Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí

ecka

Kulinářským hitem současnosti je jídlo vyrobené z hmyzu. Už i u nás se můžete setkat s ochutnávkami pokrmů z cvrčků, červů nebo housenek. Že byste nikdy do úst hmyz nevzali? Ale ano, už jste tak dávno učinili! Určitě jste totiž ochutnali některý džem, lízátko, žvýkačku nebo instantní polévky s odstínem červenohnědé barvy. Potravina byla pravděpodobně obarvená látkou E120, neboli kyselinou karmínovou. Ta se vyrábí z vysušených těl červců nopálových (Dactylopius coccus), což je pochopitelně hmyz. Táž látka se také používá do rtěnek nebo očních stínů.

Karmín (nazývaný také košenila) je tedy v podstatě „éčko“. Ale se svojí typickou barvou je tato cenná látka používaná celosvětově už celá staletí. Karmínovou barvu si mimo jiné vybralo Lotyšsko a Gruzie pro svoje státní vlajky.

Pod pojmem éčka tedy, jak vidno, nenajdete zdaleka jen chemikálie se zhoubným vlivem na lidské zdraví. Jsou to i přírodní látky, nejen rostlinného, ale dokonce i živočišného původu. Rozhodli jsme se jim věnovat dnešní článek.

Co vlastně znamená to „E“?

Coby éčka jsme si zvykli označovat látky, které jsou ve složení potravin označeny písmenem E. Jde o sloučeniny, které dokážou vylepšit vlastnosti potravin, a to nejen jejich chuť, ale i vzhled, texturu či dobu jejich trvanlivosti. Jejich oficiální souhrnný název jsou aditiva, čili látky přidávané do potravin – nic složitějšího v tom není. Mnoho lidí má tendenci hledat za písmenem E slovo „emulgátory“. Jenže emulgátor je organická látka, která zmenšuje povrchové napětí mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, čili například mezi vodou a tukem. Z toho je vidět, že emulgátor je jen jedním z mnoha možných aditiv.

A co tedy znamená to E, které je následované číselným kódem? Jde pouze o kód pro Evropu. Každé aditivum totiž musí být schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Mizí éčka z našich potravin?

Možná si vzpomenete, jaký poplach zavládl mezi lidmi před zhruba patnácti až dvaceti lety, kdy se veřejnost o éčcích dozvěděla poprvé. Bylo to ještě v době, kdy nebyl tolik rozšířen internet, a zvěst o škodlivých přídavných látkách se šířila mimo jiné i prostřednictvím letáků. V jednom z nejslavnějších Klinika dětské onkologie Univerzity Düsseldorf rozdělovala aditiva do několika skupin podle zdravotní závadnosti. Klinika samotná se od letáku důrazně distancovala. Informace uváděné na letácích v té době obsahovaly lživé nebo přinejmenším přibarvené informace. Dnes bychom je označili jako „fake news“.

V těchto dobách nicméně bylo složení potravin samé éčko, což dnes už na první pohled neplatí. Když se podíváte na zadní stranu výrobku, najdete jen několik kódů E, jinak zde figurují látky, jako je azorubin, glutaman sodný, benzoáty, parabeny…

Jak už ale asi správně tušíte, tyto látky jsou pochopitelně také aditiva. Výrobci ale mají podle zákona možnost tyto sloučeniny uvést buď pod kódem E, nebo pod chemickým názvem. A i když tyto chemické názvy zní nevábně a jsou dlouhé a krkolomné, potravinářské firmy raději zvolí je, právě kvůli špatné pověsti kódů.

Lze éčka vyřadit z jídelníčku?

Kolem éček zuří bitva, která zřejmě nikdy neskončí. Potravinářské firmy budou tvrdit, že tím, že jsou látky povolené, jednoduše nemohou mít negativní vliv na lidské zdraví a ve výrobcích mohou být obsaženy. A pak je zde protistrana v podobě odpůrců éček, kteří za každou takovou látkou hledají hrozbu pro lidské zdraví.

Pravda je, jak jinak, někde uprostřed. To, že je látka oficiálně uznaná, ještě neznamená, že vám nemůže ublížit. Například výše uvedený karmín údajně může způsobovat alergické reakce, může přispět ke vzniku astmatu, kopřivky, anafylaxe nebo senné rýmy. A někteří jej označují za příčinu dětské hyperaktivity. To vše jsou ale ve větší nebo menší míře domněnky. Navíc, popsané negativní vlivy působí jen na menší část populace.

Pak jsou éčka, která nejen, že jsou bezpečná, dokonce se bez nich nedá vůbec žít. Věděli jste, že éčkem je i kyslík (E948)? A dusík (E941)? Pod kódem E300 hledejte kyselinu askorbovou neboli vitamin C. A E33A je kyselina citrónová, neboli regulátor kyselosti.

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Rajské jablíčko obsahuje šestnáct éček. Je škodlivé? Může být, někteří lidé jsou totiž alergičtí. Ale většina populace se bez rajského protlaku na těstovinách nebo čerstvých rajčat v salátu neobejde.

Jak je to s glutamátem sodným nebo barvivy?

Věnujme nyní zvláštní prostor nejrozšířenějším aditivům, které jsou předmětem rozsáhlých diskuzí.

Glutamát sodný neboli E621 je v podstatě přirozenou látkou. Vyskytuje se totiž ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Jenže toto množství není nijak velké. Proto se vyrábí průmyslově a to z hydrolyzátu kvasinek, pěstovaných na substrátech obsahujících škrob. Je to důležitá součást mražených potravin, slaných pochoutek, polévek v plechovce nebo v sáčku a pochutin z asijské kuchyně.

V roce 1969 vyšla studie varující před jeho škodlivými účinky. Studie se opírala o pokusy na myších, jimž glutamát sodný způsobil škodlivé neurologické efekty a znemožnil jejich růst. Tento text způsobil ve své době hotovou paniku. Jenže zakrátko se veřejnost mohla seznámit s novými informacemi. Další experimenty totiž vyloučily obdobné účinky glutamátu sodného na lidský mozek, jenž funguje podle zcela jiných mechanismů než mozek myší. Pouze někteří lidé mohou po požití glutamátu sodného zažít reakce jako jsou bolesti hlavy, pocení nebo necitlivost. K vyvolání těchto jevů bylo zapotřebí zkonzumovat velké množství zmíněné látky.

Poté jsou zde barviva. Existují desítky látek ve všech barevných škálách, u kterých existují pochybnosti ohledně zdravotní nezávadnosti. Potravinářské firmy je ale užívají dále. Určit jejich negativní efekt je totiž složité – některé účinkují jen v dlouhodobém měřítku, některé jen v kombinaci s jinými látkami, a vždy tyto efekty fungují jen pro určitou část populace.

Tak například tartrazin (E102), neboli potravinářská žluť může (ale nemusí) vyvolat problémy u astmatiků a podle některých teorií v kombinaci s dalšími látkami zvyšuje riziko ADHD.

Závěr

Z éček není nutné mít panický strach. Přesto ale doporučujeme číst složení produktů a je-li to možné, volte produkty s jejich nižším obsahem. Ať zdraví škodí více, méně, nebo vůbec, jedno je jisté. Výrobky, u nichž najdete velké množství aditiv, lze označit za méně kvalitní. Disponují nižší výživovou hodnotou a dají vašemu tělu málo potřebných látek.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-additives#section1

https://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/are-all-food-additives-unhealthy

https://www.mom4moms.cz/mamanews/ne-všechna-„éčka“-jsou-škodlivá-vyznáte-se-v%C2%A0nich

http://www.agronavigator.cz/service.asp?act=email&val=81865

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vim-co-jim-ecka-v-potravinach.A131007_140511_zdravi_pet

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/aplikace-na-ecka-v-potravinach.A150415_102548_zdravi_pet

https://www.ferpotravina.cz/co-jsou-ecka

http://www.prostezdravi.cz/skodliva-ecka-potravinach-barviva/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodný

Přečtěte si ještě

10. října: Světový den duševního zdraví

10. října: Světový den duševního zdraví

Když přijde řeč na ohrožení duševního zdraví, některé lidí asi napadne, že se toto téma týká hlavně seniorů. Vzpomenou si na …
Tajemství chuti umami

Tajemství chuti umami

Včerejší dezert mi chutnal, byl sladký. Naopak oběd jsem ani nedojedl, byl příliš slaný. Takto jsme zvyklí mluvit o jídle: máme dobře…
Kaštanovník setý

Kaštanovník setý

U většiny jiných botanických názvů nacházíme napříč evropskými jazyky různá pojmenování, protože právě v biologické terminologii národní…
Zdraví močových cest: prevence, mýty a nejčastější chyby

Zdraví močových cest: prevence, mýty a nejčastější chyby

O zánětu močových cest se většinou nemluví u kávy s přáteli. Není to oblíbené konverzační téma, ale to neznamená,…
Dopamin, hormon štěstí

Dopamin, hormon štěstí

Dopamin má lichotivé přízvisko hormon štěstí. Takže je všeobecně vnímán jako něco pozitivního. Mít více dopaminu znamená cítit se šťastně,…
Réva vinná

Réva vinná

O příjemných účincích révy vinné (vitis vinifera) toho bylo napsáno hodně. Ba nejen napsáno, ale i nazpíváno – možná vám teď zní v…
O termoregulaci těla a jejích poruchách

O termoregulaci těla a jejích poruchách

Znáte to. Je teplý letní večer, sedíte s rodinou venku, všem je příjemně v tričku a kraťasech... jen ta jedna vaše sestra nebo …
Příznivé účinky mořské vody na lidský organismus

Příznivé účinky mořské vody na lidský organismus

Pobyty u moře jsou trendem. Předmětem mnoha letních debat je, kde je čistší moře, chutnější jídlo a krásnější ubytování. I když doba…
Čekanka obecná

Čekanka obecná

Řeknete si: čekanka, jaké libě znějící jméno tato rostlinka má. Zní o tolik krásněji než německé „Wegwarte“. Ve skutečnosti jsou oba pojmy…
Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Kardiaci: na co si dát v létě pozor

Léto bývalo statisticky nejoblíbenějším ročním obdobím. Děti se těšily na prázdniny, na letní tábory a dovolené. Dospělí zase na…
Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

V dnešním článku se zaměřujeme na téma menopauzy. Není to nemoc, ačkoliv se jako nemoc trochu projevuje. Je to …
Komonice lékařská

Komonice lékařská

V čeledi bobovitých najdeme mnohem známější druhy – lékořici, hrachor nebo vikev. Název komonice lékařská (Melilotus officinalis) je tak…
Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stárnutí patří k lidskému životu, je to normální proces, se kterým se musíme vyrovnat. Že postupně vypovídají poslušnost…
Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Dýchání je základní životní funkce, kterou vykonáváme automaticky, je to základní podmínka pro život. Poučovat někoho, jak má dýchat, je…
Kostival

Kostival

Latinsky se tato rostlinka jmenuje Symphytum officinale, což vychází z řeckého slova symphyó, neboli srůstat. Německy se jmenuje…
17. května – světový den hypertenze

17. května – světový den hypertenze

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je všeobecně rozšířený fenomén. Po dosažení určité věkové hranice pozorujeme, že hypertenzí kolem nás…
Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá

Už jste slyšeli o houbě zvané reishi? Botanický název reishi je lesklokorka lesklá. Ta se stala v posledních letech hitem zdravé…
Světový týden očkování

Světový týden očkování

Řešením zdravotních problémů se lidé zabývají už od pravěku. Tisíce let medicína hledá léky na lidské bolesti. Metoda očkování je…
Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Je obecně těžké určit populaci klíšťat v Evropě, ovšem s ohledem na to, jak roste počet případů nákazy klíšťovou encefalitidou, lze…
24. března: světový den boje proti tuberkulóze

24. března: světový den boje proti tuberkulóze

Toto datum nebylo vybráno náhodou – právě 24. března objevil bacil tuberkulózy německý lékař a mikrobiolog Robert Koch, který za to …
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku