Bezlepkové cukroví – rady, tipy a jednoduchý recept | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Bezlepkové cukroví – rady, tipy a jednoduchý recept

rohlicky

Vánoční čas se nese v duchu rozsáhlých příprav. Zvláštní kategorii tvoří vaření a pečení. Dlouholetá tradice totiž velí mít na vánočním stole talíř či ošatku s cukrovím. Jejich konzumace je oblíbenou kratochvílí při zdobení stromečku, balení dárků nebo sledování pohádek. Většina tradičních druhů cukroví je ale zapovězena pro ty z nás, kteří trpíme celiakií nebo řidčeji alergií na lepek. Pravidelní čtenáři našich textů si jistě vzpomínají, že jsme těmto onemocněním věnovali zvláštní články. Dnes se ale budeme věnovat úskalím spojeným s pečením vánočního cukroví.

Problém může být nejen v mouce

Jeden by řekl, že lepku se lze vyvarovat jednoduše výměnou mouky za její bezlepkovou variantu. Skryté nebezpečí ale hrozí také v kontaminaci lepkem jiných, pro cukroví základních surovin. Tím je je například droždí, ořechy, kakao, ale i vanilkový či skořicový cukr. Klasičtí velkovýrobci těchto ingrediencí nejsou schopni zajistit zcela oddělenou výrobu bezlepkových produktů a produktů obsahující pšeničnou a žitnou mouku. Většinou však na obalu varují, že výrobek může obsahovat lepek. Avšak když dané ingredience seženeme ve specializovaných prodejnách, důkladně si přečteme etikety a nebudeme nakupovat od neznámých výrobců, kontaminace našeho cukroví lepkem by neměla hrozit.

Není mouka jako mouka

Dnešní rozšířenost celiakie je způsobena pravděpodobně šlechtěním pšenice a žita, které tak obsahují mnohem větší podíl lepku než dříve, což si chválí pekaři a jiní výrobci. Jejich výrobky jsou díky tomu vláčnější a chutnější. Cukroví obecně obsahuje velký podíl mouky. Proto je důležité zvolit vhodnou bezlepkovou variantu, aby cukroví dosáhlo ideálních chuťových a strukturních vlastností a tím aby bylo více než jen „poživatelné“. Příkladem bezlepkových mouk jsou mouka rýžová, sójová, kukuřičná, jáhlová či pohanková. Méně obvyklá je mouka kaštanová, cizrnová, lněná, či tapioková. Nejvhodnější ale je kombinovat různé druhy mouk, a také kdo chce, může pro trvanlivost a pružnost pečiva přidat do směsi lžíci guarové nebo xanthanové gumy. Takové správné namíchání všech vhodných ingrediencí už trochu hraničí s alchymií. Naštěstí pro nás už ale existují namíchané bezlepkové mouky vhodné ke sladkému pečení. Jednou takovou je „Bez lepku směs bílá 1 kg“, které je k dispozici i v našem rezervačním systému (s osobním odběrem ve vybraných lékárnách) a výtečná na pečení vánočního cukroví. Ta obsahuje směs rýžové, bramborové, kukuřičné, pohankové a tapiokové mouky. Lze se zaručit také za různé bezlepkové výrobky na pečení značky Labeta.

Recept na závěr aneb jednoduché a oblíbené – Vanilkové rohlíčky bez lepku

Ingredience:

300 g Bez lepku směs bílá
230 g margarínu (másla nebo jiného tuku)
100 g mletých oříšků
80 g moučkového cukru
trocha citrónové kůry pro vůni
1 vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience smícháme v misce a propracujeme těsto. Necháme hodinu odležet v ledničce a poté z malých kousků těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme na 180 stupňů do béžova. Po vyndání z trouby rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Přečtěte si ještě

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?