Pro milovníky chilli: Jak pálivé jídlo účinkuje v našem organismu | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Pro milovníky chilli: Jak pálivé jídlo účinkuje v našem organismu

1-34126329

Je vlastně vědeckou záhadou, proč lidé hledají zalíbení v ostrých jídlech, tedy v něčem, co působí na naše ústa a žaludek tak odpudivě.

Jedním důvodem je to, že přirozeně milujeme vzrušení. Rádi vyhledáváme extrémní zážitky typu skok z výšky do vody, jízda na horské dráze nebo právě pozření většího množství pálivého jídla. Těžko říct, proč nám podobnou rozkoš nepůsobí neméně adrenalinový zážitek, jako je třeba říci si šéfovi o vyšší plat…

Další zajímavé zdůvodnění přinesl William P. O’Donnell v článku pro New York Times z roku 2010. Podle něj se tělo snaží vyslat signály, že je pro něj pálivé jídlo prospěšné. Pokud tedy i přes zvýšený tep, rudý obličej a slzy v očích máte ze své pikantní porce jídla radost a chcete jíst dál, pak k vám vaše tělo očividně mluví přesvědčivě.

Pít vodu na pálivá jídla nemá smysl

Důvod pálivé chuti paprik (obzvláště pak chilli papriček) tkví ve sloučenině kapsaicin, což je z chemického hlediska rostlinný alkaloid. Co to vlastně znamená, když nás jídlo „pálí“? Technicky vzato se tělu nic špatného neděje. Kapsaicin jen dráždí zakončení nervů, které jsou citlivé na bolest. Uvolněné neurotransmitery vyšlou do mozku pocit bolesti. Negativní příznaky kapsaicinu jsou tedy veskrze důsledky obranné reakce organismu, která má jen krátké trvání. Platí to i pro vyrážky na rukou při kontaktu s velmi pálivými papričkami nebo podráždění očí, které může nastat už jen z páry linoucí se ze směsi, která se vaří v hrnci nebo na pánvi. Palčivou bolest v očích trochu zmírníte, pokud přes ně položíte mokrý ručník nebo kapesník.

Mimochodem, jako první pomoc při pozření pálivých potravin většina z nás automaticky vyhledává vodu. To je ale chybný, lépe řečeno zbytečný krok. Protože pálivé látky v jídle se nachází ve sloučeninách na bázi olejů a protože oleje jsou v H2O nerozpustné, nemůže voda nikdy účinkovat. Zkuste se místo ní napít mléka.

Oblíbená pochoutka na Yucatánu

Jak to autor článku v newyorském deníku myslel s onou prospěšností pálivého jídla pro zdraví? „Pomáhá snížit krevní tlak, může mít některé antimikrobiální efekty, zvyšuje tvorbu slin. A bolest působená chilli přebíjí jiné bolesti,“ uvádí O’Donnell.

Pozitivní účinky kapsaicinu jsou skutečně široké. Bylo prokázáno, že tento rostlinný alkaloid stimuluje žaludeční sekreci a tím podporuje zažívání. Tradičně se používá při trombóze, omrzlinách a podlitinách, křečových žilách či ateroskléróze, ba dokonce i proti alkoholismu.

Kapsaicin se nedoporučuje u malých dětí, které mohou po pozření látky trpět na nevolnosti a průjmy. I když… Vykládejte to lidem žijícím v oblasti poloostrovu Yucatán. Tam jsou chilli papričky ve velkém konzumovány po celá staletí, malými i starými. A mnohé z civilizačních chorob, jež jsme si výše uvedli, se tam prakticky nevyskytují.

Přiměřený masochismus

Vraťme se na závěr k otázce, proč lidé pálivá jídla tak zbožňují. Doktor Paul Rozin z Pensylvánské univerzity popsal jev, který nazval „přiměřeným masochismem“. Prováděl test s jedlíky chilli, jimž nabízel pálivé pokrmy se stále se zvyšujícím obsahem kapsaicinu. Sledoval, ve kterém okamžiku se jídlo stane natolik ostrým, že jej dotyčný gurmán už jednoduše nemůže pozřít. A poté se všech osob ptal, která úroveň pálivosti jim vyhovovala nejvíce. Jinak řečeno, které jídlo jim nejvíce chutnalo. Výsledek asi nepřekvapí: účastníci experimentu odpověděli, že jim nejvíce chutnal právě ten poslední vzorek, který ještě dokázali zkonzumovat. Vybrali tedy takový pokrm, který obsahoval nejvyšší únosný podíl pálivé složky, „těsně pod hranicí nesnesitelné bolesti“.

To, jak kapsaicin mění naše vnímání bolesti, je na této látce asi to nejzajímavější. Po iniciální fázi účinku nastává analgetická fáze, kdy naopak kapsaicin bolesti tlumí. Byli to čeští vědci, kteří dokázali, že látka dokáže zmírnit i chronické bolesti. Na trhu najdete krémy s kapsaicinem, které účinkují proti artritidě a bolesti svalů.

Přečtěte si ještě

Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

Menopauza. Zásadní etapa v životě ženy, které byste měli rozumět

V dnešním článku se zaměřujeme na téma menopauzy. Není to nemoc, ačkoliv se jako nemoc trochu projevuje. Je to …
Komonice lékařská

Komonice lékařská

V čeledi bobovitých najdeme mnohem známější druhy – lékořici, hrachor nebo vikev. Název komonice lékařská (Melilotus officinalis) je tak…
Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stáří bez demence. Jak udržet mozek v dobré kondici?

Stárnutí patří k lidskému životu, je to normální proces, se kterým se musíme vyrovnat. Že postupně vypovídají poslušnost…
Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Jak správně dýchat? Techniky zdravého dýchání

Dýchání je základní životní funkce, kterou vykonáváme automaticky, je to základní podmínka pro život. Poučovat někoho, jak má dýchat, je…
Kostival

Kostival

Latinsky se tato rostlinka jmenuje Symphytum officinale, což vychází z řeckého slova symphyó, neboli srůstat. Německy se jmenuje…
17. května – světový den hypertenze

17. května – světový den hypertenze

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je všeobecně rozšířený fenomén. Po dosažení určité věkové hranice pozorujeme, že hypertenzí kolem nás…
Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá

Už jste slyšeli o houbě zvané reishi? Botanický název reishi je lesklokorka lesklá. Ta se stala v posledních letech hitem zdravé…
Světový týden očkování

Světový týden očkování

Řešením zdravotních problémů se lidé zabývají už od pravěku. Tisíce let medicína hledá léky na lidské bolesti. Metoda očkování je…
Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Je obecně těžké určit populaci klíšťat v Evropě, ovšem s ohledem na to, jak roste počet případů nákazy klíšťovou encefalitidou, lze…
24. března: světový den boje proti tuberkulóze

24. března: světový den boje proti tuberkulóze

Toto datum nebylo vybráno náhodou – právě 24. března objevil bacil tuberkulózy německý lékař a mikrobiolog Robert Koch, který za to …
Vrba bílá

Vrba bílá

Vrb v Česku roste až 21 druhů a dnes v herbáři představujeme vrbu bílou (Salix alba). Má světlejší listy než ostatní vrby, z …
4. 3. Světový den obezity

4. 3. Světový den obezity

Dříve platilo, že děti z bohatých rodin bývají často tlusté a nešikovné, zatímco děti z chudých rodin jsou hubené, ale …
Čínský citroník (schizandra)

Čínský citroník (schizandra)

Tato rostlina má velmi zajímavý vzhled. Má podobu liány s délkou až osm metrů, na které můžete vidět po hrstkách bobulovité plody…
CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku