Vitamín D: co o něm víme? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Vitamín D: co o něm víme?

1-93707548

Epidemie nemoci COVID-19 zvedla obrovskou vlnu zájmu o dříve poněkud opomíjený vitamín D. Takové pozornosti se mu dostávalo naposledy v poválečném období, kdy byl dětem doporučován rybí tuk pro podporu růstu.

Co se týká jeho chemické struktury, tak je třeba podotknout, že nejde o jednu látku, nýbrž o komplex sloučenin zařazených do skupiny kalciferolů:

  • ergokalciferolu (vitamín D2) rostlinného původu
  • cholekalciferolu (vitamín D3) živočišného původu.

Účinky obou těchto látek na lidský organismus se podle převažujících názorů vzájemně neliší. Vitamín D je jedním z vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Kde se bere?

Vitamín D bývá někdy nazýván „sluneční vitamín“, protože si ho tělo dokáže vytvořit samo, je-li kůže vystavena UV záření ve slunečním světle. Schopnost produkce vitamínu D se však zhoršuje s věkem (ve srovnání 70-ti letého a 25-ti letého člověka je jen třetinová), ale nízké hladiny mohou mít i mladí lidé.

Existuje velmi rozšířený mýtus, že k doplnění vitamínu D stačí 20-ti minutová procházka denně v krátkých rukávech, záleží však na intenzitě slunečního svitu.

Zdrojem vitamínu D jsou také některé potraviny. Obsahují ho hlavně játra, olej z rybích jater, tučné ryby – losos, sleď a tuňák, kvasnice, vaječný žloutek, mléko a produkty z něho. Z rostlin kokosové máslo, houby – hlavně hřiby.

K čemu vitamín D potřebujeme?

Vitamín D je nezbytný pro zdravé kosti. Při jeho nedostatku organismus nedokáže z potravy, ani z potravních doplňků vstřebávat ionty vápníku, což ohrožuje udržování silných kostí a svalů, ale také zdravých zubů. Kombinace vápníku a vitamínu D se doporučuje pro zpomalení procesu řídnutí kostí.

Vitamín D spolu s vitamíny A a C jsou důležité proti nachlazení a dalším nemocem způsobeným oslabením imunitního systému.

Nedostatek vitamínu D hrozí u kojenců, malých dětí a seniorů. Mohou jím být ohroženi alkoholici, epileptici, lidé s nemocemi jater, ledvin, lidé s autoimunními chorobami nebo lidé se sníženým vstřebáváním tuků. Potřeba vitamínu D stoupá při kojení. Jedním z prvních příznaků skrytého nedostatku vitamínu D je svalová ztuhlost a také zvýšená citlivost k infekcím. U dětí se mohou vyskytovat nespecifické příznaky, např. roztěkanost, dráždivost, nadměrná potivost a zmenšená chuť k jídlu. Nedostatek vitamínu D se u dětí projevuje poškozením kostí, až křivicí. U dospělých při nedostatku vzniká riziko osteoartrózy, průjmy, nespavost, nervozita, svalové záškuby; podle posledních závěrů je prokázaným rizikovým faktorem pro vznik různých onemocnění, např. zvýšený krevní tlak, diabetes, osteoporóza, některé infekční choroby a autoimunitní choroby (např. roztroušená skleróza, revmatoidní artritida), některé typy onkologických onemocnění. Nedostatek vitamínu D může ve stáří vést ke zvýšené křehkosti kostí.

Potřebná dávka je 200 IU/den (tj. 5 mcg/den)*. Vždy je důležité dodržovat doporučení v příbalovém letáku, o vhodném dávkování se také můžete poradit se svým lékařem či lékárníkem.

Na místo obvyklých hmotnostních jednotek se velmi často používají mezinárodní jednotky (IU):

1 IU = 0,025 mikrogramu vitamínu D
40 IU = 1 mikrogram vitamínu D

Vitamín D se vstřebává v horní části tenkého střeva za pomoci solí žlučových kyselin asi v polovičním množství celkového příjmu. Zbytek se vyloučí převážně stolicí.

Vysoké dávky vitamínu D jsou toxické. Předávkování může být způsobeno pouze nadměrným příjmem potravních doplňků, nikoli přílišným sluněním.

U dospělých se příznaky otravy projevují při dávkách vyšších než 1,25mg vitamínu D a to poškozením měkkých tkání, nejčastěji tzv. kalcifikací (zvápenatěním) srdce a ledvin.

* směrnice 90/496/EEC, 2008/100/EC

Přečtěte si ještě

Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku