Konzervace bez konzerv. Uchovávejte potraviny pro zimní období | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Konzervace bez konzerv. Uchovávejte potraviny pro zimní období

1-79118498

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, řekněte jí, že jste nezaháleli a mimo jiné jste i mysleli na ovoce a zeleninu. Pro dlouhé období vegetačního klidu, kdy na polích a zahrádkách nic neroste, je dobré si připravit nějaké zásoby.

Možná jste nikdy dříve nezavařovali ani nemrazili. Možná jste tuto praxi sledovali jen u svých maminek a babiček. Zatímco dříve bylo skladování ovoce a zeleniny na zimu něčím takřka nutným, dnes je to především chytré a výhodné. Supermarkety jsou plně zásobeny i v lednu, najdete tam všechno včetně rajčat a hrušek. Ty jsou ale jednak drahé, jednak pěstované pod umělým osvětlením. Plody bez kontaktu slunečních paprsků zákonitě postrádají vitamíny a minerály. A nepochutnáte si na nich. Proto doporučujeme konzervování potravin po domácku. V našem článku najdete tipy i pro úplné začátečníky.

Mrazení potravin: není v tom háček

Nejdříve češtinářské okénko: proces uchovávání potravin v nízké teplotě se jmenuje správně mrazení a nikoli mražení. A spotřebič, který k tomuto používáme, se jmenuje mrazák a nikoli mražák :-). Mrazení v mrazáku je jednoduché a efektivní a není v tom žádný háček!

Nejlepší na tomto způsobu je to, že nevyžaduje hodně práce – malé plody jako jsou maliny nebo rybíz můžete zamrazit celé, jablka a broskve nakrájejte na menší kousky. Mrazit můžete i maso a i jej před uskladněním v mrazáku naporcujte, neboť potom trvá daleko méně času jej rozmrazit.

Místo krabiček použijte radši igelitové sáčky, z nichž důkladně vymačkejte všechen vzduch. Pokud tak neuděláte, ze zmrazené potraviny vysublimuje voda a pak je vaše jídlo po rozmrazení oschlé. Důkladně sáček označte.

Čím je vaše jídlo dříve zmrzlé na kost, tím lépe. Rychlé hloubkové promrznutí umožňuje, aby vlastnosti potraviny zůstaly uchovány. Proto použijte funkci rychlé zmrazování, což dnes mají všechny dobré mrazničky. Ani tak se ztrátám cenných látek nevyhnete: to je největší nevýhoda zmrazování potravin. I při té nejlepší kryoterapii z vašeho ovoce vitamíny prchají. Ale například pro vitamín C platí, že za půl roku jej z ovoce vyprchá jen asi 30%, pokud jste zvolili správný postup.

Na závěr už jen jedna věta: nemrazte potraviny s velkým množstvím tuků, to znamená hlavně mléčné výrobky, ba ani kávu.

Zavařování: nejjistější způsob je v hrnci

Mrazák má jen omezenou kapacitu. Když je úroda ze zahrádky velká, je lepší ovoce či zeleninu zavařit. Také tento postup vede ke ztrátám vitamínu C a proto je dobré sterilovat jen po krátkou dobu. Dobré ale je, že vás nic nelimituje, pokud máte místo v policích ve spíži a hodně dobrých a čistých zavařovacích skleniček.

Způsobů zavařování je celá řada. Dá se zavařovat i v mikrovlnné troubě nebo v myčce na nádobí, ale osvědčenou klasikou je zavařovací hrnec, který bychom začátečníkům určitě doporučili.

Zelenina: před zavařováním ji důkladně umyjte, nechte okapat, a je-li plod velký (například v případě zelí či květáku) nakrájejte na menší kousky. Poté zalijte horkým nálevem. Doba zavařování se pro každý plod liší. Okurky stačí zavařovat 20 minut při teplotě 90°C, mrkev vyžaduje tutéž teplotu, ale musíte ji nechat hodinu a půl. Celer potřebuje až 120 minut v teplotě 95°C.

Ovoce: plody musí být při zavařování ve sklenicích celé ponořené ve vodě či v cukerném roztoku. Stejně jako pro zeleninu platí, že můžete dochutit kořením. Pro ovoce se třeba hodí hřebíček či skořice. Ovoci většinou stačí kratší doba zavařování při nižší teplotě. Například třešně sterilujte 30 minut v teplotě 80°C a borůvky nebo rybíz 20 minut v teplotě 80°C.

Skladování ve sklepě: potraviny jsou jako žáci ve škole

Některé potraviny se dají skladovat tak, jak jsou, v suchém, chladném a dobře větraném sklepě. Ideální teplota je 5 – 7°C. I tady ale platí určitá pravidla.

Skoro každé dítě má ve škole oblíbeného souseda, vedle kterého tráví většinu hodin vyučování. Naopak vedle některých spolužáků si nikdy dobrovolně nesedne. S ovocem a zeleninou je to podobné. Některé druhy se vedle sebe špatně snáší. Je-li vedle sebe bedýnka s jablky a bedýnka s bramborami, kazí se chuť obojího. A dále: mrkev vedle rajčat hořkne, cibule vedle rajčat ztrácí na své pikantní chuti, kapusta nebo okurka u jablek ztrácí svoji barvu a dostává nepříjemný žlutavý odstín.

Speciální tipy pro jablka a rajčata: z výše uvedeného je jasné, že jablka jsou velmi nesnášenliví sousedé. A tím mluvíme jak o klasických stromových, tak i o rajských. Nemáte-li proto vhodné skladovací prostory, zvažte odvézt vaše jablíčka do moštárny. Mošt je pro zimní období skvělým zdrojem vitaminu C, můžete ho i zmrazit. Jablka ale poslouží i pro výrobu jiných nápojů – takový dobrý calvados vůbec není k zahození!

Z rajčat se dá udělat rajský protlak, který skladovaný ve vzduchotěsných sáčcích vydrží v mrazáku nejméně 4 měsíce perfektně poživatelný. Anebo rajčátka nasušte nakrájená na měsíčky, případně navíc konzervujte naložená v olivovém oleji ve skleničce. Budou pak dobrá nejen do salátů a do těstovin, ale i jen tak na mlsání. Doporučuje pět milovníků italské kuchyně z pěti.

https://brno.rozhlas.cz/8-zasad-pro-spravne-mrazeni-potravin-aby-rozmrazene-jidlo-nebylo-nebezpecne-6458571
https://clanky.vareni.cz/zmrazovani-potravin/
https://www.pestryjidelnicek.cz/magazin/potraviny/neshanejte-jahody-u-dvanacti-mesicku-aneb-jak-uchovat-potraviny-na-zimu/
http://www.milujizavarovani.cz/cs/temata/show/suroviny/8-priprava-a-zavarovani-ovoce/

Přečtěte si ještě

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Naši dávní předci prožili celý život obklopeni přírodou. Byli plně podřízeni jejím pravidlům, mohli si brát jen to, co tam bez jejich přičinění…
Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A …
Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Boty nosí lidstvo už po tisíce let. Teprve v posledních staletích se z nich ale stává módní doplněk. Někdy plní roli…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku