Majoránka aneb láska prochází žaludkem

Majoránka zahradní – Majorana hortensis

Majoránku známe především z kuchyně při dochucování chutných českých jídel. Právě bez ní si nelze představit chutné bramboráky či pravou bramboračku. Její užití je však mnohem zajímavější a znali jej již staří Egypťané, Peršané, Řekové a Římané. Majoránka pochází ze Středomoří a do Evropy se dostala v raném středověku během křižáckých výprav  z Jeruzaléma.

Majoránka je prý božská bylinka. Právě s ní je spojená postava bohyně Afrodity, která ji údajně svým dotykem vtiskla onu známou silně aromatickou vůni. Na majoránku si však dělá nárok také pohanská bohyně studánek, květů a zamilovaných Marjánka, podle níž se tato léčivá bylinka jmenuje.

Právě s láskou je majoránka spojována od nepaměti. Staří Řekové a Římané ji dokonce považovali za bylinu lásky a afrodiziakum. V Evropě bylo toto spojení viditelné při svatbách, kdy nevěsty nosily věnce z majoránky.  Dnes je tento zvyk možné spatřit například v jižní Evropě.

Léčivé účinky obsahují především kvetoucí vrcholky, jež obsahují éterické oleje zvané silice. V Evropě se sbírají listy majoránky před rozkvětem. Majoránka obsahuje konkrétně silici zvanou oleum majoranae, třisloviny a hořčičnu. Všechny tyto látky mají především pozitivní účinky na trávení, ale příznivě působí také při nachlazení. Pro výraznou chuť a vůni se používá zejména v kuchyni.

Proč se doporučuje:

  • podporuje normální činnost nervové soustavy, svalové kontrakce
  • působí jako přírodní antioxidant
  • pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
  • pozitivně působí na funkci střevního traktu
  • podporuje normální trávení a funkci jater
  • pročišťuje organismus
  • posiluje přirozenou obranyschopnost neboli imunitní systém

Říká se, že majoránka:

  • působí také proti neurózám, střevní kolice a nadýmání
  • zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a podporuje tvorbu žluči
  • uklidňuje zažívací trakt
  • majoránkový čaj tiší migrény
  • je močopudná a potopudná
  • má protizánětlivé a desinfekční účinky
  • používá se k léčbě ekzémů a zánětů kůže
  • potlačuje nespavost a pomáhá při nervové slabosti
  • inhalace nálevu z majoránky pomáhá léčit rýmu a astma

Víte, že..

  • Majoránka patří k jednoletým až dvouletým bylinám. Poznáte ji podle přímého, rozprostřeného stonku a protilehlých, oválných listů. Majoránka se vyznačuje příjemnou vůní.
  • Plody majoránky dozrávají pouze v teplých oblastech.
  • Staří Egypťané, Řekové a Římané z ní připravovali nápoj lásky.
  • Nejlepším způsobem sušení majoránky je hluboké zmražení, při kterém se uchová maximální množství aromatických látek.
  • Majoránka se přidává do polévek, omáček, bramborových jídel, masitých pokrmů, salátů a nádivek.

    Osvědčené recepty:

Majoránkový olej

Suroviny:
3 dkg drcené sušené majoránky
½ l olivového či jiného kvalitního oleje

Postup:
Majoránku důkladně vmíchejte do oleje a nechte uležet po dobu 14 dní. Poté můžete přefiltrovat přes plátno nebo nechat být.

Užití:
Mast se používá při bolestech hlavy, migréně potíráním spánků či při bolestech zad.

Majoránková mast

Suroviny:
1 čajová lžička sušené majoránky
1 polévková lžíce červeného vína
1 polévková lžíce másla

Postup:
Majoránku povařte s červeným vínem a přiveďte k varu. Po 1 minutě přidejte máslo a smíchejte. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

Užití:
Voňavá mast je ideální pří nachlazení a rýmě. Vtírá se přímo do nosu.

Majoránkový čaj či nálev

Suroviny:
2 polévkové lžíce sušené majoránky
¼ l vroucí vody

Postup:
Polévkou lžící majoránky přelijte dvěma šálky vroucí vody. Nechte louhovat po dobu 10 až 15 minut a sceďte. Teplý čaj pijte po malých doušcích.

Užití:
Majoránkový čaj pomáhá při žaludečních a střevních potížích. Jako nálev je možné jej použít do koupele. Nálev z majoránky má zklidňující a uvolňující účinky. Je vhodný při nervové slabosti a špatném spánku.

Využití v kuchyni:
Majoránka je jednou z bylin, které neztrácejí své aroma ani v sušené podobě. Proto a pro její příznivé účinky na trávení se používá v kuchyni jako dochucovadlo. Kromě tradičních bramborových jídel, ji lze použít také do jídel ze zvěřiny, jater, luštěninových pokrmů a tučných jídel, které činí stravitelnějšími. Majoránku však oceníte také ve vaječných a zeleninových salátech. Kombinaci s ostatními kořeními se nemusíte bát. Nejlépe chutná například s tymiánem.

Bramborákové potěšení

Suroviny:
750 g brambor
200 ml horkého mléka
100 g hladké mouky
1 vejce
4 až 6 stroužků česneku
1 vrchovatá lžička sušené majoránky
100 g uzeniny
2 jarní cibulky
sůl
sádlo na smažení

Postup:
Brambory oloupejte, očistěte a nastrouhejte najemno. Nechte krátce odstát a vymačkejte přebytečnou vodu. Brambory zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny. Důkladně promíchejte a na sádle smažte bramborové placky dozlatova.