Antioxidanty: Všelék nebo podvod?
S rostoucím zájmem o zdravý životní styl a zdravou výživu se stále častěji potýkáme s látkami, které nazýváme antioxidanty. Tyto látky mají údajně velice příznivý vliv na lidské zdraví a pro organismus mají životně důležitý význam a to platí zejména pro současnou společnost, v níž jsou lidé vystavení nadměrnému stresu, všudypřítomnému znečištění a škodlivým látkám (volné radikály), které obsahují průmyslově vyráběné potraviny.
Co jsou to antioxidanty?
V lidském organismu každým dnem vznikají tzv. volné radikály a to v důsledku zpracování například nevhodných potravin, cigaretového kouře či stresu. Tyto volné radikály stojí za postupným oslabováním organismu a řadou méně či více závažných chorob. Vliv mají také na rychlejší stárnutí.
Lidské tělo má schopnosti se bránit, ale pouze do určité míry. Proto mu musíme pomoci dodáním účinných látek, což jsou právě antioxidanty. Antioxidanty volné radikály neutralizují ještě před tím, než způsobí v lidském těla nenapravitelné škody.
Naše strava je však “bohatá” na smažené potraviny, uzeniny a cukrovinky, které obsahují velice nebezpečné karcinogenní látky. Ty stejně jako kouření a každodenní stres podporují vznik volných radikálů. Je vědecky prokázané, že kuřáci by měli svému tělu dodat až trojnásobnou dávku vitamínu C každý den, aby na tom byli stejně jako nekuřáci.
Nejen vitamín C je zdraví prospěšný
Vitamín C je nejznámějším antioxidantem. Zdaleka však není jediný. K dalším patří vitamín E, minerální látky zinek a selen, koenzym Q10 či flavonoidy. Všechny antioxidanty jsou obsažené zejména v ovoci a zelenině. Chrání naše tělo nejen před volnými radikály, ale také před vznikem rakoviny.
A které potraviny obsahují nejvíce antioxidantů? Z ovoce jsou na antioxidanty nejbohatší ostružiny, maliny, granátové jablko, černý rybíz, z bylin to je oregano, kopr a máta. Také sklenka kvalitního červeného vína denně je pro lidské zdraví velmi prospěšná. Ne však ve větším množství. Ve zdravém jídelníčku by rovněž neměla chybět brokolice, luštěniny, česnek, rajčata, celozrnné výrobky a především velmi zdraví prospěšný zelený čaj.
Přečtěte si ještě

Bezlepkové potraviny: Jak je poznat?

Jak se léčily rány kdysi a jak dnes. Něco z historie farmacie

Jak se vypořádat s horkem

Jak se zbavit únavy?

Nespavost. Co dělat pro klidnější spánek?

Faraonova kletba. Egyptologové musí být na pozoru i dnes, smrt stále číhá v hrobkách

Canisterapie aneb jak psi léčí naši duši

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

Ani bos, ani obut… O barefootových botách

Tinnitus může potkat každého aneb jak chránit svůj sluch

Škytavka – co to je a jak vzniká

Záhadné pohyby našeho těla při spaní. Co všechno za osm hodin spánku prožijeme?

Vysokohorská nemoc – krutá cena, kterou někteří zaplatí za hezká panoramata

Psi dokáží vyčenichat rakovinu. Dokonce už v počátečním stádiu

Kurkuma neobyčejné koření s léčivými účinky

Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda

Chůze jako přirozený pohyb člověka i cesta ke štíhlejší postavě
Jak vypadá správný pitný režim? Ani moc, ani málo
