Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda

Semena obilnin a řady jiných rostlin patří k základním složkám lidské potravy jako jeden z hlavních zdrojů sacharidů, bez kterých by lidské tělo nemohlo fungovat. Není však zrno jako zrno. Každý druh obsahuje různé množství sacharidů, tuků a dalších látek.

Obiloviny pro většinu lidí představuje pšenice, ze které se vyrábí běžná bílá mouka, a z ní pečivo, těstoviny a další výrobky, které konzumujeme. Obilovin a tzv. pseudoobilovin, které se mohou použít jako alternativa k pravým obilovinám, je však ve skutečnosti mnohem více druhů. V zájmu zdraví je vhodné zpestřit konzumaci běžné pšenice o další typy zrn, která mnohdy neobsahují lepek, kterého je v pšenici až 80 %.

Objevte jáhly

Prosné jáhly pochází z Asie a jedná se o potravinu našich dávných předků. Loupané proso bylo, v relativně nedávné minulosti, nahrazeno rýží. Z hlediska pestrosti potravin je to však škoda, protože proso obsahuje významné množství vitamínu B6 (pyridoxinu), zinek, hořčík, fosfor či železo a neobsahuje lepek. Z jáhel je možné připravit sladkou kaši, ale i chutnou přílohu k masu či zelenině.

Kuskus je hotový za pár minut

Rostoucí oblibě se těší kuskus. Jeho příprava je velice rychlá a nenáročná. Obvykle stačí kuskus zalít vroucí vodou a zhruba za 3 minuty máte připravenou chutnou přílohu vhodnou k masu, zelenině či základ k ochucení nasladko. Kuskus není ve skutečnosti druhem obiloviny, ale jde o malé kuličky těsta vyrobeného z pšenice, ječmene či prosa. Pokud tedy požadujete bezlepkovou stravu, vždy se přesvědčte, z čeho je kuskus vyrobený.

Na vitamíny a minerály je bohatá pohanka

Kdysi hojně využívaná pohanka by si dnes zasloužila mnohem více pozornosti. Jedná se o velice zdravou pseudoobilovinu, bohatou na vitamíny i minerály. V jejím složení najdeme vitamíny B1 (thiamin), B3 (niacin), B5 (kys. pantothenová) a minerály, jako je hořčík, zinek, fosfor, draslík a další. Neobsahuje vůbec žádný lepek, takže je ideálním zdrojem sacharidů pro celiaky. A k tomu obsahuje rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Společně pak posilují imunitu a udržují zdravé cévy.

Špalda: starobylá pšenice

Špalda je poddruh pšenice a to znamená, že obsahuje i lepek. Avšak není lepek jako lepek, slovem „lepek“ se označuje ne zcela stejnorodá skupina bílkovin. Jinými slovy, lepek je trochu jiný v pšenici seté a jiný ve špaldě. Některé prameny uvádějí, že špalda je pro trávení šetrnější, každopádně se však jedná o zpestření. Jako u všech obilnin, jsou za zdravější považovány celozrnné výrobky, vynikající přílohou je například špaldový bulgur. Oproti ozimé pšenici má špalda o něco více bílkovin.