Jak a kdy vzniká pocit hladu? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jak a kdy vzniká pocit hladu?

pocit_hladu

Určitě znáte ten pocit nepříjemného kručení v břiše. Stačí vynechat vydatnou snídani či si dát nedostatečně sytý oběd a neodbytný hlad je tu. Myšlenky na jídlo vám v takovou chvíli nedají pokoj doslova ani na minutu. Víte však, jakým mechanismem vzniká pocit hladu v lidském těle?

Za pocity hladu může tzv. bloudivý nerv. Jedná se o párový hlavový nerv, který propojuje krční, hrudní a břišní dutinu. Právě tento nerv “sleduje” plnost našich žaludků a do části mozku, kterou známe pod názvem hypotalamus, zasílá patřičné informace, které získá na základě obsahu glukózy v krvi.

Skutečný hlad vzniká ve chvíli, kdy hladina glukózy klesne pod určitou hranici. Vliv na pocit hladu má také například hormon leptin signalizující množství tuku v organismu včetně jeho nutričních zásob. Hormon ghrelin zase stimuluje pocit hladu tím, že vylučuje růstový hormon. Na množství tráveniny v tenkém střevě upozorňuje třetí důležitý hormon cholecystokinin.

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Lidské tělo je velmi silné a při dostatečném množství tekutin vydrží bez jídla zhruba 50 až 60 dnů v závislosti na fyzické kondici, množství tělesného tuku a typu metabolismu před počátkem hladovění. Nejznámějším člověkem, který přežil dokonce 123 dní hladovění, byl jistý Charles Robert Ncnabb.

První tři dny přitom zpracovává poslední přijatou potravu. Ve chvíli, kdy se tělu nedostává energie z potravy, přechází na tzv. ketózu. Jedná se o proces, kdy játra začnou zpracovávat tělesný tuk. Po dalších třech týdnech začíná tělo skutečně hladovět. Potřebné živiny začne získávat ze svalů a vnitřních orgánů. Tento stav je však již nebezpečný a život ohrožující.

Vědci uvádí, že člověk není schopen přežít ztrátu 40 procent tělesné hmotnosti. Hladovějící člověk se zprvu cítí podrážděný, postupně tělesně slábne a upadá do letargie. Organismus s oslabeným imunitním systémem je náchylnější k nemocem a nedostatek potravy se projevuje také halucinacemi, svalovými křečemi a nakonec selháním vnitřních orgánů.

Přečtěte si ještě

Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku