Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

1-7504775

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A další snídani vynechají úplně. Jak se to se snídaní má z historického hlediska? A jaká je nejzdravější možná snídaně?

Podle Tomáše Akvinského kdo snídá, ten hřeší

Snídaňová jídla jsou tady od dávných věků. Už lidé doby kamenné se naučili drtit obilná zrna za pomocí velkých kamenů a ta pak jíst ve formě kaše. Kaši si také dali římští občané, říkali jí pulmentus. Jenže po formální stránce o snídani nešlo. Nebylo to jídlo, které by si lidé dali hned po probuzení. Například Římané věřili, že ideální stravování probíhá formou jednoho jídla za den.

Středověk v tomto ohledu nepřinesl žádnou změnu. Tomáš Akvinský ve svém díle Summa Theologica píše, že jíst příliš brzy je jedním z průvodních jevů smrtelného hříchu obžerství. Normou té doby bylo postít se až k lehkému obědu a trochu vydatnější večeři.

Existovaly výjimky. Přísní mravokárci byli ochotni přimhouřit očko nad starými lidmi a malými dětmi, případně nad nemocnými. Zkrátka nad všemi, co potřebovali energie trochu více, aby zvládli těžký den. Vždyť v té době pracoval každý, kdo měl ruce. I tak bylo ranní jídlo spíše malé. Krajíček chleba, kousek sýra a zapili to pivem. Nezapomínejme, že voda, zejména městská, byla pro středověké lidi takřka jedovatá. Prim proto hrálo pivo, při jehož výrobě se škodlivé bakterie zlikvidovaly varem.

V novověku si Evropané konečně vychutnali šálek čaje

Názor na snídani se začal měnit v novověku. Hodně k tomu pomohly zámořské objevy, které doručily na stůl Evropanů například kávu, čokoládu a čaj. Tyto pochutiny byly tekuté, takže si je člověk ochotně dopřál i brzy ráno – přece tím půst nijak nenarušil.

Jenže učenci začali zpochybňovat i to, že se má člověk vyhnout jídlu. Spíše intuitivně začaly lékařské autority docházet k názoru, že strávit podstatnou část dne bez jediného sousta člověku po zdravotní stránce neprospěje.

V té době vzniká anglické slovo „breakfast“, doslova: zlomit půst. Éra snídaní je definitivně zahájena s průmyslovou revolucí, kdy chudá a střední třída musí vstávat každý den a za prací jde do nově vznikajících továren a velkých podniků. Mnohahodinová pracovní doba s krátkou nebo žádnou přestávkou na oběd si žádala, aby se zaměstnanec pořádně najedl před začátkem směny.

Ve viktoriánské éře se snídaňové stoly pod dobrotami prohýbaly

V 19. století dochází k podivuhodnému jevu, kdy bohatí Američané a Angličané strojí opulentní snídaně. Jídlo si společně užila celá rodina, a tak bylo nutné si jej pořádně užít – podávaly se steaky, slanina, klobásky, fazole, vajíčka, toasty s marmeládou i máslem a muffiny. Lidé viktoriánské doby to tedy dotáhli k opačnému extrému. Není divu, že právě v té době u lékařů čekají dlouhé fronty lidí s žaludečními potížemi, nezřídka trpící obezitou.

Tento životní styl byl předmětem kritiky nejen ze strany doktorů. Církev Adventistů sedmého dne veřejně protestuje proti snídaním obsahujícím maso. Tvrdí, že takové tučné snídaně vedou k nemocem.

Proto se na přelomu 19. a 20. století objevují nové tendence ve snídaňovém konceptu. Z církve Adventistů sedmého dne vzešel také John Harvey Kellogg, odborník na výživu, ale také podnikatel. Napsal dvě rozsáhlé knihy o zdraví a vědě a objevil obilné vločky a také kukuřičné vločky.

Takzvané Kellogg’s vločky jsou dodnes v Americe velmi populární. Není ale bez zajímavosti, že dnes obsahují přísadu, bez níž se jejich objevitel obešel zcela – cukr. Poprvé začaly být vločky slazeny v době druhé světové války. Každý rok obsah cukru ve vločkách Kellogg’s rostl, což v posledních dekádách začali někteří konzumenti nést nelibě. Nakonec firma vyslyšela protesty svých zákazníků. Od roku 2007 tento výrobce do svých výrobků vyvážených do celého světa přidává o poznání méně cukru.

Ideální snídaně? Pestrá, klidná, pomalá

Snídaně je důležitým jídlem dne. Jestli tím nejdůležitějším, o tom se dá polemizovat. Podle některých studií vynechávání snídaně vede k obezitě, srdečním chorobám a problémům s metabolismem.

I ve světě kultury na ni nalezneme několik odkazů. K nejznámějším patří například Karel Gott se svým hitem Když muž se ženou snídá, olejomalba Snídaně v trávě od Édouarda Maneta a film Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburn v titulní roli.

A co si tedy po ránu dát? Jídlo, které vás ideálně nastartuje do nového dne, musí obsahovat nějaké ty bílkoviny (jogurt, šunka, sýr), vlákninu (zelenina) a menší množství tuku (máslo, ořechy) a cukru (kvalitní pečivo a ovoce). To celé zapijte sklenicí mléka, vody nebo džusu. Výborný je také bylinkový čaj.

Co je ale hlavní, snídat by se nemělo ve spěchu formou „take away“ kusu pečiva na cestě do práce. Ideálně doma, pěkně v klidu, vsedě, v rodinném kruhu.

Zdroje:

https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2016/06/breakfast-the-most-contentious-meal-of-the-day/487220/
https://evs-translations.com/blog/breakfast/
https://www.prazskejrej.cz/co-se-kde-deje/nejdulezitejsi-jidlo-dne-jak-sel-cas-se-snidani-a-jak-vypada-dnes-2
https://www.zelenaprokazdeho.cz/p/blog/49
https://www.walmark.cz/magazin/10-tipu-jak-zdrave-a-vyvazene-snidat

Přečtěte si ještě

10. října: Světový den duševního zdraví

10. října: Světový den duševního zdraví

Když přijde řeč na ohrožení duševního zdraví, některé lidí asi napadne, že se toto téma týká hlavně seniorů. Vzpomenou si na …
Tajemství chuti umami

Tajemství chuti umami

Včerejší dezert mi chutnal, byl sladký. Naopak oběd jsem ani nedojedl, byl příliš slaný. Takto jsme zvyklí mluvit o jídle: máme dobře…
Kaštanovník setý

Kaštanovník setý

U většiny jiných botanických názvů nacházíme napříč evropskými jazyky různá pojmenování, protože právě v biologické terminologii národní…
Zdraví močových cest: prevence, mýty a nejčastější chyby

Zdraví močových cest: prevence, mýty a nejčastější chyby

O zánětu močových cest se většinou nemluví u kávy s přáteli. Není to oblíbené konverzační téma, ale to neznamená,…
Dopamin, hormon štěstí

Dopamin, hormon štěstí

Dopamin má lichotivé přízvisko hormon štěstí. Takže je všeobecně vnímán jako něco pozitivního. Mít více dopaminu znamená cítit se šťastně,…
Réva vinná

Réva vinná

O příjemných účincích révy vinné (vitis vinifera) toho bylo napsáno hodně. Ba nejen napsáno, ale i nazpíváno – možná vám teď zní v…
O termoregulaci těla a jejích poruchách

O termoregulaci těla a jejích poruchách

Znáte to. Je teplý letní večer, sedíte s rodinou venku, všem je příjemně v tričku a kraťasech... jen ta jedna vaše sestra nebo …
Příznivé účinky mořské vody na lidský organismus

Příznivé účinky mořské vody na lidský organismus

Pobyty u moře jsou trendem. Předmětem mnoha letních debat je, kde je čistší moře, chutnější jídlo a krásnější ubytování. I když doba…
Čekanka obecná

Čekanka obecná

Řeknete si: čekanka, jaké libě znějící jméno tato rostlinka má. Zní o tolik krásněji než německé „Wegwarte“. Ve skutečnosti jsou oba pojmy…
Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Léto bývalo statisticky nejoblíbenějším ročním obdobím. Děti se těšily na prázdniny, na letní tábory a dovolené. Dospělí zase na…
Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

V dnešním článku se zaměřujeme na téma menopauzy. Není to nemoc, ačkoliv se jako nemoc trochu projevuje. Je to …
Komonice lékařská

Komonice lékařská

V čeledi bobovitých najdeme mnohem známější druhy – lékořici, hrachor nebo vikev. Název komonice lékařská (Melilotus officinalis) je tak…
Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stárnutí patří k lidskému životu, je to normální proces, se kterým se musíme vyrovnat. Že postupně vypovídají poslušnost…
Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Dýchání je základní životní funkce, kterou vykonáváme automaticky, je to základní podmínka pro život. Poučovat někoho, jak má dýchat, je…
Kostival

Kostival

Latinsky se tato rostlinka jmenuje Symphytum officinale, což vychází z řeckého slova symphyó, neboli srůstat. Německy se jmenuje…
17. května – světový den hypertenze

17. května – světový den hypertenze

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je všeobecně rozšířený fenomén. Po dosažení určité věkové hranice pozorujeme, že hypertenzí kolem nás…
Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá

Už jste slyšeli o houbě zvané reishi? Botanický název reishi je lesklokorka lesklá. Ta se stala v posledních letech hitem zdravé…
Světový týden očkování

Světový týden očkování

Řešením zdravotních problémů se lidé zabývají už od pravěku. Tisíce let medicína hledá léky na lidské bolesti. Metoda očkování je…
Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Je obecně těžké určit populaci klíšťat v Evropě, ovšem s ohledem na to, jak roste počet případů nákazy klíšťovou encefalitidou, lze…
24. března: světový den boje proti tuberkulóze

24. března: světový den boje proti tuberkulóze

Toto datum nebylo vybráno náhodou – právě 24. března objevil bacil tuberkulózy německý lékař a mikrobiolog Robert Koch, který za to …
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?