Jak se vyhnout zažívacím potížím? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Trávení - kapr se salátem

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte, jak často se v reklamách mezi pohádkami objevují spoty vyzývající ke koupi léků pro potíže s nadýmáním. Abyste nemuseli mezi svátky kontrolovat otevírací dobu lékáren, rozhodli jsme se vám poskytnout tipy, které by vám mohly pomoct se takovým komplikacím vyhnout. Přinášíme rady, jak si užít svátky co nejlépe. Být s rodinou, s přáteli a nebát se i sem tam zobnout něco dobrého, aniž by tím začalo trpět vaše břicho.

Strategie – jak o Vánocích ochutnávat?

Představte si, že se ocitáte před bohatě nastrojenou vánoční tabulí. Cukroví, brambůrky, tyčinky, saláty, olivy, šunky, sýry... Je nutné všechno zdvořile odmítnout, pokud chcete udržet váš trávicí trakt v klidu?

Nikoli. Můžete tyto dobroty ochutnávat. Ale musíte zvolit správnou strategii. Na talířek si vedle dobrého trhaného masa nebo šunky naložte také trochu zeleninového salátu. Nebo rajče nebo okurku. Vždy je totiž dobré zjemnit efekt těžkého jídla nějakou z lehčích možností. Zelenina dodá tělu živiny, které podporují trávení.

Samostatnou kapitolou je ovoce. To byste měli konzumovat také, ale zvlášť. Jinak riskujete kvašení v žaludku. V zimě vždy bodnou mandarinky – tak si jednu oloupejte ráno na lačný žaludek nebo několik hodin po obědě.

Pijte horkou vodu a horké nápoje

Všimli jste si, že Asiaté mají často po ruce termosku s horkou vodou? Ne čajem, ale opravdu vodou? Vědí, co dělají. Horká voda tělu prospívá po mnoha stránkách, a jednou z nich je trávení. Vypijte pár doušků třicet minut před konzumací těžkého jídla a důkladně tak vyčistíte váš trávicí systém.

Pro vaše gastrointestinální zdraví je vhodný i ten čaj. Neslaďte jej cukrem, to už raději medem. Nejlépe uděláte, pokud zvolíte bylinkový čaj. Na trávení jsou nejlepší čekanka, máta, řebříček, zeměžluč, ostružiník, puškvorec nebo zázvor.

Podpořte střevní mikroflóru

Pokud se potýkáte s gastrointestinálními obtížemi, je dobré pohlídat si přísun probiotik a prebiotik ve stravě.

Probiotika jsou živé mikroorganizmy, nejčastěji se hovoří o laktobacilech, bifidobakteriích a kvasinkách, které najdeme v jogurtech a jiných zakysaných mléčných výrobcích nebo v kysaném zelí. Méně známým faktem je, že probiotické organizmy, které přirozeně ve střevech máme, je potřeba „krmit“ tzv. prebiotiky. Těmto přátelským mikroorganismům nejvíce chutnají pro člověka nestravitelné složky potravy, kam patří různé formy vlákniny (fruktooligosacharidy, oligosacharidy a některé polysacharidy). Prebiotika tedy podporují růst a aktivitu probiotik a společně udržují střevní mikroflóru v rovnováze.

Počkejte se spaním

Není důležité jen to, co jíte, ale také kdy to jíte. A kdy přepnete své tělo do klidového režimu. Po vydatném jídle byste měli tělu dodat dostatek času, přesněji řečeno nejméně dvě hodiny, aby potravu zpracovalo.

Na Štědrý den snězte vašeho kapra s bramborovým salátem a po rozbalení dárků se k televizní pohádce vydejte už jen s malým talířem. Pokud se ještě vydáte na vánoční mši nebo si budete chtít zazpívat koledy, posilněte se jen něčím osvěžujícím. Ale po zalehnutí se už vaše tělo musí soustředit na odpočinek, nikoli na trávení.

Nezapomeňte na pohyb

Vánoční svátky přinášejí několik dní volna. Váš program je asi nabitý, přesto byste si měli najít čas na trochu pohybu nebo dokonce sportu.

Někteří lidé obvolají na Štěpána své staré přátele, pronajmou tělocvičnu a zahrají si v uvolněné vánoční atmosféře přátelské utkání ve fotbale nebo basketbalu. Jiní si v některý den přivstanou a vyrazí si zaběhat – skvělé vyčištění hlavy, zvláště pokud přes Vánoce míříte od návštěvy k návštěvě a je vám vzácná chvíle, kdy jste sami. A někomu postačí trochu jógy, výlet na nejbližší kopec nebo procházka na náměstí.

Každá chvíle pohybu má cenu zlata, protože tím stimulujete peristaltiku střev. Tím předcházíte zácpě.

Hydratace je důležitá

V chladném počasí často zapomínáme na přísun tekutin. Voda je v těle důležitá mimo jiné pro snadnější průchod potravin trávicím traktem. To vede k zácpě. Nezapomínejte na pravidelnou hydrataci – v zimě alespoň dva a půl litru vody denně. Pití vody vám také pomůže vyplavit z těla toxiny, které narušují vaši imunitu.

A na závěr – udržujte psychickou pohodu

Někteří lidé na Vánoce vymění stres, který zažívají každý den v práci, za stres spojený se sháněním dárků, zdobením domácnosti, organizací návštěv a oslav a stovky tisíc dalších věcí. To je ale špatně. Neklidná mysl zatížená spoustou starostí také akceleruje průjmy nebo zácpy. Naordinujte si na Vánoce klid, třeba s knížkou nebo pohádkou. I to vám pomůže, abyste se cítili lépe.

                   

         

Zdroje:

https://www.goodnessme-nutrition.com/news/how-to-look-after-your-gut-health-at-christmas/

https://allieddigestivehealth.com/nutrition/10-tips-for-healthy-digestion-during-the-holiday-season/

Přečtěte si ještě

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně