější je zelí kysané, které obsahuje více vitamínu C, B9 a K než zasyrova. Při kvašení se navíc tvoří látka cholin, která se podílí na metabolismu tuků a přispívá k normální funkci jater.

Zelí si pěstujeme již 4000 let

Zatímco dnes mnozí lidé vnímají zelí jako potravu pro králíky, starověké národy si byly dobře vědomy jeho účinků a zelí si dopřávali v hojném množství. Zelí bylo nejen oblíbenou pochoutkou a součástí jídelníčku, ale také se využívalo v léčitelství. Zelí se konzumovalo syrové a polité octem, vařené, osolené a okmínované a dokonce se sušilo do zásoby.

Význam zelí se nezměnil ani v dalších stoletích. Také ve středověku patřilo zelí vedle luštěnin, chleba a masa k základním potravinám a pěstovalo se v klášterních zahradách a první mořeplavci si brali soudky kysaného zelí na daleké cesty. Zařazení mezi „docela obyčejná“ jídla se zelí dočkalo až v 17. století. Zmizelo zejména ze stolů bohatých šlechticů, kteří zelí začali považovat za „sprosté“ jídlo. Ačkoliv v zimě si jej dopřávali také, jelikož moc dobře věděli, že zelí posiluje jejich odolnost a podporuje trávení.

Cenný zdroj vitamínů, minerálů i antioxidantů

Dnes už se zelí opět dostává na výsluní a lidé jej s chutí zařazují do svých jídelníčků. A to nejen pro jeho kulinářské využití, ale především kvůli jeho účinkům na zdraví. Nejvíce účinných látek obsahuje samozřejmě zelí čerstvé a kysané. Tepelně upravené zelí ztrácí až polovinu zastoupených látek.

Jaké látky zelí obsahuje?

  • vitamín C
  • vitamíny E, K a provitamín A
  • vitamíny skupiny B vč. kyseliny listové a cholinu
  • inositol
  • lecitin
  • pektin
  • minerály draslík, zinek, selen, jód, železo, síra a vápník
  • barvivo anthokyan (v červeném zelí)
  • probiotické kultury (v kysaném zelí)
  • enzymy (tepelně neopracované zelí)
  • vláknina a řada dalších látek

Posiluje imunitu a je dietní.

Důvodů, proč bychom měli zelí konzumovat pravidelně je více než dost.

My si uvedeme alespoň některé z nich.

  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Má regenerační účinky při únavě a vyčerpání
  • Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi
  • Má nízkou energetickou hodnotu, takže je vhodné při hubnutí
  • Je bohatým zdrojem vlákniny
  • Pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby, kůži, vlasy i nehty
  • Působí jako antioxidant

Přispívá k udržování normálního krevního tlaku a zdravého nervového systému.

Přečtěte si ještě

Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?