Bakterie ukryté ve zmražené zelenině – hrozba především pro děti a další rizikové skupiny | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Bakterie ukryté ve zmražené zelenině – hrozba především pro děti a další rizikové skupiny

zelenina

Listerióza je infekční onemocnění podobné chřipce. Je nebezpečná zvláště pro rizikové skupiny lidí, jako jsou děti, těhotné ženy, starší lidé a jiné osoby s oslabenou imunitou. Chorobu způsobuje grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která byla nalezena na místě, kde by ji zřejmě málokdo čekal.

47 nakažených za dva a půl roku

Výzkum Národního institutu zdraví a sociální péče v Helsinkách zveřejnil před nedávnem znepokojivou zprávu: až 47 lidí se v pěti různých evropských zemích nakazilo mezi prosincem 2015 a květnem 2018 vážnou jaterní chorobou způsobenou zmíněnou bakterií z rodu listérií. Tato bakterie, jak uvádí institut, byla objevena v celé řadě zmražených potravin.

„Listérie se nacházela v mraženém masu, mraženém špenátu, zeleninovém mixu a mražených zelených fazolích,“ napsala redaktorka Heljä Salonen, která výsledky výzkumu zveřejnila ve finském deníku Iltalehti.

Počáteční příznaky připomínají obyčejnou chřipku

Je chybou domnívat se, že mražené potraviny nemohou obsahovat bakterie. Některým bakteriím (a listérie mezi ně patří) totiž nízké teploty nevadí, jen se v těchto podmínkách deaktivují. Po rozmrazení potravin mohou začít růst. A to je velká hrozba pro lidi s organismem, který nemá moc sil s takovými bakteriemi bojovat…

Lidé se slabou imunitou mohou pocítit bolesti břicha, únavu, horečku či bolest svalů. To jsou běžné počáteční příznaky listeriózy, které se nijak neliší od příznaků chřipky. V další fázi ale přichází stále vážnější zdravotní problémy, které mohou skončit až zánětem mozku a mozkových blan, případně potratem u těhotných žen.

Mražené potraviny důkladně uvařte

Riziko nakažení v důsledku konzumace mražených potravin není nijak velké. Přesto se vyplatí být opatrný. Veškeré v potravinách obsažené bakterie spolehlivě eliminuje kvalitní tepelné zpracování. Spotřebitel musí dbát nejen na správnou teplotu upravované potraviny, ale i na délku vaření.

Přečtěte si ještě

Vrba bílá

Vrba bílá

Vrb v Česku roste až 21 druhů a dnes v herbáři představujeme vrbu bílou (Salix alba). Má světlejší listy než ostatní vrby, z …
4. 3. Světový den obezity

4. 3. Světový den obezity

Dříve platilo, že děti z bohatých rodin bývají často tlusté a nešikovné, zatímco děti z chudých rodin jsou hubené, ale …
Čínský citroník (schizandra)

Čínský citroník (schizandra)

Tato rostlina má velmi zajímavý vzhled. Má podobu liány s délkou až osm metrů, na které můžete vidět po hrstkách bobulovité plody…
CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?