Červená řepa: Zdraví z českých luhů a hájů | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Červená řepa: Zdraví z českých luhů a hájů

červená-řepa

Stalo se běžným zvykem, že kvalitu si úzce spojujeme s cenou. Bohužel to platí i v případě zdravé stravy. Čím dražší, tím údajně lepší a zdravější. Při hledání skutečně zdravých a léčivých potravin tak často zabrouzdáme do vzdálených exotických krajů a objednáváme si ženšen, tibetskou houbu a jiné tzv. zázračné potraviny. Zapomínáme přitom, že i naše rodná zem skýtá neuvěřitelné dary přírody, které našemu zdraví prospívají a přitom neškodí našim peněženkám.

Hodně muziky za málo peněz

Neprávem zanedbávanou potravinou je například červená řepa, která si zaslouží pořádnou dávku naší pozornosti. Zapomeňte na neoblíbenou sterilovanou řepu ve sladkokyselém nálevu, kterou jste dostávali ve školních jídelnách jako „salát“. Červenou řepu lze upravit i tisíci jinými daleko chutnějšími způsoby, než je tento.

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. A přitom se jedná o zeleninu, kterou lze koupit v běžných obchodech. Konzumuje se především v zimě, a důvod je zcela prostý. Řepa je mnohem lepší tepelně upravená než syrová. Její kvality oceníte zejména během sychravých podzimních a chladných zimních dnů, až si budete vychutnávat tradiční hutný boršč či vynikající pečenou řepu s kozím sýrem.

Dopřejte svému tělu pořádnou dávku zdraví

A kde se červená řepa vzala? Tato zelenina pochází ze Středomoří. Oblíbili si ji již starověcí Římané, kteří ji nejprve používali jako lék a později i jako potravinu. Odtud se řepa postupně rozšířila do zbývající Evropy, Ameriky a dokonce i Asijských zemí.

Na první pohled nenápadná zelenina obsahuje řadu významných látek, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselina listová, křemík, sodík, draslík a vápník. Důležitou látkou je tzv. GABA neboli kyselina gama-aminomáselná, která podporuje dobrou náladu, a betain, pozitivně působí na cévní systém a funkci jater. Díky vysokému obsahu červeného barviva rovněž podporuje tvorbu červených krvinek a působí také jako antioxidant. Údajně má také protirakovinové účinky.

Pokud si shrneme výše uvedené, získáme velmi prospěšnou zeleninu, která posiluje celkovou imunitu, udržuje normální krevní tlak, podporuje správnou činnost nervové soustavy a trávicího systému, účinně pomáhá při alergiích a revmatismu a rovněž přispívá k celkové duševní pohodě.

Ukrajinský boršč: Chutná i zahřeje

Asi nejznámějším receptem, kromě sterilované řepy, je hutná a velmi vydatná polévka boršč. Receptů existuje nespočet. Každá oblast i každá rodina má recept lehce odlišný. Připravit si jej můžete i s masem, ale také bez jako vegetariánskou variantu této oblíbené polévky. Chutné jsou obě varianty, a to hlavní – vitamíny z řepy do svého těla dostanete tak i tak.

Na vynikající zeleninový boršč si připravte následující suroviny:

  • 3 středně velké červené řepy
  • 3 malé nebo 2 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • Kousek petržele a celeru
  • Cca ½ bílého zelí (menší hlávka)
  • 3-4 brambory
  • 1 l hovězího vývaru
  • Sůl
  • Ocet
  • Cukr
  • Zakysaná smetana

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte vodou, osolte a přidejte lžíci octa. Uvařte do poloměkka. Na pánvi zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a přidejte mrkev, petržel a celer, taktéž pokrájené na kostky. Lehce poduste a přidejte nakrouhané bílé zelí a pokrájené brambory. Vše zalijte hovězím vývarem tak, aby byla zelenina lehce ponořená. Až bude zelenina téměř měkká, přilijte povařenou červenou řepu i s vodou. Společně povařte a dle chuti přidejte sůl, ocet a cukr. Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a čerstvým pečivem. Přejeme Vám dobrou chuť a pevné zdraví!

Přečtěte si ještě

Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku