Vaše otázky | Štítek: INTERAKCE

Otázka ze dne 6.8.2017

Dobrý den. Mám dlouhodobé problémy se spánkem abych pořádně usnul. V práci již nejsem a jsem v předčasném duchodu ohledně nemocí které jsem prodělal a to srdeční arytmii plícní embolii a epileptický záchvat. Se spaním jsem měl problémy i když jsem fyzicky pracoval. Beru léky codasal a cordarone. Kávu již odpoledne nepiji naposledy večeřím v 17hod. Čím spánek zlepšit a nebo je to již věkem? Děkuji.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Neznám Vaše denní návyky, určitě bych doporučila dodržovat přečíst si a dodržovat režimová opatření – tzv. desatero spánkové hygieny – níže posílám odkaz na stránky IKEM: https://www.ikem.cz/cs/nespavost-spankova-hygiena/a-1997/

Dlouhodobě trvající poruchy spánku mají být řešeny s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav. V případě, že je to nezbytné, může předepsat léky na léčbu nespavosti.  V lidovém léčitelství je doporučováno užívání čajových směsí, ve kterých bývají kombinace léčivých rostlin (3-4 druhy) – např. meduňka nať, kozlík lékařský kořen, máta nať, dobromysl nať, mateřídouška nať, chmel šištice, levandule květ, heřmánek květ aj. Je však důležité vědět, že obecně by se většina bylin neměla používat dlouhodobě. Obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit negativně – proto je vhodné léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit. Rovněž je nutno upozornit, že účinné látky z léčivých rostlin mohou vzájemně reagovat s užívanými léky či se slunečním zářením a mohou pak vyvolat nežádoucí účinky. Vzhledem k Vaší zdravotní anamnéze doporučuji užívání bylinných preparátů konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 10.7.2017

Štítky: ,

Dobrý den, dostala jsem ROZEX krém na obličej, a udělala se mi na rukách vyrážka (nesmím na slunko, ale neubránila jsem se tomu), začala jsem užívat DASELTA proti alergii (měla jsem lék doma po píchnutí včely se mi udělal velký červený flek), atak lék na alergii jím už pátý den a zlepšení není. Lékař má dovolenou. Děkuji za odpověď.

odpověď:

Vážená paní, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz  Váš zdravotní problém rozhodně odporučuji řešit s ošetřujícím lékařem (či jeho zástupcem), který rozhodne o dalším postupu  (např. změna terapie).

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 13.6.2017

Štítky: ,

Dobrý den,prosím o odpověď,zda mohu mít každý den žlutý průjem asi pětkrát denně po léku Sertralin? Jinak jsem šest týdnů po vyjmutí žlučníku a kusu tlustého dtřeva pro divertikly. Jak dlouho po této operaci musím držet šetřící dietu? Kdy budu moci např.jahody,paštiku.salátovou okurku anebo rizoto,be kterém je hrášek a kukuřice?Co by jste mi doporučili na ten průjem?Ráno jdu ztuha a pak to začne,trvá to přes 14 dní. Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Napište mi prosím přesné jméno léku obsahujícího účinnou látku sertralin, který užíváte – přepošlu Váš dotaz výrobci, který Vás bude v co nejkratší době kontaktovat. Pokud je to možné, uveďte prosím i Vaše tel. číslo.  Co se týče dietních opatření – prosím zkonzultujte s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a doporučí nejvhodnější postup.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!  S pozdravem  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 6.4.2017

Dobrý den, prosím Vás velice o radu maminka 73 let brala léta na vyšší cholesterol lék Simgal 10 mg denně. Nyní byl stažen z trhu a  i když v lékárně mamince nabízejí jiné náhrady za tento lék, potřebala bych vědět, který z nabízených náhrad má nejméně vedlejších účinků obecně, tedy který byste doporučil jako nejlepší z hlediska nejméně vedlejších účinků a vůbec vzhledem k jejímu věku.  Děkuji Vám velice za odpověď.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.   Simgal je celosvětově užívaný léčivý přípravek, který snižuje hladinu cholesterolu v organismu. Lékárníci mohou Vaší mamince nabízet náhradou za Simgal pouze léky, které obsahují stejnou účinnou látku, jako má Simgal (tedy simvastatin) – lišit se tyto léky mohou pouze v obsažených pomocných látkách. Tyto léky mají tedy i případné stejné nežádoucí účinky.  Můžete s lékárníky zkonzultovat, jaké léky Vaše maminka aktuálně užívá, aby posoudili, zda například neužívá vícekrát tentýž lék (s obsahem simvastatinu), který je obchodován pod různými názvy.  Pokud by měl být Simgal nahrazen lékem, který obsahuje jinou účinnou látku, musí lékárník tuto situaci konzultovat s ošetřujícím lékařem. Ošetřující lékař zná nejlépe aktuální zdravotní stav Vaší maminky (a zná léky, které event. také užívá) a může rozhodnout o případné změně terapie.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den! Mgr. Havránková

Otázka ze dne 22.3.2017

Štítky: ,

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možno současně užívat Rivotril (v malých dávkách) a bylinky Rozchodnici růžovou nebo Kozlík lékařský. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Při současném užívání Rivotrilu s látkami tlumícími centrální nervový systém může dochází ke změnám účinků přípravku Rivotril. Může dojít k výraznému celkovému útlumu, včetně útlumu dechových a srdečních funkcí. Literatura uvádí u kozlíku i rozchodnice ovlivnění centrálního nervového systému (jejich působení na každého jednotlivce může být rozdílné, závisí též na dávkách). Současné užívání kozlíku s léčivými přípravky patřícími do skupiny léčiv, k nimž je řazen i Rivotril, se nedoporučuje. V případě, že byste chtěla tyto bylinné preparáty užívat, doporučuji absolvovat konzultaci s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a posoudí, zda je pro Vás užívání těchto přípravků vhodné.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.3.2017

Štítky: ,

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vzájemné interakce v těle těchto látek – (paracetamol, kys. salicylová, ibuprofen). Děkuji mnohokrát

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Vámi uváděné účinné látky – tedy paracetamol, ibuprofen a kyselina acetylsalicylová mají účinek analgetický (proti bolesti), antipyretický (snižují zvýšenou tělesnou teplotu) a ibuprofen s kys.acetylsalicyovou též protizánětlivý.  V nízkých dávkách má kyselina acetylsalicylová také účinek antiagregační (ovlivňuje krevní srážlivost). Užívání těchto látek dohromady není vhodné, jelikož navzájem ovlivňují své hladiny v krvi a mohou vyvolat až závažné nežádoucí účinky. Např. existuje zvýšené riziko vředového a gastrointestinálního krvácení, při současném dlouhodobém podávání paracetamolu a především acetylsalicylové kyseliny ve vyšších dávkách zvyšuje riziko poškození ledvin a dalších nežádoucích účinků. Užívání a případné kombinování léčivých přípravků, které obsahují výše zmíněné účinné látky, doporučuji konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem, kteří znají Váš aktuální zdravotní stav.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den!

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 9.1.2017

Štítky: ,

dobry večer rad bych se zeptal jestl pri uživani Cefzil 500 mg 10 tablet je možne př teplotě 38,9 použit i paralen 500 na snižení horečky

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Ke snížení teploty lze použít Paralen 500 – dávkování je vysvětleno příbalového letáku.  Pokud užíváte ještě jiné léky (např. na ředění krve) nebo trpíte onemocněním jater, konzultujte prosím užití Paralenu s ošetřujícím lékařem.

S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 30.11.2016

Dobrý den,můžu užívat společně cordyceps s lékařským přípravkem na posílení imunity Broncho-Vaxom ?

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz  Přípravky obsahující extrakt z houby cordyceps u nás nejsou registrované jako léky, ale jedná se o potravní doplňky. Bohužel neexistují studie, které by porovnávaly vzájemné interakce mezi léky a tímto potravním doplňkem. Výrobci uvádí, že cordyceps je „přírodním antibiotikem“, protože obsahuje polysacharidy, které vyvolávají imunitní odezvu při virové či bakteriální infekci. Lékař Vám předepsal k užívání Bronchovaxom, což je lék zvyšující odolnost proti infekcím dýchacích cest a zlepšující imunologický stav organismu. Nezdá se mi vhodné kombinovat tento lék s doplňkem stravy, u něhož je uváděno, že ovlivňuje imunitní systém. Není vyloučeno, že nedojde k nějakým vzájemným reakcím  mezi těmito přípravky. Doporučuji konzultovat užívání doplňku stravy obsahujícího cordyceps s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš zdravotní stav.

Přeji hezký den! S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.10.2016

Štítky: ,

Prosím o informace o interakcích brusinek s léky, se kterými je nežádoucí brusinky „užívat“. Děkuji

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint. V lékových databázích jsem našla informaci, že extrakt z brusinek by se neměl současně užívat s léky proti srážení krve (Warfarin) – resp. lze užívat po poradě s lékařem, který zná zdravotní stav pacienta a hodnoty INR. Je uváděno,  že může snižovat účinnost léků používaných při překyselení žaludku či při žaludečních vředech (účinné látky omeprazol, esomeprazol,pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, ranitidin, famotidin). Při kombinaci s léky snižujícími cholesterol se uvádí, že může (ve vzácných případech) dojít k poškození jater.

Přeji hezký den! S pozdravem Mgr. Havránková

Otázka ze dne 29.5.2016

Štítky: ,

Dobry den, maminka (91 let) uziva Warfarin a rada by si zakoupila rakytnikovy olej, nebo kapsle. Bohuzel, nikde nemohu najit informaci, jestli je vhodne uzivat rakytnik s Warfarinem. Dekuji.

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz. V lékových databázích jsem nenašla žádnou popsanou interakci mezi warfarinem a přípravky obsahujícími rakytník či rakytníkový olej. Rakytník však obsahuje vitamín C i vitamín K, které ve vyšších dávkách mohou ovlivňovat působení warfarinu. Proto bych doporučila konzultaci s ošetřujícím lékařem, který zná aktuální zdravotní stav Vaší maminky a posoudí, zda jsou tyto přípravky pro ni vhodné.

Přeji hezký den! S pozdravem Mgr. Havránková