Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí?

Stále častěji slýcháme o superpotravinách, které obsahují ohromné množství zdraví prospěšných látek. Zařadíme-li takové potraviny do každodenního jídelníčku, uděláme dobrý krok pro své zdraví. V tomto případě ještě ušetříme za nákup potravin. A právě mezi tyto potraviny je řazeno obyčejné zelí.

Obyčejné zelí však není zdaleka tak obyčejné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zelí je jedinečnou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů. Kromě toho, že dlouho vydrží čerstvé, je navíc i levné. Možnosti jeho úpravy jsou nepřeberné a tak si jej můžete dopřávat pokaždé v jiné podobě. Svá pozitiva má čerstvé, vařené, dušené i kvašené.

Nejzdravější je zelí kysané, které obsahuje více vitamínu C, B9 a K než zasyrova. Při kvašení se navíc tvoří látka cholin, která se podílí na metabolismu tuků a přispívá k normální funkci jater.

Zelí si pěstujeme již 4000 let

Zatímco dnes mnozí lidé vnímají zelí jako potravu pro králíky, starověké národy si byly dobře vědomy jeho účinků a zelí si dopřávali v hojném množství. Zelí bylo nejen oblíbenou pochoutkou a součástí jídelníčku, ale také se využívalo v léčitelství. Zelí se konzumovalo syrové a polité octem, vařené, osolené a okmínované a dokonce se sušilo do zásoby.

Význam zelí se nezměnil ani v dalších stoletích. Také ve středověku patřilo zelí vedle luštěnin, chleba a masa k základním potravinám a pěstovalo se v klášterních zahradách a první mořeplavci si brali soudky kysaného zelí na daleké cesty. Zařazení mezi „docela obyčejná“ jídla se zelí dočkalo až v 17. století. Zmizelo zejména ze stolů bohatých šlechticů, kteří zelí začali považovat za „sprosté“ jídlo. Ačkoliv v zimě si jej dopřávali také, jelikož moc dobře věděli, že zelí posiluje jejich odolnost a podporuje trávení.

Cenný zdroj vitamínů, minerálů i antioxidantů

Dnes už se zelí opět dostává na výsluní a lidé jej s chutí zařazují do svých jídelníčků. A to nejen pro jeho kulinářské využití, ale především kvůli jeho účinkům na zdraví. Nejvíce účinných látek obsahuje samozřejmě zelí čerstvé a kysané. Tepelně upravené zelí ztrácí až polovinu zastoupených látek.

Jaké látky zelí obsahuje?

  • vitamín C
  • vitamíny E, K a provitamín A
  • vitamíny skupiny B vč. kyseliny listové a cholinu
  • inositol
  • lecitin
  • pektin
  • minerály draslík, zinek, selen, jód, železo, síra a vápník
  • barvivo anthokyan (v červeném zelí)
  • probiotické kultury (v kysaném zelí)
  • enzymy (tepelně neopracované zelí)
  • vláknina a řada dalších látek

Posiluje imunitu a je dietní.

Důvodů, proč bychom měli zelí konzumovat pravidelně je více než dost.

My si uvedeme alespoň některé z nich.

  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
  • Má regenerační účinky při únavě a vyčerpání
  • Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi
  • Má nízkou energetickou hodnotu, takže je vhodné při hubnutí
  • Je bohatým zdrojem vlákniny
  • Pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby, kůži, vlasy i nehty
  • Působí jako antioxidant

Přispívá k udržování normálního krevního tlaku a zdravého nervového systému.