Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

1-253611824

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o tentýž problém. Alergie se projevuje okamžitě svými typickými příznaky (svědění v ústech, bolest v krku, zvracení). Zato celiakie se ozývá až po několika hodinách, ba i dnech od pozření potraviny. Proto je tak těžké rozpoznat, že celiakií trpíme. Podle Českého institutu klinické a experimentální medicíny trpí celiakií každý pátý z tisíce obyvatel, ale jen 15 % o onemocnění ví. A proto byla také celiakie dlouho oříškem i pro lékaře. Dnešní článek věnujeme právě historii léčby a diagnostiky.

Mezi lovci a sběrači asi celiakové nebyli

Bylo by chybou domnívat se, že celiakie je nemocí moderní doby. Je pravda, že počet pacientů v posledních desítkách let roste raketovou rychlostí – za to může změna stravovacích návyků, vysoké hygienické standardy a také zlepšující se lékařská péče a celkové povědomí. O celiakii se dnes ví, že může propuknout v jakémkoli věku. Stane-li se, že jedinec trpí dlouhodobými bolestmi břicha, okolí jej upozorní, že by to mohla být právě celiakie.

Ale nemoc provází lidské pokolení už mnohem déle. Ve skutečnosti její kořeny hledejme už v době zemědělské revoluce, před 8 až 10 tisíci let. Z pohledu člověka 21. století se tato udála dávno, ale z hlediska dlouhodobého vývoje člověka jako druhu je to, jako by to bylo včera. Lidé vyměnili osvědčený systém lovců a sběračů za usedlý život pěstitele obilnin a luštěnin. Zažívací trakt na to nebyl připraven a při pohledu na počet celiaků mezi námi lze říci, že si naše zažívání nezvyklo dodnes.

Co způsobila specializace na jeden druh potraviny

Panuje všeobecné přesvědčení, že lidé za doby lovců a sběračů žili nezdravě a brzy umírali. Tento mýtus vyvrací Yuval Noah Harari ve své slavné knize Sapiens: „Sběrem se většinou dá získat velmi kvalitní a vyvážená strava. Nemělo by to překvapit, vždyť jídelníček našich předků se po stovky tisíc let zakládal právě na volně rostoucích plodinách a lidské tělo se tomu přizpůsobilo.“

Harari zdůrazňuje, že pralidé se hodně často dožívali v plném zdraví 60 i 80 let. Průměrná délka života byla sice jen 40 let, ale výrazně ji snižovala dětská úmrtnost. „Důchodci“ v řadách pralidí mohli být docela čilí staříci. „Měli rozmanitý jídelníček a zaručený přísun všeho potřebného. Zemědělci na rozdíl od lovců měli velmi omezenou a nevyváženou stravu. Až donedávna se lidé často živili jedinou základní plodinou – pšenicí, bramborami nebo rýží, takže jim chyběly některé vitaminy, minerály nebo jiné živiny,“ pokračuje Harari.

Nedostatek vitaminů nebo minerálů nijak nesouvisí s celiakií. Harari ale nastiňuje, že skutečnost, že se lidé rozhodli pro existenční závislost jen na jedné nebo několika plodinách, s sebou přináší řadu problémů. A asi není náhodou, že celiakie je na světě nejrozšířenější v oblasti Evropy a Blízkého Východu, tedy v regionech, kde je už po několik tisíc let zemědělskou plodinou číslo jedna pšenice.

Utrpení ve střevech

Jako první celiakii popisuje řecký lékař Aretaios z Kappadokie, žijící v 2. století našeho letopočtu. Z příznaků pacientů uvádí průjmy, ztrátu váhy a bledost, pravděpodobně způsobené špatnou reakcí na potravu. Onemocnění nazývá slovem „koiliakos“. Lze to přeložit jako „utrpení ve střevech“, z čehož je patrné, že řecký lékař, kromě jiného první, kdo popsal příznaky cukrovky, byl na správné stopě.

Doba středověku se projevovala neochotou těžit z vědomostí řeckých učenců, proto byl další posun ve výzkumu na dlouho pozastaven. O celiakii se dlouho neobjevuje žádný spis. Mlčení proráží až anglický lékař a pediatr Samuel Jones Gee. „Existuje určitý druh chronické poruchy trávení, se kterou se setkáváme u osob všech věkových kategorií, ale obzvláště postihuje děti ve věku od jednoho do pěti let,“ píše Gee v roce 1888. „K příznakům patří vodnatost, bolesti břicha, zvláštně zapáchající stolice.

Nemocným Gee doporučuje dietu. Nad tou, kterou ordinoval svým pacientům, by ale dnes lékaři lomili rukama – nejíst rýži, kukuřici nebo zeleninu a stravovat se opečenými plátky chleba.

Revoluční banánová dieta

Další generace lékařů se snažila najít vhodnou dietu. Většinou bez úspěchu, teprve americký pediatr Sidney V. Haas přichází s účinnou banánovou dietou. Tento postup byl šťastným řešením a Haas takto úspěšně léčil přes 600 pacientů. Paradoxní je, že sám lékař až do své smrti roku 1964 zatvrzele odmítal, že u celiakie je škodlivou látkou lepek. Trval na tom, že pacientům ubližuje škrob.

Blíže pravdě se dostal Holanďan Willem Karel Dicke, Haasův současník. Ten ve 40. letech přichází se zjištěním, že nedostatek potravin z pšeničné mouky nemocným dětem prospívá. Jednalo se o období 2. světové války, kdy chleba byl nedostatkovým zbožím. Po válce tak paradoxně dochází k dalšímu růstu počtu pacientů s celiakií.

Dalším velkým objevem byla v roce 1957 kapsle Crosby-Kugler, nazvaná podle jejího vynálezce, amerického armádního lékaře Williama Holmese Crosbyho Jr. Kapsle jsou připojeny k dlouhé trubce a aplikují se ústy pacientů. Jakmile dosáhne kapsle k požadované části střeva, sací mechanismus nasaje sliznici a ta je pak malým pružinovým nožem odříznuta. Vzorek tkáně se po vytažení získává přímo z kapsle. Toto zařízení bylo využíváno celou řadu let, než došlo k rozšířenému používání endoskopů s optickými vlákny.

Účinný lék stále chybí

Výzkum pokračuje i dnes. Celiakie je nadále velkou výzvou lékařské vědy. Aktuálně totiž stále chybí lék, který by pacientům pomohl potlačit příznaky choroby po pozření potraviny s lepkem.

Zdroje:

Harari, Yuval Noah Rok: 2018. ISBN: 9788073355692. OKCZID: 128016444. Citace (dle ČSN ISO 690): HARARI, Yuval N. Sapiens: stručné dějiny lidstva.
https://www.researchgate.net/figure/Worldwide-prevalence-of-Coeliac-disease-expressed-as-percentage-prevalence-of-elevated_fig3_239940977
https://en.wikipedia.org/wiki/Aretaeus_of_Cappadocia
https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Gee
https://en.wikipedia.org/wiki/Sidney_V._Haas
https://en.wikipedia.org/wiki/Willem_Karel_Dicke
https://www.celita.cz/historie-celiakie
https://bezlepek.cz/2016/12/historie-diagnostiky-a-lecby-celiakie/

Přečtěte si ještě

Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku