Vitamín A

Vitamín A je látka rozpustná v tucích a skladovaná v játrech. Tělo jej získává částečně z živočišného tuku a částečně si ho vytváří ve střevech z beta-karotenu a ostatních karotenoidů obsažených v ovoci a zelenině.

Zdrojem vitamínu A jsou rybí tuk, játra, vejce (žloutek), mléko a výrobky z něj.

Žluté, zelené, oranžové, červené a tmavozelené ovoce a zelenina obsahují velké množství provitamínu A (beta-karotenu a jiných karotenoidů), který si tělo umí zpracovat na vitamín A, bude-li ho potřebovat.

 

K čemu vitamín A potřebujeme?

O vitamínu A je známo, že má vztah k procesu vidění.  V běžném životě pomáhá očím přizpůsobovat se při přechodu z jasného světla do tmy a zabraňuje šerosleposti. Je nepostradatelný pro imunitní systém a využití iontů železa. Má významný vliv na vývoj a růst buněk. Přispívá k udržování zdravé pokožky.

Nedostatek vitaminu A je ve vyspělých zemích poměrně vzácný –  může způsobit zpomalení růstu u dětí, vyvolávat šeroslepost, poruchy imunity (snižuje se odolnost vůči infekcím), projevuje se také suchou, šupinatou kůží.

Nadbytek vitaminu A vzniká při použití mnohonásobně vyšší dávky  – může způsobit slabost a zvracení. Dlouhodobé podávání vysokých dávek může způsobit závažné poškození jater. Dalšími příznaky mohou být suchá, praskající kůže, lomivé nehty, vypadávání vlasů, hubnutí, krvácení z dásní, únava a nevolnost.

 

 Dávkování

 Doporučená dávka vitamínu A je dle směrnic EU* 800 mikrogramů/den.

Dávka pro těhotné ženy by neměla překročit 1000 – 1200 mikrogramů/den.

Při užívání vitamínu A se můžeme setkat s různě uváděnými jednotkami a látkami. Vitamín A se vyjadřuje jak v mezinárodních jednotkách IU (z angličtiny „international unit“) a ekvivalentu retinolu; tak v celkovém obsahu karotenoidů v retinolu, které jsou jedinou formou vitamínu A rostlinného původu. Vždy je důležité dodržovat doporučení v příbalovém letáku, o vhodném dávkování se také můžete poradit se svým lékařem či lékárníkem.

Přehled používaných látek – přepočet na vitamín A:

Retinol 1 IU                          = 0,30 mikrogramů

Retinylpalmitát  1 IU           = 0,55 mikrogramů

Retinylacetát 1 IU               = 0,34 mikrogramů

Beta-karoten 1 IU                = 0,60 mikrogramů

Beta-karoten/Retinol 1 IU = 1,78 mikrogramů

 

1IU Beta karotenu = 0,6 mcg Beta karotenu = 0,1 mcg Retinolu (tedy vitamínu A).

 

* směrnice 90/496/EEC, 2008/100/EC