Kde všude lze najít vitamín C? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Kde všude lze najít vitamín C?

vitamín-C

Vitamín C je tradičně považován za jeden z nejdůležitějších vitamínů. V souvislosti s ním se nejčastěji zmiňují citrusové plody a zejména při nachlazení si je lidé začnou dopřávat ve velkém množství, aby urychlili proces uzdravení. Pravdou však je, že vitamín C se nalézá i v jiných potravinách než v exotickém ovoci a dokonce ve větším množství. Které to jsou?

Vitamín C neboli kyselina askorbová patří mezi silné antioxidanty, které lidský organismus chrání před škodlivými a nebezpečnými volnými radikály. Vitamín C rovněž chrání srdce před nemocemi, napomáhá hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, urychluje léčbu při virových onemocnění a vůbec posiluje celkovou obranyschopnost těla – imunitu.

Denně je doporučováno „sníst“ 80 miligramů vitamínu C. Jsme-li zdraví, není nutné dávku překračovat, protože tělo přebytek vitamínu C stejně vyloučí v moči. Zvýšené dávky jsou vhodné při nachlazení, virózách či při časté a silné únavě. Chceme-li si tedy vitamín C dopřát, zapomeňme na citróny. V České republice najdeme více „domácích“ potravin, které jsou na obsah vitamínu C bohatší.

Jděte k šípku

Kdepak nejedná se o nadávku, ale o vskutku dobrou radu. Je velká škoda, že lidé kolem šípkových keřů prochází bez povšimnutí na místo toho, aby si pořádnou porci natrhali do zásoby domů. 100 gramů šípku, respektive jeho dužiny, totiž obsahuje 200 až 500 miligramů vitamínu C, což je desetinásobně více než ve zmiňovaném citrónu.

Pěstujte černý rybíz

Máte-li zahradu, neměly by v ní chybět keře černého rybízu. 100 gramů rybízu obsahuje 50 až 400 miligramů vitamínu C, což je čtyřnásobně více oproti pomeranči. Vitamín C v něm obsažený je navíc vysoce kvalitní a stabilní. Uvádí se, že rybízový sirup ztratí po jednom roce pouze 15 procent vitamínu C.

Do salátů přidávejte červenou papriku

Nevěděli jste, že červená paprika je bohatá na vitamín C? Tak teď už to víte. Z jedné poloviny syrové červené papriky získáte až 142 miligramů tohoto vitamínu. Nezapomeňte ji tedy přidat do svého oblíbeného zeleninového salátu, jíst ji ale můžete jen tak samotnou.

Bohatým zdrojem céčka je listová zelenina

Pro mnohé bude velkým překvapením, že hodně „céčka“ obsahuje listová zelenina, zejména pak růžičková kapusta, brokolice nebo zelí. Například 100 gramu růžičkové kapusty obsahuje 115 miligramů vitamínů C, z 90 miligramy následuje brokolice a nejméně obsahuje zelí a to 49 miligramů. Hlavní výhodou košťálové zeleniny je to, že je běžné k dostání po celý rok. Dopřávat si ji tedy můžete jak v létě, tak i během zimních měsíců a to v nejrůznějších úpravách.

Lepší než citróny jsou papája a kiwi

Ve výčtu potravin bohatých na vitamín C bychom neměli opominout ani exotické ovoce, konkrétně kiwi a papáju. 100 gramů kiwi vám poskytne 90 miligramů vitamínu C, přičemž nejbohatší na céčko je medové neboli zlaté kiwi. Papája obsahuje „pouze“ 60 miligramu céčka ve 100 gramech. Oba typy ovoce obsahují samozřejmě další důležité látky, které lidskému zdraví nemálo prospívají.

Přečtěte si ještě

Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku