Zajímavosti

Koronavirus. Co musíte vědět v současné situaci?

Žijeme v mimořádné době. Současná koronavirová epidemie je událostí celosvětového významu. Nikdy dříve jsme nečelili situaci, která by zasáhla bez výjimky všechny, tedy miliardy lidí na tomto světě. Jak se ochránit před nemocí COVID-19? Je zapotřebí se zásobit potravinami a léky? A kde najít aktuální a důvěryhodné informace o šíření nákazy? Všechny tyto otázky se vám pokusíme zodpovědět v dnešním článku.

více zde

Kolorterapie aneb jak dobře se dá léčit barvami

Barvy jsou všude okolo nás. Jsou v přírodě, v našich domovech, na našich pracovištích i na oblečení, které nosíme. Mají vliv na naše duševní a fyzické funkce? Dá se jejich prostřednictvím dokonce léčit?  Kolorterapie, zvláštní obor alternativní medicíny, věří, že ano.

více zde

Zaměřeno na suché oči

Mnoho lidí si stále neuvědomuje, že novodobý fenomén téměř neustálého hledění do monitorů a displejů mobilních telefonů velmi zatěžuje naše oči. Neustálé zaostřování na blízko zapojuje množství malých očních svalů, jež se poté rychleji unaví.

více zde

Kryoterapie: dobrodružství v mrazu, které vás zocelí

Lidské tělo je zkrátka plné záhad. Na jednu stranu nám hrozí podchlazení a omrzliny už při teplotách kolem 0°C, na druhou stranu za určitých okolností zvládneme bez obav mráz, který nezažijeme ani na Antarktidě. A nejen, že ho zvládneme: dokonce nám pomůže při léčbě některých zdravotních problémů.

více zde

Modřiny nejen od dřiny. Je možné je léčit?

Mohou za ně drobné úrazy, pády nebo silné stisky. Objevují se také při příliš silném projevu lásky coby nechvalně proslulé cucfleky. A někdy se objeví i bez žádného zjevného vnějšího impulsu. Modřiny jsou krevní výrony charakteristické nevábně vypadající barevnou skvrnou. Tu způsobuje poškození drobných cév těsně pod kůží. Dochází k podkožnímu krvácení, které než se zastaví, zanechá jasnou stopu v oblasti, kde došlo k úderu.

více zde

Konzervace bez konzerv. Uchovávejte potraviny pro zimní období

Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, řekněte jí, že jste nezaháleli a mimo jiné jste i mysleli na ovoce a zeleninu. Pro dlouhé období vegetačního klidu, kdy na polích a zahrádkách nic neroste, je dobré si připravit nějaké zásoby. Možná jste nikdy dříve nezavařovali ani nemrazili. Možná jste tuto praxi sledovali jen u svých maminek a babiček. Zatímco dříve bylo skladování ovoce a zeleniny na zimu něčím takřka nutným, dnes je to především chytré a výhodné.

více zde

Pocení – různé druhy, hyperhidróza, tipy a zajímavosti

S náhlým příchodem tropického počasí je toto téma aktuálnější než v jiných ročních obdobích. Co je pocení? Jde o přirozený ochlazovací mechanismus těla. Kromě tepla jsou příčinami pocení také stresové situace a požití určitého jídla či alkoholu.

více zde

Letní slunovrat: magický svátek bohatý na tradice a zvyky

Letní slunovrat (většinou 21. června) je Událost s velkým U. Jde o okamžik, kdy Slunce vstupuje do souhvězdí Raka, přičemž tím dosahuje nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy. Tím pádem má vůči světovému rovníku největší deklinaci, stíny všech objektů na severní polokouli jsou kratší než kdykoli jindy v roce a pochopitelně dochází k nejkratší noci. Některé země jej dokonce slaví jako státní svátek. Česko bohužel ne. Ale to neznamená, že si Slunovrat nemůžete užít. Nejlépe v souladu se starými zvyky a obyčeji.

více zde

Osteoporóza: Proč nám řídnou kosti?

Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí, v jejímž důsledku dochází ke změně kvality kostí. Tzv. řídnutí kostí je s postupujícím věkem přirozenou záležitostí, ve vyšší míře však ohrožuje schopnost pohybu. Kromě dědičných faktorů patří mezi časté příčiny řídnutí kostí nedostatek vápníku a odbourávání kostní tkáně při nedostatečné pohybové aktivitě.

více zde

Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí

Kulinářským hitem současnosti je jídlo vyrobené z hmyzu. Už i u nás se můžete setkat s ochutnávkami pokrmů z cvrčků, červů nebo housenek. Že byste nikdy do úst hmyz nevzali? Ale ano, už jste tak dávno učinili! Určitě jste totiž ochutnali některý džem, lízátko, žvýkačku nebo instantní polévky s odstínem červenohnědé barvy. Potravina byla pravděpodobně obarvená látkou E120, neboli kyselinou karmínovou. Ta se vyrábí z vysušených těl červců nopálových (Dactylopius coccus), což je pochopitelně hmyz.

více zde