Bez černý
Sambucus nigra
„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ zní staré české lidové přísloví. Toto a mnohá další rčení jsou důkazem, nakolik si naši předkové bezu a jeho léčivých účinků vážili. Slovanské národy jej dokonce považovaly za posvátný strom.
Bez černý můžeme najít pod různými lidovými názvy, jako jsou bezinky, kobzinky, smradinky, bzina, kozičky či psí bez. V našich krajích, ale i v celé Evropě a přední Asii s výjimkou Skandinávských zemí a chladné Sibiře je bez velmi rozšířenou rostlinou a narazit na něj můžete nejen v lesích, roklích, hájích a křovinách, ale také podél plotů, na zanedbaných zahradách a na rumištích.
Z keře bezu lze využít téměř vše. Účinné látky obsahují jak květy, tak i listy a plody. Květy jsou bohaté zejména na silice, slizové látky, glykosidy, třísloviny, a organické kyseliny. Plody zas obsahují cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také vitamíny C, A B1, B2, B6 a B12. V listech najdeme pryskyřici, sambucin, sambunigrin, glykosidy a velké množství vápníku.
Proč se doporučuje
- podporuje vylučování vody z organismu
- působí jako přírodní antioxidant
- podporuje normální funkce dýchacího systému
- pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi
- posiluje přirozenou obranyschopnost a celkový imunitní systém
- pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost
Říká se že
- má antisklerotické a protirakovinové účinky
- pomáhá regenerovat jaterní buňky
- bezový čaj má lehké projímavé účinky
- pomáhá při nachlazení, chřipce, kašli a rýmě
- snižuje horečku
- příznivě působí při žaludečních nevolnostech a křečích
- uvolňuje plynatost
- léčí migrénu
- ulehčuje při menstruačních bolestech
- snižuje vysoký krevní tlak
- má potopudné a močopudné účinky
- pomáhá při ledvinových potížích
- žvýkání bezu pomáhá při bolestech zubů
Víte že
- Bez černý roste do výšky 7 až 10 m v bohatých soukvětích. Vyznačuje se žlutobílými květy, malými černými kulatými plody a intenzivní až omamnou vůní.
- Léčivé účinky mají plody, které dozrávají koncem srpna. Sběr je vhodný během září. Sbírají se však také květy a to v červnu a červenci a listy od května do července.
- Bezinky se nikdy nejí syrové, protože obsahují glykosid sambunigrin vyvolávající příznaky otravy.
- Specifická vůně nebo spíše zápach čerstvého bezového listí pomáhá vypudit krtka ze zahrady. Stačí listí zahrabat přímo do nory a krtek se rychle ztratí.
- Plody bezu jsou oblíbenou potravou ptáků, kteří zároveň roznáší semena.
- Z bezových větví se vyrábí slovenské lidové hudební nástroje koncovka a fujara.
- Na keřích se vyskytují užitečné mšice bezové, které likvidují škodlivé druhy mšic.
- Na mrtvých keřích bezů roste houba Jidášovo ucho, která má rovněž léčivé účinky, a také se používá v kuchyni (např. čínská)
- Větévka bezu údajně chrání před zlými duchy, čarodějnicemi a bleskem.
Recepty
Bezinková povidla
Suroviny:
košík natrhaných plodů
voda
½ kg cukru
trochu pektogelu (želírovací cukr)
Postup:
Vyzrálé plody očistěte, zalijte vodou a rozvařte na kaši. Nechte vychladnout, prolisujte, přidejte cukr a trochu pektogelu. Pomalu vařte, až směs začne houstnout. Povidla se nesmí připálit, jinak zhořknou.
Užití:
Povidla se užívají 3-4x denně po lžíci nejdéle po dobu 2 týdnů. Tradičně se podávají při ischiasu, zánětu trojklanného a mezižeberního nervu, revmatizmu i zácpě.