Nezdravé mléko: Pravda nebo mýtus? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Nezdravé mléko: Pravda nebo mýtus?

mléko

Pít mléko údajně není zdravé a naopak lidskému organismu škodí. Způsobuje řadu alergií a také osteoporózu, zahleňuje a tím negativně ovlivňuje dýchací soustavu a k tomu všemu se po něm tloustne. Mléko prodávané v obchodech navíc není čerstvé a to znamená, že musí obsahovat nezdravé chemikálie. Toto jsou nejčastější důvody, které odpůrci mléka zmiňují. Je to pravda nebo se jedná o pouhé mýty?

Historie mluví ve prospěch mléka

Odpůrci mléka tvrdí, že kravské mléko je vhodné pro tele nikoliv pro lidský organismus. Historie však mluví o pravém opaku. Evropané a mnohé další národy žijící na této planetě pijí mléko po stovky až tisíce let a není známo, že by jim nějak výrazně škodilo. Mléko bylo jedním ze základních zdrojů výživy chudého i bohatého člověka. Vždy bylo bráno jako významný zdroj vápníku, bílkovin a některých vitamínů. Proč by tomu dnes mělo být jinak?

Že například Asiaté mléko nepijí a jsou zdravější? Je pravda, že mnohé kultury, mezi které patří také Asiaté, mléko nepijí. Není to však proto, že by jej považovali za nezdravé, ale protože jej historický neměli k dispozici.

Člověk není kráva

Mléko je údajně určené pouze mláďatům, a proto nemůže dospělému člověku prospívat. Odpůrci tvrdí, že člověk je schopen mléko bez problému strávit zhruba do pěti let věku. Poté lidský organismus tuto schopnost ztratí a laktóza přijímaná v mléku postupně v trávicím traktu kvasí, způsobuje křeče, průjem, plynatost a další zdravotní potíže.

Jedná se o tzv. laktózovou intoleranci neboli nesnášenlivost mléčného cukru. Zhruba 2 až 10 procentům Evropanů chybí enzym potřebný ke zpracování laktózy. Někteří lidé jsou dokonce alergičtí na mléčné výrobky a po jejich požití se objevují vyrážky, ekzémy, pupínky a někdy i dýchací potíže. To však nelze považovat za všeobecný problém. Tyto alergie jsou anomálie jedince, nikoliv celého lidského druhu.

Pokud by však mléko bylo pravou příčinou těchto zdravotních problémů, asi by na to přišli již naši předkové. Faktem je, že člověk sice není kráva, ale zároveň je živočišným druhem, jehož způsob stravování je značně odlišný. Snášenlivost či nesnášenlivost vůči laktóze, záleží na úhlu pohledu, se vyvinula vlivem zemědělství, tedy v rámci evolučního vývoje.

Mléko způsobuje úbytek vápníku

Mléku bývá často přisuzována nemilá vlastnost. Údajně je to právě mléko, které je příčinou úbytku vápníku a vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Stačí se prý (opět) podívat na Asiaty. Ti na rozdíl od Američanů, kteří mléko konzumují ve velkém množství, osteoporózou netrpí. Pravdou je, že příčiny lze najít i jinde.

Jednak průměrný věk Asiatů je nižší a osteoporóza se projevuje především v souvislosti s vyšším věkem jako jeden z projevů stárnutí. Asiaté jsou rovněž menší a drobnější tělesné konstituce a netrpí tolik obezitou. Jejich kosterní aparát je tudíž výrazně méně namáhán. Vliv má také vyšší příjem cenného vitamínu D a konzumace sójy obsahující zdravé fytoestrogeny.

Vápník z mléka je pro lidský organismus prospěšný a především lépe využitelný než v případě jiných zdrojů. Pokud byste například chtěli získat stejné množství vápníku ze zelí jako z jedné sklenice mléka, museli byste spořádat 1 kilogram.

Mléko z obchodu obsahuje nezdravé chemikálie

V neprospěch mléka také hovoří údajné nezdravé chemikálie, které obsahuje. To však není zcela možné. Čerstvé mléko prochází tzv. pasterizací, která zničí veškeré škodlivé bakterie. Škodlivá éčka mléko neobsahuje vůbec. Aby mléko vydrželo déle, využívá se pasterizace či úpravy UHT.

„Krabicové mléko” obsahuje sice méně vitamínů a jeho chuť je odlišná, ale upravené je metodou UHT, nikoliv chemikáliemi. Trvanlivé mléko je v podstatě převařené. Podobný mýtus se týká antibiotik. Mlékárny by z takto upraveného mléka nemohly vyrobit žádné kysané výrobky (jogurty, apod.), protože je to jednoduše nemožné. Léčené krávy se proto oddělují a jejich mléko se vůbec nevyužívá.

O mléku nelze jednoznačně říci, že je nezdravé. Záleží vždy na konkrétním jedinci, aby dokázal naslouchat svému tělu. Díky tomu dobře pozná, které potraviny mu prospívají a které naopak škodí.

Přečtěte si ještě

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Naši dávní předci prožili celý život obklopeni přírodou. Byli plně podřízeni jejím pravidlům, mohli si brát jen to, co tam bez jejich přičinění…
Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A …
Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Boty nosí lidstvo už po tisíce let. Teprve v posledních staletích se z nich ale stává módní doplněk. Někdy plní roli…
Tinnitus může potkat každého aneb jak chránit svůj sluch

Tinnitus může potkat každého aneb jak chránit svůj sluch

Stalo se vám někdy, že jste se probudili například po bujaré tancovačce, koncertu nebo festivalu a cítili, že to…
Škytavka – co to je a jak vzniká

Škytavka – co to je a jak vzniká

Ach ta škytavka! Napřed vtipná, ale po nějaké době úmorná. A hlavně nás může přepadnout prakticky kdykoli a kdekoli. Obecně…
Záhadné pohyby našeho těla při spaní. Co všechno za osm hodin spánku prožijeme?

Záhadné pohyby našeho těla při spaní. Co všechno za osm hodin spánku prožijeme?

Spí, jako když ho do vody hodí, spí jako nemluvně, spí jako dřevo… Pokud netrpíme spánkovou poruchou nebo nás zrovna nepronásledují noční…
Vysokohorská nemoc – krutá cena, kterou někteří zaplatí za hezká panoramata

Vysokohorská nemoc – krutá cena, kterou někteří zaplatí za hezká panoramata

Která Češka stanula jako první na vrcholu Mount Everestu? Na tuto otázku jako vystřiženou z vědomostního kvízu neexistuje jednoznačná…
Psi dokáží vyčenichat rakovinu. Dokonce už v počátečním stádiu

Psi dokáží vyčenichat rakovinu. Dokonce už v počátečním stádiu

Je to deset let – lidstvo si právě v té době začalo uvědomovat, jakou netušenou sílu ukrývá psí čenich. Pes už byl v té době dlouho…
Kurkuma neobyčejné koření s léčivými účinky

Kurkuma neobyčejné koření s léčivými účinky

Lidstvo si opět, byť pomalu, začíná uvědomovat hodnotu přírody a darů, které nám dennodenně poskytuje. Zjišťujeme, že v přírodě…
Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda

Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda

Semena obilnin a řady jiných rostlin patří k základním složkám lidské potravy jako jeden z hlavních zdrojů sacharidů, bez kterých…
Chůze jako přirozený pohyb člověka i cesta ke štíhlejší postavě

Chůze jako přirozený pohyb člověka i cesta ke štíhlejší postavě

Chůze je pro člověka natolik přirozeným pohybem, že nad ním příliš často nepřemýšlíme. Přitom i tento základní až mechanicky…

Jak vypadá správný pitný režim? Ani moc, ani málo

Pitný režim je důležitý po celý rok, a nejen v létě, kdy se o něm mluví a píše nejvíce v souvislosti s …
Zdraví bez receptu: Jak vybrat správný přípravek?

Zdraví bez receptu: Jak vybrat správný přípravek?

Pokud řešíme užívání vitamínů či jiných preparátů na podporu zdraví, měli bychom vždy vzít v úvahu, že na trhu jsou výrobky s…
Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků

Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků

Že jaro definitivně převzalo žezlo, o tom není pochyb. Stromy, keře a byliny začínají hrát barvami a květy hltají teplé sluneční…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně