Zajímavosti

Kartáče, kňoury, mroži. Movember je opět tady. Jak se zrodil světový fenomén?

V listopadu se mnozí muži tak trochu mění. Více než kdykoli jindy si brblají pod vousy, vyprávějí fousaté vtipy a když jdou někam ven, nejsou ochotni pustit chlup. Nemějte jim to za zlé. Je totiž Movember a to se mužské pokolení rozhodlo vyhlásit světový knír! Pravidlo je jednoduché: celý měsíc si neholit prostor mezi ústy a nosem.

více zde

Kryoterapie: dobrodružství v mrazu, které vás zocelí

Lidské tělo je zkrátka plné záhad. Na jednu stranu nám hrozí podchlazení a omrzliny už při teplotách kolem 0°C, na druhou stranu za určitých okolností zvládneme bez obav mráz, který nezažijeme ani na Antarktidě. A nejen, že ho zvládneme: dokonce nám pomůže při léčbě některých zdravotních problémů.

více zde

Modřiny nejen od dřiny. Je možné je léčit?

Mohou za ně drobné úrazy, pády nebo silné stisky. Objevují se také při příliš silném projevu lásky coby nechvalně proslulé cucfleky. A někdy se objeví i bez žádného zjevného vnějšího impulsu. Modřiny jsou krevní výrony charakteristické nevábně vypadající barevnou skvrnou. Tu způsobuje poškození drobných cév těsně pod kůží. Dochází k podkožnímu krvácení, které než se zastaví, zanechá jasnou stopu v oblasti, kde došlo k úderu.

více zde

Konzervace bez konzerv. Uchovávejte potraviny pro zimní období

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, řekněte jí, že jste nezaháleli a mimo jiné jste i mysleli na ovoce a zeleninu. Pro dlouhé období vegetačního klidu, kdy na polích a zahrádkách nic neroste, je dobré si připravit nějaké zásoby. Možná jste nikdy dříve nezavařovali ani nemrazili. Možná jste tuto praxi sledovali jen u svých maminek a babiček. Zatímco dříve bylo skladování ovoce a zeleniny na zimu něčím takřka nutným, dnes je to především chytré a výhodné.

více zde

Pocení – různé druhy, hyperhidróza, tipy a zajímavosti

S náhlým příchodem tropického počasí je toto téma aktuálnější než v jiných ročních obdobích. Co je pocení? Jde o přirozený ochlazovací mechanismus těla. Kromě tepla jsou příčinami pocení také stresové situace a požití určitého jídla či alkoholu.

více zde

Letní slunovrat: magický svátek bohatý na tradice a zvyky

Letní slunovrat (většinou 21. června) je Událost s velkým U. Jde o okamžik, kdy Slunce vstupuje do souhvězdí Raka, přičemž tím dosahuje nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy. Tím pádem má vůči světovému rovníku největší deklinaci, stíny všech objektů na severní polokouli jsou kratší než kdykoli jindy v roce a pochopitelně dochází k nejkratší noci. Některé země jej dokonce slaví jako státní svátek. Česko bohužel ne. Ale to neznamená, že si Slunovrat nemůžete užít. Nejlépe v souladu se starými zvyky a obyčeji.

více zde

Osteoporóza: Proč nám řídnou kosti?

Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí, v jejímž důsledku dochází ke změně kvality kostí. Tzv. řídnutí kostí je s postupujícím věkem přirozenou záležitostí, ve vyšší míře však ohrožuje schopnost pohybu. Kromě dědičných faktorů patří mezi časté příčiny řídnutí kostí nedostatek vápníku a odbourávání kostní tkáně při nedostatečné pohybové aktivitě.

více zde

Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí

Kulinářským hitem současnosti je jídlo vyrobené z hmyzu. Už i u nás se můžete setkat s ochutnávkami pokrmů z cvrčků, červů nebo housenek. Že byste nikdy do úst hmyz nevzali? Ale ano, už jste tak dávno učinili! Určitě jste totiž ochutnali některý džem, lízátko, žvýkačku nebo instantní polévky s odstínem červenohnědé barvy. Potravina byla pravděpodobně obarvená látkou E120, neboli kyselinou karmínovou. Ta se vyrábí z vysušených těl červců nopálových (Dactylopius coccus), což je pochopitelně hmyz.

více zde

Meteocentrum v našem těle: Jak vnímáme změny tlaku vzduchu

Asi každý už jednou slyšel okřídlené úsloví: „Bude pršet, cítím to v kostech.“ Většina z nás má jistě tuto větu spojenou se staršími osobami a někdo se možná cítí natolik protřelý věkem, že chmurné prognózy o stavu počasí už ohlašuje sám. Není v tom přitom žádná magie ani ezoterika – změny tlaku naše tělo vnímá a těm senzitivnějším z nás vysílá dobře čitelné signály.

více zde

Pro milovníky chilli: Jak pálivé jídlo účinkuje v našem organismu

Je vlastně vědeckou záhadou, proč lidé hledají zalíbení v ostrých jídlech, tedy v něčem, co působí na naše ústa a žaludek tak odpudivě. Jedním důvodem je to, že přirozeně milujeme vzrušení. Rádi vyhledáváme extrémní zážitky typu skok z výšky do vody, jízda na horské dráze nebo právě pozření většího množství pálivého jídla. Těžko říct, proč nám podobnou rozkoš nepůsobí neméně adrenalinový zážitek, jako je třeba říci si šéfovi o vyšší plat…

více zde