Bezlepkové cukroví – rady, tipy a jednoduchý recept | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Bezlepkové cukroví – rady, tipy a jednoduchý recept

rohlicky

Vánoční čas se nese v duchu rozsáhlých příprav. Zvláštní kategorii tvoří vaření a pečení. Dlouholetá tradice totiž velí mít na vánočním stole talíř či ošatku s cukrovím. Jejich konzumace je oblíbenou kratochvílí při zdobení stromečku, balení dárků nebo sledování pohádek. Většina tradičních druhů cukroví je ale zapovězena pro ty z nás, kteří trpíme celiakií nebo řidčeji alergií na lepek. Pravidelní čtenáři našich textů si jistě vzpomínají, že jsme těmto onemocněním věnovali zvláštní články. Dnes se ale budeme věnovat úskalím spojeným s pečením vánočního cukroví.

Problém může být nejen v mouce

Jeden by řekl, že lepku se lze vyvarovat jednoduše výměnou mouky za její bezlepkovou variantu. Skryté nebezpečí ale hrozí také v kontaminaci lepkem jiných, pro cukroví základních surovin. Tím je je například droždí, ořechy, kakao, ale i vanilkový či skořicový cukr. Klasičtí velkovýrobci těchto ingrediencí nejsou schopni zajistit zcela oddělenou výrobu bezlepkových produktů a produktů obsahující pšeničnou a žitnou mouku. Většinou však na obalu varují, že výrobek může obsahovat lepek. Avšak když dané ingredience seženeme ve specializovaných prodejnách, důkladně si přečteme etikety a nebudeme nakupovat od neznámých výrobců, kontaminace našeho cukroví lepkem by neměla hrozit.

Není mouka jako mouka

Dnešní rozšířenost celiakie je způsobena pravděpodobně šlechtěním pšenice a žita, které tak obsahují mnohem větší podíl lepku než dříve, což si chválí pekaři a jiní výrobci. Jejich výrobky jsou díky tomu vláčnější a chutnější. Cukroví obecně obsahuje velký podíl mouky. Proto je důležité zvolit vhodnou bezlepkovou variantu, aby cukroví dosáhlo ideálních chuťových a strukturních vlastností a tím aby bylo více než jen „poživatelné“. Příkladem bezlepkových mouk jsou mouka rýžová, sójová, kukuřičná, jáhlová či pohanková. Méně obvyklá je mouka kaštanová, cizrnová, lněná, či tapioková. Nejvhodnější ale je kombinovat různé druhy mouk, a také kdo chce, může pro trvanlivost a pružnost pečiva přidat do směsi lžíci guarové nebo xanthanové gumy. Takové správné namíchání všech vhodných ingrediencí už trochu hraničí s alchymií. Naštěstí pro nás už ale existují namíchané bezlepkové mouky vhodné ke sladkému pečení. Jednou takovou je „Bez lepku směs bílá 1 kg“, které je k dispozici i v našem rezervačním systému (s osobním odběrem ve vybraných lékárnách) a výtečná na pečení vánočního cukroví. Ta obsahuje směs rýžové, bramborové, kukuřičné, pohankové a tapiokové mouky. Lze se zaručit také za různé bezlepkové výrobky na pečení značky Labeta.

Recept na závěr aneb jednoduché a oblíbené – Vanilkové rohlíčky bez lepku

Ingredience:

300 g Bez lepku směs bílá
230 g margarínu (másla nebo jiného tuku)
100 g mletých oříšků
80 g moučkového cukru
trocha citrónové kůry pro vůni
1 vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience smícháme v misce a propracujeme těsto. Necháme hodinu odležet v ledničce a poté z malých kousků těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme na 180 stupňů do béžova. Po vyndání z trouby rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Přečtěte si ještě

Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Zejména pokud začínáte s bezlepkovou dietou, může pro vás být obtížné identifikovat potraviny, které jsou vhodné. Jak je možné, že v…
Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Farmacie, česky lékárnictví má dlouhou a bohatou historii. V pravěku v kmenech fungovali mágové, kteří uměli využívat léčivé rostliny…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?