Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí

ecka

Kulinářským hitem současnosti je jídlo vyrobené z hmyzu. Už i u nás se můžete setkat s ochutnávkami pokrmů z cvrčků, červů nebo housenek. Že byste nikdy do úst hmyz nevzali? Ale ano, už jste tak dávno učinili! Určitě jste totiž ochutnali některý džem, lízátko, žvýkačku nebo instantní polévky s odstínem červenohnědé barvy. Potravina byla pravděpodobně obarvená látkou E120, neboli kyselinou karmínovou. Ta se vyrábí z vysušených těl červců nopálových (Dactylopius coccus), což je pochopitelně hmyz. Táž látka se také používá do rtěnek nebo očních stínů.

Karmín (nazývaný také košenila) je tedy v podstatě „éčko“. Ale se svojí typickou barvou je tato cenná látka používaná celosvětově už celá staletí. Karmínovou barvu si mimo jiné vybralo Lotyšsko a Gruzie pro svoje státní vlajky.

Pod pojmem éčka tedy, jak vidno, nenajdete zdaleka jen chemikálie se zhoubným vlivem na lidské zdraví. Jsou to i přírodní látky, nejen rostlinného, ale dokonce i živočišného původu. Rozhodli jsme se jim věnovat dnešní článek.

Co vlastně znamená to „E“?

Coby éčka jsme si zvykli označovat látky, které jsou ve složení potravin označeny písmenem E. Jde o sloučeniny, které dokážou vylepšit vlastnosti potravin, a to nejen jejich chuť, ale i vzhled, texturu či dobu jejich trvanlivosti. Jejich oficiální souhrnný název jsou aditiva, čili látky přidávané do potravin – nic složitějšího v tom není. Mnoho lidí má tendenci hledat za písmenem E slovo „emulgátory“. Jenže emulgátor je organická látka, která zmenšuje povrchové napětí mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, čili například mezi vodou a tukem. Z toho je vidět, že emulgátor je jen jedním z mnoha možných aditiv.

A co tedy znamená to E, které je následované číselným kódem? Jde pouze o kód pro Evropu. Každé aditivum totiž musí být schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Mizí éčka z našich potravin?

Možná si vzpomenete, jaký poplach zavládl mezi lidmi před zhruba patnácti až dvaceti lety, kdy se veřejnost o éčcích dozvěděla poprvé. Bylo to ještě v době, kdy nebyl tolik rozšířen internet, a zvěst o škodlivých přídavných látkách se šířila mimo jiné i prostřednictvím letáků. V jednom z nejslavnějších Klinika dětské onkologie Univerzity Düsseldorf rozdělovala aditiva do několika skupin podle zdravotní závadnosti. Klinika samotná se od letáku důrazně distancovala. Informace uváděné na letácích v té době obsahovaly lživé nebo přinejmenším přibarvené informace. Dnes bychom je označili jako „fake news“.

V těchto dobách nicméně bylo složení potravin samé éčko, což dnes už na první pohled neplatí. Když se podíváte na zadní stranu výrobku, najdete jen několik kódů E, jinak zde figurují látky, jako je azorubin, glutaman sodný, benzoáty, parabeny…

Jak už ale asi správně tušíte, tyto látky jsou pochopitelně také aditiva. Výrobci ale mají podle zákona možnost tyto sloučeniny uvést buď pod kódem E, nebo pod chemickým názvem. A i když tyto chemické názvy zní nevábně a jsou dlouhé a krkolomné, potravinářské firmy raději zvolí je, právě kvůli špatné pověsti kódů.

Lze éčka vyřadit z jídelníčku?

Kolem éček zuří bitva, která zřejmě nikdy neskončí. Potravinářské firmy budou tvrdit, že tím, že jsou látky povolené, jednoduše nemohou mít negativní vliv na lidské zdraví a ve výrobcích mohou být obsaženy. A pak je zde protistrana v podobě odpůrců éček, kteří za každou takovou látkou hledají hrozbu pro lidské zdraví.

Pravda je, jak jinak, někde uprostřed. To, že je látka oficiálně uznaná, ještě neznamená, že vám nemůže ublížit. Například výše uvedený karmín údajně může způsobovat alergické reakce, může přispět ke vzniku astmatu, kopřivky, anafylaxe nebo senné rýmy. A někteří jej označují za příčinu dětské hyperaktivity. To vše jsou ale ve větší nebo menší míře domněnky. Navíc, popsané negativní vlivy působí jen na menší část populace.

Pak jsou éčka, která nejen, že jsou bezpečná, dokonce se bez nich nedá vůbec žít. Věděli jste, že éčkem je i kyslík (E948)? A dusík (E941)? Pod kódem E300 hledejte kyselinu askorbovou neboli vitamin C. A E33A je kyselina citrónová, neboli regulátor kyselosti.

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Rajské jablíčko obsahuje šestnáct éček. Je škodlivé? Může být, někteří lidé jsou totiž alergičtí. Ale většina populace se bez rajského protlaku na těstovinách nebo čerstvých rajčat v salátu neobejde.

Jak je to s glutamátem sodným nebo barvivy?

Věnujme nyní zvláštní prostor nejrozšířenějším aditivům, které jsou předmětem rozsáhlých diskuzí.

Glutamát sodný neboli E621 je v podstatě přirozenou látkou. Vyskytuje se totiž ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Jenže toto množství není nijak velké. Proto se vyrábí průmyslově a to z hydrolyzátu kvasinek, pěstovaných na substrátech obsahujících škrob. Je to důležitá součást mražených potravin, slaných pochoutek, polévek v plechovce nebo v sáčku a pochutin z asijské kuchyně.

V roce 1969 vyšla studie varující před jeho škodlivými účinky. Studie se opírala o pokusy na myších, jimž glutamát sodný způsobil škodlivé neurologické efekty a znemožnil jejich růst. Tento text způsobil ve své době hotovou paniku. Jenže zakrátko se veřejnost mohla seznámit s novými informacemi. Další experimenty totiž vyloučily obdobné účinky glutamátu sodného na lidský mozek, jenž funguje podle zcela jiných mechanismů než mozek myší. Pouze někteří lidé mohou po požití glutamátu sodného zažít reakce jako jsou bolesti hlavy, pocení nebo necitlivost. K vyvolání těchto jevů bylo zapotřebí zkonzumovat velké množství zmíněné látky.

Poté jsou zde barviva. Existují desítky látek ve všech barevných škálách, u kterých existují pochybnosti ohledně zdravotní nezávadnosti. Potravinářské firmy je ale užívají dále. Určit jejich negativní efekt je totiž složité – některé účinkují jen v dlouhodobém měřítku, některé jen v kombinaci s jinými látkami, a vždy tyto efekty fungují jen pro určitou část populace.

Tak například tartrazin (E102), neboli potravinářská žluť může (ale nemusí) vyvolat problémy u astmatiků a podle některých teorií v kombinaci s dalšími látkami zvyšuje riziko ADHD.

Závěr

Z éček není nutné mít panický strach. Přesto ale doporučujeme číst složení produktů a je-li to možné, volte produkty s jejich nižším obsahem. Ať zdraví škodí více, méně, nebo vůbec, jedno je jisté. Výrobky, u nichž najdete velké množství aditiv, lze označit za méně kvalitní. Disponují nižší výživovou hodnotou a dají vašemu tělu málo potřebných látek.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-additives#section1

https://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/are-all-food-additives-unhealthy

https://www.mom4moms.cz/mamanews/ne-všechna-„éčka“-jsou-škodlivá-vyznáte-se-v%C2%A0nich

http://www.agronavigator.cz/service.asp?act=email&val=81865

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vim-co-jim-ecka-v-potravinach.A131007_140511_zdravi_pet

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/aplikace-na-ecka-v-potravinach.A150415_102548_zdravi_pet

https://www.ferpotravina.cz/co-jsou-ecka

http://www.prostezdravi.cz/skodliva-ecka-potravinach-barviva/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodný

Přečtěte si ještě

Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Naši dávní předci prožili celý život obklopeni přírodou. Byli plně podřízeni jejím pravidlům, mohli si brát jen to, co tam bez jejich přičinění…
Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A …
Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Boty nosí lidstvo už po tisíce let. Teprve v posledních staletích se z nich ale stává módní doplněk. Někdy plní roli…
Tinnitus může potkat každého aneb jak chránit svůj sluch

Tinnitus může potkat každého aneb jak chránit svůj sluch

Stalo se vám někdy, že jste se probudili například po bujaré tancovačce, koncertu nebo festivalu a cítili, že to…
Škytavka – co to je a jak vzniká

Škytavka – co to je a jak vzniká

Ach ta škytavka! Napřed vtipná, ale po nějaké době úmorná. A hlavně nás může přepadnout prakticky kdykoli a kdekoli. Obecně…
Záhadné pohyby našeho těla při spaní. Co všechno za osm hodin spánku prožijeme?

Záhadné pohyby našeho těla při spaní. Co všechno za osm hodin spánku prožijeme?

Spí, jako když ho do vody hodí, spí jako nemluvně, spí jako dřevo… Pokud netrpíme spánkovou poruchou nebo nás zrovna nepronásledují noční…
Vysokohorská nemoc – krutá cena, kterou někteří zaplatí za hezká panoramata

Vysokohorská nemoc – krutá cena, kterou někteří zaplatí za hezká panoramata

Která Češka stanula jako první na vrcholu Mount Everestu? Na tuto otázku jako vystřiženou z vědomostního kvízu neexistuje jednoznačná…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně