Česnek medvědí: Životabudič mezi bylinkami

Česnek medvědí – Allium ursinum

Česnek medvědí patří mezi oblíbené české byliny a to nejen proto, že se jedná o léčivou rostlinu. Tato léčivka je známá především pro své použití v kuchyni. Svou výraznou chutí a vůní připomíná oblíbený česnek, a stejným způsobem jej lze také používat. Česnek medvědí se výjimečně pěstuje i jako okrasná bylina.

A proč se česnek nazývá medvědím? Nám lidem dodává “medvědí” sílu. Především však tuto léčivou rostlinku vyhledávají medvědi, kteří se na jaře probouzí ze zimního spánku a vyhledávají jej pro jeho čistící účinky a bohatý obsah vitamínů a dalších důležitých látek.

Ke svému růstu potřebuje česnek stinná místa a hlavně dostatek vláhy. Proto na něj narazíte na vlhkých loukách, v listnatých lesích, podél potoků. Ačkoliv se jedná o typickou evropskou bylinu, její výskyt je značně nerovnoměrný. U nás roste především na Moravě a severovýchodě Čech, ve vyšších polohách je u nás vzácný.

Mezi hlavní účinné látky, které česnek obsahuje, patří sirné složky (allicin), silice, hořčiny, glykosidy, karotenoidy a vitamíny B6 a C. Původcem typického česnekového zápachu jsou sirné sloučeniny, jejichž obsah (stejně jako i jiných látek) kolísá v závislosti na odrůdě, původu, půdě, počasí… Konzumují se hlavně listy, výjimečně květy. Cibulky jsou jedovaté.

Proč se doporučuje:

  • Pozitivně ovlivňuje normální činnost kardiovaskulární soustavy
  • Přispívá k normální činnosti střevní soustavy
  • Podporuje vylučování těžkých kovů
  • Urychluje metabolismus cholesterolu

Říká se, že česnek medvědí:

  • Podporuje činnost žaludku
  • Uklidňuje křeče hladkého svalstva
  • Vyhání střevní parazity
  • Podporuje činnost ledvin a jater (detoxikace)
  • Pomáhá při nachlazení a chřipce
  • Urychluje hojení ran a vředů
  • Pomáhá při ateroskleróze a nižuje krevní tlak
  • Působí jako přírodní antibiotikum
  • Patří mezi silné antioxidanty
  • Preventivně působí proti křečovým žilám
  • Posiluje nervový systém
  • Pomáhá při léčbě mykóz a plísní

Víte, že …

  • Česnek medvědí je vytrvalá bylina, která dorůstá až do výšky 45 centimetrů a vyznačuje se přízemními, podlouhlými řapíkatými listy a bílými drobnými kvítky uspořádanými do květenství.
  • Vzhledem k vysoké cukernatosti květního nektaru se jedná o rostlinu důležitou pro včely.
  • Hojně roste v Alpách, kde se z něj vyrábí druhové medy. Typická vůně česneku vyprchá delším skladováním.
  • Vzhledem připomíná listy konvalinek nebo ocúnu jesenního. Jednoznačným rozdílem, podle kterého si tyto rostliny nelze splést, je silná česneková vůně. Pokud se typický česnekový zápach po rozemnutí listu neuvolní, pak byste si měli okamžitě důkladně umýt ruce, aby nedošlo k podráždění pokožky, případně zavlečení do očí nebo úst. Nejste-li si jisti, nejezte je, konvalinka i ocún jsou prudce jedovaté!
  • Jako jedna z mála bylin ztrácí sušením cenné látky. Nejhodnotnější je čerstvá bylina, pro delší uchovávání se doporučuje chlazení, mražení či naložení do kvalitního oleje.
  • Citlivějším osobám může vadit jeho horší stravitelnost, způsobující pálení žáhy či podráždění žaludku. Osoby užívající léky na snížení krevní srážlivosti by se o jeho užívání měli poradit s lékařem.

Osvědčené recepty:

Česnek medvědí se s oblibou využívá v kuchyni, kde jsou možnosti jeho použití vskutku bohaté. Lze jej přidávat do salátů, pomazánek, polévek, jako přílohu k masu i do dalších teplých pokrmů. Kromě toho, že je vynikajícím ochucovadlem každého pokrmu. Nejlépe uděláte, když čerstvý česnek přidáte do hotového jídla. Tepelnou úpravou ztrácí nejen chuť, ale i cenné látky.

Pesto z medvědího česneku

Pesto je skvělým způsobem, jak uchovat česnek v čerstvé podobě co nejdéle a skvělý je především na těstoviny.

Suroviny:

  • Svazek medvědího česneku
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 hrsti kešu ořechů
  • Parmezán
  • Sůl

Postup:

Čerstvý česnek omyjte, rozmixuje listy s oříšky a do směsi postupně přilévejte olej. Jako poslední přidejte nastrouhaný parmezán a osolte dle chuti.