Červená řepa: Zdraví z českých luhů a hájů | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Červená řepa: Zdraví z českých luhů a hájů

červená-řepa

Stalo se běžným zvykem, že kvalitu si úzce spojujeme s cenou. Bohužel to platí i v případě zdravé stravy. Čím dražší, tím údajně lepší a zdravější. Při hledání skutečně zdravých a léčivých potravin tak často zabrouzdáme do vzdálených exotických krajů a objednáváme si ženšen, tibetskou houbu a jiné tzv. zázračné potraviny. Zapomínáme přitom, že i naše rodná zem skýtá neuvěřitelné dary přírody, které našemu zdraví prospívají a přitom neškodí našim peněženkám.

Hodně muziky za málo peněz

Neprávem zanedbávanou potravinou je například červená řepa, která si zaslouží pořádnou dávku naší pozornosti. Zapomeňte na neoblíbenou sterilovanou řepu ve sladkokyselém nálevu, kterou jste dostávali ve školních jídelnách jako „salát“. Červenou řepu lze upravit i tisíci jinými daleko chutnějšími způsoby, než je tento.

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. A přitom se jedná o zeleninu, kterou lze koupit v běžných obchodech. Konzumuje se především v zimě, a důvod je zcela prostý. Řepa je mnohem lepší tepelně upravená než syrová. Její kvality oceníte zejména během sychravých podzimních a chladných zimních dnů, až si budete vychutnávat tradiční hutný boršč či vynikající pečenou řepu s kozím sýrem.

Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zdraví

A kde se červená řepa vzala? Tato zelenina pochází ze Středomoří. Oblíbili si ji již starověcí Římané, kteří ji nejprve používali jako lék a později i jako potravinu. Odtud se řepa postupně rozšířila do zbývající Evropy, Ameriky a dokonce i Asijských zemí.

Na první pohled nenápadná zelenina obsahuje řadu významných látek, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselina listová, křemík, sodík, draslík a vápník. Důležitou látkou je tzv. GABA neboli kyselina gama-aminomáselná, která podporuje dobrou náladu, a betain, pozitivně působí na cévní systém a funkci jater. Díky vysokému obsahu červeného barviva rovněž podporuje tvorbu červených krvinek a působí také jako antioxidant. Údajně má také protirakovinové účinky.

Pokud si shrneme výše uvedené, získáme velmi prospěšnou zeleninu, která posiluje celkovou imunitu, udržuje normální krevní tlak, podporuje správnou činnost nervové soustavy a trávicího systému, účinně pomáhá při alergiích a revmatismu a rovněž přispívá k celkové duševní pohodě.

Ukrajinský boršč: Chutná i zahřeje

Asi nejznámějším receptem, kromě sterilované řepy, je hutná a velmi vydatná polévka boršč. Receptů existuje nespočet. Každá oblast i každá rodina má recept lehce odlišný. Připravit si jej můžete i s masem, ale také bez jako vegetariánskou variantu této oblíbené polévky. Chutné jsou obě varianty, a to hlavní – vitamíny z řepy do svého těla dostanete tak i tak.

Na vynikající zeleninový boršč si připravte následující suroviny:

  • 3 středně velké červené řepy
  • 3 malé nebo 2 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • Kousek petržele a celeru
  • Cca ½ bílého zelí (menší hlávka)
  • 3-4 brambory
  • 1 l hovězího vývaru
  • Sůl
  • Ocet
  • Cukr
  • Zakysaná smetana

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte vodou, osolte a přidejte lžíci octa. Uvařte do poloměkka. Na pánvi zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a přidejte mrkev, petržel a celer, taktéž pokrájené na kostky. Lehce poduste a přidejte nakrouhané bílé zelí a pokrájené brambory. Vše zalijte hovězím vývarem tak, aby byla zelenina lehce ponořená. Až bude zelenina téměř měkká, přilijte povařenou červenou řepu i s vodou. Společně povařte a dle chuti přidejte sůl, ocet a cukr. Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a čerstvým pečivem. Přejeme Vám dobrou chuť a pevné zdraví!

Přečtěte si ještě

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Jak se vypořádat s horkem

Jak se vypořádat s horkem

Ve chvílích, kdy vznikají řádky tohoto článku, tedy uprostřed jednoho červencového odpoledne, je v dalekém Bagdádu teplota 46 °C.…
Jak se zbavit únavy?

Jak se zbavit únavy?

Únavu často připisujeme nedostatku spánku a náročnému dennímu programu. Ale čím to je, že někdo zvládá s lehkostí dvě práce,…
Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Během života se většinou potýkáme s opačným extrémem - rádi bychom spali mnohem déle, ale nabitý pracovní rozvrh nebo starosti s…
Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

I v roce 2023 jako by egyptští faraoni podrážděně reagovali na příchod nezvaných návštěvníků. Především tedy egyptologů.…
Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Naši dávní předci prožili celý život obklopeni přírodou. Byli plně podřízeni jejím pravidlům, mohli si brát jen to, co tam bez jejich přičinění…
Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A …
Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Boty nosí lidstvo už po tisíce let. Teprve v posledních staletích se z nich ale stává módní doplněk. Někdy plní roli…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?