Majoránka zahradní
Majorana hortensis
Majoránku známe především z kuchyně při dochucování chutných českých jídel. Právě bez ní si nelze představit chutné bramboráky či pravou bramboračku. Její užití je však mnohem zajímavější a znali jej již staří Egypťané, Peršané, Řekové a Římané. Majoránka pochází ze Středomoří a do Evropy se dostala v raném středověku během křižáckých výprav z Jeruzaléma.
Majoránka je prý božská bylinka. Právě s ní je spojená postava bohyně Afrodity, která ji údajně svým dotykem vtiskla onu známou silně aromatickou vůni. Na majoránku si však dělá nárok také pohanská bohyně studánek, květů a zamilovaných Marjánka, podle níž se tato léčivá bylinka jmenuje.
Právě s láskou je majoránka spojována od nepaměti. Staří Řekové a Římané ji dokonce považovali za bylinu lásky a afrodiziakum. V Evropě bylo toto spojení viditelné při svatbách, kdy nevěsty nosily věnce z majoránky. Dnes je tento zvyk možné spatřit například v jižní Evropě.
Léčivé účinky obsahují především kvetoucí vrcholky, jež obsahují éterické oleje zvané silice. V Evropě se sbírají listy majoránky před rozkvětem. Majoránka obsahuje konkrétně silici zvanou oleum majoranae, třisloviny a hořčičnu. Všechny tyto látky mají především pozitivní účinky na trávení, ale příznivě působí také při nachlazení. Pro výraznou chuť a vůni se používá zejména v kuchyni.
Proč se doporučuje
- podporuje normální činnost nervové soustavy, svalové kontrakce
- působí jako přírodní antioxidant
- pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
- pozitivně působí na funkci střevního traktu
- podporuje normální trávení a funkci jater
- pročišťuje organismus
- posiluje přirozenou obranyschopnost neboli imunitní systém
Říká se že
- působí také proti neurózám, střevní kolice a nadýmání
- zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a podporuje tvorbu žluči
- uklidňuje zažívací trakt
- majoránkový čaj tiší migrény
- je močopudná a potopudná
- má protizánětlivé a desinfekční účinky
- používá se k léčbě ekzémů a zánětů kůže
- potlačuje nespavost a pomáhá při nervové slabosti
- inhalace nálevu z majoránky pomáhá léčit rýmu a astma
Víte že
- Majoránka patří k jednoletým až dvouletým bylinám. Poznáte ji podle přímého, rozprostřeného stonku a protilehlých, oválných listů. Majoránka se vyznačuje příjemnou vůní.
- Plody majoránky dozrávají pouze v teplých oblastech.
- Staří Egypťané, Řekové a Římané z ní připravovali nápoj lásky.
- Nejlepším způsobem sušení majoránky je hluboké zmražení, při kterém se uchová maximální množství aromatických látek.
- Majoránka se přidává do polévek, omáček, bramborových jídel, masitých pokrmů, salátů a nádivek.
Recepty
Majoránkový olej
Suroviny:
3 dkg drcené sušené majoránky
½ l olivového či jiného kvalitního oleje
Postup:
Majoránku důkladně vmíchejte do oleje a nechte uležet po dobu 14 dní. Poté můžete přefiltrovat přes plátno nebo nechat být.
Užití:
Mast se používá při bolestech hlavy, migréně potíráním spánků či při bolestech zad.
Majoránková mast
Suroviny:
1 čajová lžička sušené majoránky
1 polévková lžíce červeného vína
1 polévková lžíce másla
Postup:
Majoránku povařte s červeným vínem a přiveďte k varu. Po 1 minutě přidejte máslo a smíchejte. Nechte vychladnout a uložte do lednice.
Užití:
Voňavá mast je ideální pří nachlazení a rýmě. Vtírá se přímo do nosu.
Majoránkový čaj či nálev
Suroviny:
2 polévkové lžíce sušené majoránky
¼ l vroucí vody
Postup:
Polévkou lžící majoránky přelijte dvěma šálky vroucí vody. Nechte louhovat po dobu 10 až 15 minut a sceďte. Teplý čaj pijte po malých doušcích.
Užití:
Majoránkový čaj pomáhá při žaludečních a střevních potížích. Jako nálev je možné jej použít do koupele. Nálev z majoránky má zklidňující a uvolňující účinky. Je vhodný při nervové slabosti a špatném spánku.
Využití v kuchyni:
Majoránka je jednou z bylin, které neztrácejí své aroma ani v sušené podobě. Proto a pro její příznivé účinky na trávení se používá v kuchyni jako dochucovadlo. Kromě tradičních bramborových jídel, ji lze použít také do jídel ze zvěřiny, jater, luštěninových pokrmů a tučných jídel, které činí stravitelnějšími. Majoránku však oceníte také ve vaječných a zeleninových salátech. Kombinaci s ostatními kořeními se nemusíte bát. Nejlépe chutná například s tymiánem.
Bramborákové potěšení
Suroviny:
750 g brambor
200 ml horkého mléka
100 g hladké mouky
1 vejce
4 až 6 stroužků česneku
1 vrchovatá lžička sušené majoránky
100 g uzeniny
2 jarní cibulky
sůl
sádlo na smažení
Postup:
Brambory oloupejte, očistěte a nastrouhejte najemno. Nechte krátce odstát a vymačkejte přebytečnou vodu. Brambory zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny. Důkladně promíchejte a na sádle smažte bramborové placky dozlatova.