Kostival
Symphytum officinale
Latinsky se tato rostlinka jmenuje Symphytum officinale, což vychází z řeckého slova symphyó, neboli srůstat. Německy se jmenuje „Beinwell“, což doslova znamená "dobře s nohou". Anglicky se jmenuje „Comfrey“ - toto pojmenování pochází ze slova ze staré francouzštiny "confirie" - léčit, srůstat. A konečně, česky se jmenuje kostival, řídce také kostihoj.
Je vidět, že všechny národy mluvící těmito jazyky došly ke stejnému závěru. Rostlinu pojmenovali podle toho, co dokáže. A co dokáže, to ví každý, kdo se setkal se zázrakem zvaným kostivalová mast.
Kostival lékařský je rostlina z čeledi brutnákovitých. Dokáže dorůst výšky 100 i 120 cm, takže to není žádný drobný kvítek. Má přímou lodyhu, ve vrchních partiích je větvená. Celá rostlina je dužnatá a drsně chlupatá. Největší pozornost (nejen lidí, ale také včelek) poutají její růžově-fialové květy. Roste u potoků a rybníků, případně na podmáčených loukách.
Z rostliny sbíráme především kořen. Právě v něm je nejvíce přítomen alantoin, látka, která má při zevním použití hojivé účinky na kosti, šlachy, svaly a vazy. Pro tyto cenné vlastnosti je už po staletí hojně využíván v léčitelství, ale také v kosmetologii.
Z kostivalu vyrábíme mastičky, účinné látky proto využíváme zevně. Vnitřní použití nedoporučujeme, kostival má prokázanou toxicitu. Přesto například v USA najdeme v obchodních sítích kostivalové přípravky určené pro vnitřní použití.
Kořen se sbírá od května do července.
Proč se doporučuje
- uvádí se, že hojí rány a podporuje rychlou obnovu tkání
- dokáže zahojit i modřiny
- je mu připisována schopnost tlumit křeče
Říká se že
- může utlumit projevy akné
- při mazání na hruď údajně dokáže tlumit příznaky dýchacích onemocnění
- má údajně schopnost hojit žaludeční vředy (což je ovšem diskutabilní, neboť to předpokládá vnitřní použití, které nedoporučujeme)
Víte že
- Podpůrné vlastnosti kostivalu byly známy už v době antického Řecka?
- O kostivalu se vypráví legenda, že jeden sedlák vypil víno s odvarem kořene kostivalu a hrdlo se mu zalepilo tak, že nedokázal nic dalšího pozřít. Nakonec sedlákovi nalili do úst ocet, aby mu zalepený krk uvolnili.
Recepty
Kostivalová mast
Masivní kořeny kostivalu propláchněte ve vodě se solí a pak je nakrájejte velkým nožem.
V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte nakrájený kostival. Nechte ho vařit na mírném ohni po 20 minut. Odstavte a nechte ho 24 hodin odstát. Poté sceďte – účinné látky se totiž v lázni rozpustily, takže nyní vás zajímá už jen rozpuštěné sádlo, zbytky kořene můžete vyhodit. Pro zlepšení vůně můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje a trochu rozpuštěného medu. Pro zlepšené konzistence můžeme přidat i včelí vosk, který je také potřeba rozehřát.
Skladujte hotovu mast v čistých skleničkách nebo dózách. Mast aplikujte přímo na postižené místo.