Pampeliška žlutý elixír pro ledviny, játra a žlučník

Pampeliška lékařská – Taraxacum officinale

Pampeliška neboli smetanka lékařská je často vnímána jako dotěrný plevel a také mezi plevelné byliny patří. Svými zářivě žlutými květy každoročně rozveseluje jarní a letní louky a malé holčičky si z nich s oblibou splétají princeznovské věnečky. Kromě veselé barvy se však jedná o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy.

Pampelišku nelze díky výrazné barvě květů přehlédnout a jarní louky jsou jí doslova přeplněné. S oblibou roste na sušších loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest, zahradách a v menší míře i na polích nejen u nás, ale po celém území Evropy, Asie a Ameriky.

Účinné látky obsahuje v případě pampelišky především kořen, který je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu. Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník).

Proč se doporučuje:

  • podporuje normální funkce močové soustavy
  • přispívá k normálnímu trávení a činnosti žaludku a jater
  • působí jako prebiotikum
  • patří mezi přírodní antioxidanty
  • účinně pomáhá při detoxikaci (vylučování toxických látek)

Říká se, že pampeliška:

  • pomáhá odstranit ledvinové kameny
  • příznivě působí při léčbě zánětů močových cest
  • pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
  • pomáhá léčit chronické záněty jater
  • léčí onemocnění sleziny a ledvin
  • je vhodná pro diabetiky
  • má potopudné a močopudné účinky
  • ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
  • snižuje kyselost žaludku a pálení žáhy
  • pomáhá při zácpě
  • vyvolává menstruaci
  • pomáhá při dně a revmatismu
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu
  • odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky

Víte, že …

  • Pampelišku lze velmi snadno poznat podle nápadného žlutého květenství, které se později změní v plodenství ochmýřených nažek.
  • Staří Řekové užívali šťávu z pampelišek jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Arabští lékaři s její pomocí pěstili pleť a čistili krev.
  • Listy pampelišky obsahují dvojnásobně více železa než špenát.
  • Anglické a francouzské lidové pojmenování pampelišky je dandelion (resp. dent de lion) doslova znamená „zub lva“, který získala podle složitého profilu listů.

    Osvědčené recepty:

Odvar z kořene pampelišky

Suroviny:
Kořen pampelišky
Kořen čekanky
Oddenek pýru
1 lžíce fenyklu (semeno)

Postup:
Dvě lžičky nadrobno pokrájené a smíchané směsi bylin zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 15 minut. Nechte vychladnout a denně vypijte 2 šálky odvaru.

Užití:
Odvar je účinným pomocníkem při pročišťování krve.

Pampeliškový čaj

Suroviny:
Sušený kořen pampelišky
250 ml vody

Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.

Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.

Pampeliškový sirup/med

Suroviny:
2 plné hrsti pampeliškových květů
1 kg cukru
½ citrónu
1 litr vody

Postup:
Dvě vrchovaté hrsti květů vsypte do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte stát přes noc. Následující den sceďte šťávu přes síto, nechte odkapat a květy ještě vymačkejte. Poté přidejte cukr a půlku citrónu bez kůry, nakrájeného na plátky. Ohřejte, aby se tekutina odpařila (nesmí se vařit). Nechte opět vychladnout a ještě jednou či dvakrát postup opakujte. Výsledkem by měl být hustě se táhnoucí sirup.

Užití:
Lze podávat po lžičkách, ale i k namazání na rohlík či chleba s máslem. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání.