Bezlepkové cukroví – rady, tipy a jednoduchý recept

Vánoční čas se nese v duchu rozsáhlých příprav. Zvláštní kategorii tvoří vaření a pečení. Dlouholetá tradice totiž velí mít na vánočním stole talíř či ošatku s cukrovím. Jejich konzumace je oblíbenou kratochvílí při zdobení stromečku, balení dárků nebo sledování pohádek. Většina tradičních druhů cukroví je ale zapovězena pro ty z nás, kteří trpíme celiakií nebo řidčeji alergií na lepek. Pravidelní čtenáři našich textů si jistě vzpomínají, že jsme těmto onemocněním věnovali zvláštní články. Dnes se ale budeme věnovat úskalím spojeným s pečením vánočního cukroví.

Problém může být nejen v mouce

Jeden by řekl, že lepku se lze vyvarovat jednoduše výměnou mouky za její bezlepkovou variantu. Skryté nebezpečí ale hrozí také v kontaminaci lepkem jiných, pro cukroví základních surovin. Tím je je například droždí, ořechy, kakao, ale i vanilkový či skořicový cukr. Klasičtí velkovýrobci těchto ingrediencí nejsou schopni zajistit zcela oddělenou výrobu bezlepkových produktů a produktů obsahující pšeničnou a žitnou mouku. Většinou však na obalu varují, že výrobek může obsahovat lepek. Avšak když dané ingredience seženeme ve specializovaných prodejnách, důkladně si přečteme etikety a nebudeme nakupovat od neznámých výrobců, kontaminace našeho cukroví lepkem by neměla hrozit.

Není mouka jako mouka

Dnešní rozšířenost celiakie je způsobena pravděpodobně šlechtěním pšenice a žita, které tak obsahují mnohem větší podíl lepku než dříve, což si chválí pekaři a jiní výrobci. Jejich výrobky jsou díky tomu vláčnější a chutnější. Cukroví obecně obsahuje velký podíl mouky. Proto je důležité zvolit vhodnou bezlepkovou variantu, aby cukroví dosáhlo ideálních chuťových a strukturních vlastností a tím aby bylo více než jen „poživatelné“. Příkladem bezlepkových mouk jsou mouka rýžová, sójová, kukuřičná, jáhlová či pohanková. Méně obvyklá je mouka kaštanová, cizrnová, lněná, či tapioková. Nejvhodnější ale je kombinovat různé druhy mouk, a také kdo chce, může pro trvanlivost a pružnost pečiva přidat do směsi lžíci guarové nebo xanthanové gumy. Takové správné namíchání všech vhodných ingrediencí už trochu hraničí s alchymií. Naštěstí pro nás už ale existují namíchané bezlepkové mouky vhodné ke sladkému pečení. Jednou takovou je „Bez lepku směs bílá 1 kg“, které je k dispozici i v našem rezervačním systému (s osobním odběrem ve vybraných lékárnách) a výtečná na pečení vánočního cukroví. Ta obsahuje směs rýžové, bramborové, kukuřičné, pohankové a tapiokové mouky. Lze se zaručit také za různé bezlepkové výrobky na pečení značky Labeta.

Recept na závěr aneb jednoduché a oblíbené – Vanilkové rohlíčky bez lepku

Ingredience:

300 g Bez lepku směs bílá

230 g margarínu (másla nebo jiného tuku)

100 g mletých oříšků

80 g moučkového cukru

trocha citrónové kůry pro vůni

1 vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience smícháme v misce a propracujeme těsto. Necháme hodinu odležet v ledničce a poté z malých kousků těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme na 180 stupňů do béžova. Po vyndání z trouby rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Přejeme Vám dobrou chuť.