Bazalka pravá
Ocimum basilicum
Bazalka pravá patří mezi nejznámější a nejvyužívanější bylinky. Není divu, nejenže výborně chutná, ale také léčí. Češi ji mají spojenou především s italskou kuchyní, která ji hojně využívá do nejrůznějších receptů. Její historie je však mnohem pestřejší. Bazalka pochází z Indie a vlhkých tropů Asie, odkud se pro své cenné vlastnosti rychle rozšířila do celého světa.
Starověké národy ji dokonce považovaly za královnu všech bylin s kouzelnou až zázračnou mocí. Bazalku uctívali staří Římané, kteří z ní učinili kouzelnici lásky, i egyptští faraoni, kterým byli do hrobek přidávány posvátné vonné oleje připravované z bazalky. Evropské národy se s bazalkou blíže seznámily až v 16. století. Velmi rychle zde zdomácněla.
Dnes se bazalka pěstuje především na zahrádkách, balkónech i za okny nejen jako oblíbené voňavé koření, ale také pro své silné léčivé účinky. Jako léčivá bylina se ve velkém pěstuje především v zemích jižní Evropy, které jí poskytují přesně to, co bazalka potřebuje nejvíce – hojnost slunce a teplého počasí.
Jak již bylo řečeno, bazalka je pro svou vůni a příjemnou chuť velmi oblíbeným kořením v čerstvé i sušené podobě. Obsahuje však také řadu účinných látek, které z ní dělají velice významnou léčivou bylinu. Používají se zejména listy, v nichž najdeme silice, estragol, linalol, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje, bazalkový kafr, tanin, cinoel a další látky.
Proč se doporučuje
- zklidňuje podrážděné nervy
- pomáhá při nespavosti a prohlubuje spánek
- příznivě působí na krevní oběh
- pomáhá udržovat normální funkce dýchacího systému
- má příznivé účinky na trávicí trakt
- podporuje zdravé vylučování vody z organismu
Říká se že
- má protizánětlivé a mírně antibiotické účinky
- tlumí křečové bolesti
- pomáhá při bolestech hlavy a migréně
- zahání únavu, stres i vyčerpanost
- léčí afty v ústech
- napomáhá při léčbě astmatu
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- urychluje léčbu odřenin a drobných povrchových ran
- zahání nechutenství a podporuje chuť k jídlu
- odstraňuje plynatost
- je účinná při zácpě
Víte že
- Bazalka patří mezi jednoleté byliny a poznáme ji podle kopinatých a obloukovitě prohnutých zelených lístků rostoucích na 10 až 20 centimetrů vysoké lodyze.
- Čerstvé listy bazalky je možné trhat od června až do konce září.
- Některé odrůdy bazalky se vyznačují jemnou skořicovou až citrónovou vůní.
- Vyniká při kombinacích s dalšími bylinkami – meduňka, řebříček, heřmánek či tymián.
- Název pochází z řeckého basileus (tj. král) a údajně rostla na místě, kde Svatý Konstantin a Svatá Helena našli svatý kříž.
- Byla také považována za ďábelskou rostlinu a její název byl pozměněn na latinské basiliscus neboli bazilišek.
- Má jedinečnou schopnost odpuzovat mouchy.
Recepty
Bazalková olejová lázeň
Suroviny:
hrst čerstvých listů a případně i natě bazalky
1 l kvalitního olivového oleje
Postup:
Čerstvou bazalku zalijte olivovým olejem. Uzavřete a uložte na tmavé a chladné místo po dobu čtrnácti dnů.
Užití:
Olej je možné použít do koupele, ale své využití má také v kuchyni. Výtečný je zejména na saláty a rajčata s mozzarellou.
Bazalkový čaj proti nevolnosti
Suroviny:
několik listů čerstvé či sušené bazalky
250 ml vroucí vody
Postup:
Listy bazalky zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut.
Užití:
Bazalkový čaj pijte 2-3x denně při žaludečních nevolnostech a střevních potížích.
Bazalková ústní voda
Suroviny:
hrst čerstvě natrhaných listů bazalky
250 ml vroucí vody
Postup:
Čerstvé bylinky zalijte vroucí vodou a nechte louhovat. Poté odvar sceďte a nechte vychladnout.
Užití:
Odvar se používá jako kloktadlo pro dezinfekci úst a svěží dech.
Využití v kuchyni:
Nejvíce se bazalka jako koření využívá ve středomořské kuchyni, ale postupně pronikla do všech světových kuchyní. Nejvíce se přidává do salátů, zálivek, na pizzu, do těstovin i omáček. V sušené podobě se používá při dochucování masitých pokrmů a ryb.
Nejznámější kombinací je zcela určitě bazalka s rajčaty. Velim oblíbeným receptem jsou například nakrájená rajčata, mozzarella posypaná bazalkou a zalitá výtečným olivovým olejem.
Tip: Pro využití v kuchyni se bazalka používá čerstvá i sušená. Chcete-li si uchovat bazalku co nejdéle čerstvou, jednoduše ji nakrájejte, vložte do sáčků a zmrazte. Bazalka si tímto způsobem uchová více účinných látek než sušená verze.