Jsou přírodní sladidla zdravější než bílý cukr? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jsou přírodní sladidla zdravější než bílý cukr?

sladidla

Zdravý životní styl hýbe světem. Stále více lidí se s ohledem na své zdraví a lepší fyzickou i psychickou kondici zajímá o zdravější možnost stravování. Potraviny plné nezdravých chemických přídavků jsou zavrhovány a na scéně se objevují jejich alternativy. Typickým příkladem je bílý rafinovaný cukr. Je sice hojně používaný, ale ke hvězdám zdravé výživy rozhodně nepatří.

Stále častěji se tak začínají využívat přírodní cukry, jako je med, melasa, agáve, stévie a obilné sirupy. Je však otázkou, zda jsou přírodní cukry skutečně lepší. V každém případě se vyznačují zdraví prospěšnými účinky.

Například mezi lidmi oblíbený med má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a také podporuje psychiku. Jeho nevýhodou je však vyšší glykemický index. Velmi specifickou chuť má vedlejší produkt při výrobě cukru – melasa. Obsahuje stejně cenné látky jako cukr a navíc se vyznačuje léčivými účinky. Pro diabetiky je zase vhodná stévie, která má až 300krát sladší chuť, ale bez kalorií. Má však velmi specifickou chuť, která nevyhovuje každému.

Bílý cukr = bílý jed?

Lidské tělo cukry potřebuje ke své existenci. Zdroje cukrů přitom najdeme všude kolem nás, v ovoci, pečivu, cereáliích i některých mléčných výrobcích. Ve zdravé míře je cukr člověku prospěšný. Přebytek cukrů je však příčinou mnoha zdravotních problémů včetně obezity.

Bílý cukr je nejvíce používaným sladidlem i přesto, že je označován za “bílý jed”. Jedná se o prázdné kalorie, které neobsahují žádné živiny. Při nadměrné spotřebě způsobuje ztrátu životně důležitých minerálů a oslabuje imunitní systém. Tělo se však chybějící živiny snaží čerpat z vlastních zásob – ze zubů a kostí, které minerály obsahují.

Cukr se tak pro své ne zrovna pozitivní vlastnosti stal nepřítelem zdravé výživy. Jako alternativa se proto objevila umělá sladidla. Bývají výrazně sladší, ale přitom neobsahují žádné kalorie. Problém s obezitou však nevyřešila. Konzumace umělých sladidel totiž údajně zvyšuje chutě na sladká a také tučná jídla. Navíc mívají špatný vliv na střevní mikroflóru a rovněž zvyšují hladinu inzulínu.

Jsou řešením přírodní sladidla?

Jako nejvhodnější náhražka bílého cukru se tak jeví přírodní sladidla. Výživoví odborníci však varují před jejich nadměrnou spotřebou. Podle nich je nejlepší nahradit bílý cukr kvalitním třtinovým cukrem či ovocnými sirupy. Nejlepší jsou údajně domácí sirupy vyrobené ze sušeného ovoce. Stačí namočit ovoce (např. datle) do vody a rozmixovat na hustou kaši. Kvalitní a zdravý domácí sirup je na světě během chviličky.

Přečtěte si ještě

Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?