Kaštanovník setý
Castanea sativa
U většiny jiných botanických názvů nacházíme napříč evropskými jazyky různá pojmenování, protože právě v biologické terminologii národní obrozenci projevovali nejvíce kreativity.
U kaštanu se ale shodují všichni od Islandu až po Turecko. Německy je to kastanie, francouzsky châtaigne, rusky a ukrajinsky каштан. Ze španělského castaña vzniklo pojmenování pro hudební nástroj kastaněty. Dokonce ani Maďaři, Walešané, Turci nebo Albánci se od tohoto vzoru neodchylují.
Původ slova ovšem hledejme v řečtině. Právě v Řecku a Malé Asii má kaštan svůj domov, tvořil zde souvislé lesní porosty. Jedlé plody tohoto stromu byly v řecké kuchyni považovány za základní potravinu, spolehlivou náhradu za obilí v obdobích, kdy se nerodilo.
Postupem času se strom rozšířil po celé Evropě. Třeba i díky mnichům, kteří si jej rádi pěstovali v klášterních zahradách.
Dnes tedy najdete kaštanovník jedlý (Castanea sativa) v mnoha českých městech. To je skvělé, protože můžete tyto velmi chutné plody získat zadarmo, navíc tak jednoduše. Vždyť stačí jen v průběhu října přijít pod strom a nasbírat si důvěrně známé „ježky“, v jejichž nitru se skrývá malý klenot.
Kaštanovník jedlý je až 30 metrů vysoký strom, kmen má 2 metry v průměru. Jeho kůra je červenohnědá až olivově zelená. Listy mají eliptický tvar a jsou střídavé, řapíkaté a s pilovitým okrajem. Tyto listy mají mimochodem také využití v tradiční medicíně, jako dobu sběru bychom doporučili květen nebo červen. Samotné kaštany, jak už jsme řekli, sbíráme v říjnu.
Proč se doporučuje
- Funguje jako antioxidant.
- Umožňuje normální činnost střevního traktu.
- Přispívá k mikrobiální rovnováze.
- Pomáhá přirozené obranyschopnosti.
- Prospívá pokožce.
Říká se že
- Na území Česka se kaštanovník setý pěstuje již od 5. století. Byl tady tudíž ještě před Sámovou říší.
- Kaštany byly jedním z prvních druhů potravy, které se lidé naučili skladovat na zimní období, díky čemuž se kaštanovník stal symbolem hojnosti a prosperity.
- Strom přináší štěstí a ochranu před zlými duchy – v to aspoň věří některé národy.
Víte že
- Kaštanovník setý nemá botanicky vůbec nic společného s jírovcem maďalem, jehož plodu se také říká kaštan?
- Podle Bachovy květové terapie se mají kaštany užívat v období zoufalství a smutku?
Recepty
Tentokrát přinášíme recepty dva. Za prvé kaštanové máslo. Vyloupejte kaštany po upečení, dejte je do mixéru s trochou oleje (ideálně ořechového), vodou a špetkou soli a rozmixujte, aby vznikla hladká pasta.
Dále přidáváme recept na kaštanovou tinkturu. Nakrájejte kaštany na čtvrtky a naplňte jimi skleněnou nádobu. Zalijte 40% alkoholem, například vodkou. Nechte stát dva nebo tři týdny, občas nádobu opatrně protřepte. Poté tinkturu sceďte a užívejte jako mazání třeba proti křečovým žílám. Nebo užívejte vnitřně několik kapek denně jako pomoc pro vaše trávení a obranyschopnost.