Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí?

zelí

Stále častěji slýcháme o superpotravinách, které obsahují ohromné množství zdraví prospěšných látek. Zařadíme-li takové potraviny do každodenního jídelníčku, uděláme dobrý krok pro své zdraví. V tomto případě ještě ušetříme za nákup potravin. A právě mezi tyto potraviny je řazeno obyčejné zelí.

Obyčejné zelí však není zdaleka tak obyčejné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zelí je jedinečnou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů. Kromě toho, že dlouho vydrží čerstvé, je navíc i levné. Možnosti jeho úpravy jsou nepřeberné a tak si jej můžete dopřávat pokaždé v jiné podobě. Svá pozitiva má čerstvé, vařené, dušené i kvašené.

Nejzdravější je zelí kysané, které obsahuje více vitamínu C, B9 a K než zasyrova. Při kvašení se navíc tvoří látka cholin, která se podílí na metabolismu tuků a přispívá k normální funkci jater.

Zelí si pěstujeme již 4000 let

Zatímco dnes mnozí lidé vnímají zelí jako potravu pro králíky, starověké národy si byly dobře vědomy jeho účinků a zelí si dopřávali v hojném množství. Zelí bylo nejen oblíbenou pochoutkou a součástí jídelníčku, ale také se využívalo v léčitelství. Zelí se konzumovalo syrové a polité octem, vařené, osolené a okmínované a dokonce se sušilo do zásoby.

Význam zelí se nezměnil ani v dalších stoletích. Také ve středověku patřilo zelí vedle luštěnin, chleba a masa k základním potravinám a pěstovalo se v klášterních zahradách a první mořeplavci si brali soudky kysaného zelí na daleké cesty. Zařazení mezi „docela obyčejná“ jídla se zelí dočkalo až v 17. století. Zmizelo zejména ze stolů bohatých šlechticů, kteří zelí začali považovat za „sprosté“ jídlo. Ačkoliv v zimě si jej dopřávali také, jelikož moc dobře věděli, že zelí posiluje jejich odolnost a podporuje trávení.

Cenný zdroj vitamínů, minerálů i antioxidantů

Dnes už se zelí opět dostává na výsluní a lidé jej s chutí zařazují do svých jídelníčků. A to nejen pro jeho kulinářské využití, ale především kvůli jeho účinkům na zdraví. Nejvíce účinných látek obsahuje samozřejmě zelí čerstvé a kysané. Tepelně upravené zelí ztrácí až polovinu zastoupených látek.

Jaké látky zelí obsahuje?

  • vitamín C
  • vitamíny E, K a provitamín A
  • vitamíny skupiny B vč. kyseliny listové a cholinu
  • inositol
  • lecitin
  • pektin
  • minerály draslík, zinek, selen, jód, železo, síra a vápník
  • barvivo anthokyan (v červeném zelí)
  • probiotické kultury (v kysaném zelí)
  • enzymy (tepelně neopracované zelí)
  • vláknina a řada dalších látek

Posiluje imunitu a je dietní.

Důvodů, proč bychom měli zelí konzumovat pravidelně je více než dost.

My si uvedeme alespoň některé z nich.

  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Má regenerační účinky při únavě a vyčerpání
  • Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi
  • Má nízkou energetickou hodnotu, takže je vhodné při hubnutí
  • Je bohatým zdrojem vlákniny
  • Pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby, kůži, vlasy i nehty
  • Působí jako antioxidant

Přispívá k udržování normálního krevního tlaku a zdravého nervového systému.

Přečtěte si ještě

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?