Vaše otázky | Štítek: KAŠEL a BOLEST V KRKU

Otázka ze dne 24.11.2019

Dobrý večer přeji prosím už jsem tak zoufalá, trpím na zánět průdušek, angínu tu mám tet , i dokonce zánět hlasivek ,může mi vtomto smneru pomoc heřmánek moc děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Heřmánek můžete zkusit, ale jde spíše o podpůrnou léčbu. Má vliv na zdraví dýchacích cest, pomáhá k jejich uvolnění při rýmě, ovlivňuje také imunitní systém, zažívání, používá se na hojení pokožky nebo na ve směsích na uklidnění. Takto široké účinky bylin jsou dány tím, že neobsahují jen jednu látku, ale jde o směs účinných látek, z toho důvodu se nedoporučuje dlouhodobé užívání.   Základem léčby angíny je klid na lůžku a dostatečný příjem tekutin. Doporučuji Vám konzultovat užívání této bylinky s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a posoudí, zda je pro Vás vhodná (obzvláště užíváte-li nějaké léky nebo trpíte nějakým dlouhodobým onemocněním).  Děkuji za pochopení.   S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 3.11.2019

lze nahradit klacid 500mg jinym antibiotikem bez doplatku?

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Pokud se jedná o tablety 14x500mg, tak dle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou dostupné se stejnou účinnou látkou (KLARITHROMYCIN) ještě další přípravky s obchodními názvy níže, žádný ale (dle této databáze) není bez doplatku. CLARITHROMYCIN AUROVITAS; CLARITHROMYCIN TEVA;  FROMILID; KLABAX; KLACID

Co se týká finální ceny, tak ty se mohou v jednotlivých lékárnách PharmaPoint lišit. Zkuste proto prosím s dotazem kontaktovat přímo lékárnu ve vašem okolí, přehled najdete zde  Děkuji za pochopení.      S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 4.10.2018

Dobrý den, chtěla bys se s Vámi poradit. Dostala jsem antibiotika klacid 500 (makrolidová antibiotika) na zánět hlasivek. Je možné si třetí den užívání těchto antibiotik dat trochu alkoholu (ne tvrdého). Popřípadě jaké by byly vedlejší účinky a nesníží se účinnost antibiotik? Předem dekuji za odpověď. Hezky den

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz.  Užívání alkoholu není během léčby antibiotiky vhodné. Vzhledem ke skutečnosti, že účinná látka clarithromycin je vylučována přednostně játry, konzumace alkoholu se v průběhu léčby a několik dní po jejím skončení nedoporučuje.

S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 17.7.2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti v krku, bojím se že jde o angínu. Nemůžu polykat, takřka mluvit, mám horečku a bolí mě otevírat pusu a hučí mi v hlavě…mám navšťívit lékaře dnes (je to 1.den nemoci ) nebo mám počkat do zítra ? Děkuji za odpověď

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. Rychlost nástupu Vámi popisovaných zdravotních obtíží (1.den) opravdu může ukazovat na angínu. Ta se zpravidla léčí antibiotiky, která může předepsat pouze lékař. Ten také může určit diagnózu (zda se skutečně jedná o bakteriální infekci) a doporučit Vám vhodnou léčbu. Vzhledem k neúplným informacím o Vašem zdravotním stavu nemůžeme určit, zda navštívit lékaře neprodleně. S léčbou je však vždy vhodnější začít co nejdříve.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!    S pozdravem  P. Marková

Otázka ze dne 9.8.2016

dobrý den, mám zelenožlutý hlen v krku a knedlík v krku, jaký lék si mám koupit, abych se vyléčil?

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. Vámi popisované zdravotní obtíže nelze řešit takto na dálku, musíte je probrat a upřesnit s Vaším ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem (například zda máte kašel, horečku, jak dlouho potíže trvají). Ti posoudí Váš zdravotní stav a doporučí patřičnou léčbu. O tématu se můžete dočíst v článku „Bolest v krku“ zde: http://www.pharmapoint.cz/poradna/nachlazeni/bolest-v-krku/ , kde je popsán například rozdíl mezi angínou a virózou. Na konci článku jsou obecná doporučení, kdy jít k lékaři.

S pozdravem P. Marková

Otázka ze dne 5.8.2016

Dobry den mam otaku , uz tyden nemohu polikat amam zvetsene krcni mandle koupil jsem si septabeme ustni sprej ale jaksi nepomaha mohu se zeptat cim lecit diky predem za odpoves

odpověď:

Dobrý den, děkujeme za váš dotaz. Takto na dálku je obtížné stanovit příčinu. Obecně však platí, že pokud léčba lokálními antiseptiky (ke kterým septabene patří) do týdne nezabere, je vhodné navštívit lékaře, který posoudí. K vašemu dalšímu dotazu stručný popis, jak rozeznat virózu od angíny: Viróza neboli nekomplikovaná virová infekce horních cest dýchacích se oproti angíně vyznačuje výrazně mírnějším průběhem. Jejím nejčastějším spouštěčem bývá nachlazení, takže zmíněné škrábání v krku doprovází navíc rýma, kašel a někdy také mírně zvýšená teplota. Oproti tomu angína je charakteristická vysokými horečkami (zpravidla nad 38°C) a úpornou bolestí v krku, která znesnadňuje a téměř znemožňuje polykání a dochází ke zduření krčních uzlin. Na sliznici dutiny ústní jsou patrné bílé povlaky a tzv. čepy na mandlích. Angínu může doprovázet i malátnost a bolesti hlavy. Tento akutní zánět krčních mandlí způsobený bakteriální infekcí a je nutná léčba antibiotiky.  Více se můžete dočíst v článku „Bolest v krku“ zde: http://www.pharmapoint.cz/poradna/nachlazeni/bolest-v-krku/

S pozdravem P.Marková