Rakytník řešetlákový (úzkolistý) | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Rakytník řešetlákový (úzkolistý)

Hippophae rhamnoides

Odborníky je považován za rostlinu budoucnosti. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Pro vysoký obsah vitamínu C bývá právem označován jako CITRONÍK SEVERU. Řeč je o rakytníku řešetlákovém, který má pro naše zdraví blahodárné účinky. Pro denní doporučenou dávku vitamínu C stačí pouze jedna jeho oranžovožlutá bobule.

Plody rakytníku se v lidovém léčitelství objevují u mnoha civilizací – v tradiční medicíně Indů, Číňanů, Mongolů, u obyvatel Sibiře. Stejně tak byly využívány v Římě a Řecku. Dokonce se mu dařilo i v Rusku, kde rostlina přetrvávala i v nepříznivých klimatických podmínkách. A právě ruští šlechtitelé se nejvíce zasloužili o zavedení nových odrůd.

Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitamínů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu (vitamín P), který zabraňuje rozkladu vitamínu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamín C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitamínu C než pomeranč.

Proč se doporučuje

  • podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
  • přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu
  • přispívá k dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce
  • udržuje zdravou pokožku
  • vitamín C přispívá k přirozené tvorbě kolagenu pro normální funkci pokožky, jeho antioxidační účinek neutralizuje nežádoucí volné radikály, tím zpomaluje stárnutí buněk

Říká se že

  • má vliv na oční neduhy
  • bojuje s kožními nemocemi
  • je výborným společníkem při rekonvalescenci
  • údajně napomáhá při nadprodukci hormonů štítné žlázy
  • příznivě působí na revmatismus a dnu
  • snižuje bolest
  • regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí
  • léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže

Víte že

  • Původní název údajně pochází z dob Alexandra Makedonského, kdy vojáci pro sebe i pro koně užívali rakytník k obnově sil. Koně měli díky obsahu oleje lesklou srst.
  • Původním místem výskytu rakytníku je Asie.
  • Množství vitamínů a minerálních látek předurčilo rakytník ke zkoumání, šlechtění, v r. 1949 byl v SSSR vybudován první závod na výrobu rakytníkového oleje a vitamínových výrobků.
  • Rakytník je rozvětvený keř, vysoký 2-4 m. Hlavní růst rakytníků začíná po odkvětu a trvá až do srpna. Kvete v dubnu, při průměrné teplotě 7 – 12 °C. Plody jsou šťavnaté a voňavé.
  • Rané odrůdy dozrávají v srpnu a září, pozdní až v říjnu. Plody z keřů neopadávají, a tudíž je lze sbírat celou zimu.
  • Množství karotenu v rakytníku je větší než v mrkvi.

Recepty

Rakytníkový sirup

Suroviny:
3 l bobulí rakytníku
2 l vlažné vody
20 g kyseliny citronové
na 1 l šťávy 1 kg krystalového cukru

Postup:
Tři litry omytých plodů rakytníku rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme a vymačkáme. Na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru. Na kraji plotny ho bez vaření necháme rozpustit. Můžeme přidat i želírovací přípravek. Ještě teplé plníme do lahví a řádně je uzavřeme.

Rakytníkový džem

Suroviny:
1 kg plodů rakytníkových bobulí
700 g cukru
100 g želírovacího přípravku

Postup:
Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí. Potom postupně přidáváme cukr s želírovacím přípravkem a vaříme do zhoustnutí. Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?