Borůvky – potrava pilotů a kosmonautů

Brusnice borůvka – Vaccinium myrtillus

Kdo by neznal chutné a sladké borůvky? Nejedná se však pouze o keř nesoucí vynikající ovoce, brusnice má také mnohé léčivé účinky. Nízké a hustě rozvětvené keříky s modře zabarvenými plody hojně rostou v evropských lesích od června až do září. Jsou pradávným zdrojem energie a důležitých vitamínů. Do Evropy se pravděpodobně rozšířily od amerických indiánů.

Dnes keříky brusnice borůvky najdeme téměř v celé Evropě. Je zajímavé, že méně rostou v jižních zemích Evropy, jako je například jižní Španělsko, Itálie a Řecko. Najdeme je však také mimo Evropu a to na Kavkaze, Sibiři či Grónsku. V České republice se brusnice vyskytuje zejména v horských oblastech.

Daleko méně se borůvky pěstují uměle. Lesním borůvkám se na zahradách jednoduše nedaří. Uměle se proto pěstují jiné odrůdy borůvek. Oblíbené jsou například borůvky kanadské, které se od těch lesních liší velikostí a také méně barví. Tyto druhy však nemívají léčivé účinky.

Účinné látky obsahují jak plody borůvky, tak i mladé listy. Plody borůvky obsahují velké množství tříslovin, cukry, antokyanová barviva, myrtillin A a B, organické kyseliny (např. kyselina citrónová, jablečná, jantarová, mléčná či šťavelová), vitamíny A, B, C a pektin. V listech najdeme fenolické látky, kyselinu oleanovou a ursolovou a myrtillin, který bývá nazýván rostlinným inzulínem.

Proč se doporučuje:

  • má příznivé účinky na zdravý stav zraku, vlasů a nehtů
  • podporuje správnou činnost cévní soustavy
  • příznivě působí na funkci trávicího traktu
  • udržuje optimální hladinu cukru v krvi
  • působí jako přirozený antioxidant
  • ulevuje od pocitu těžkých nohou
  • urychluje metabolismus glukózy, lipidů a bílkovin

Říká se, že borůvka:

  • pomáhá při střevních kolikách, průjmu a střevnímu kataru
  • léčí záněty dásní
  • usnadňuje léčbu kožních onemocnění
  • zmírňuje příznaky cukrovky
  • urychluje hojení ran, ekzémů a opařenin
  • léčí šeroslepost a zlepšuje ostrost zraku i noční vidění
  • chrání před stařeckou demencí
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zlepšuje krevní a cévní oběh
  • posiluje obranyschopnost
  • má protirakovinové účinky

Víte, že …

  • Brusnice borůvka je nízký, hustě rozvětvený keřík s opadavými listy, jehož plodem jsou černomodré borůvky.
  • Květy brusnice kvetou od dubna do června, zralé plody je možné sbírat až do září.
  • Plody borůvky zvyšují odolnost vůči radiaci.
  • Brusnice borůvka se používá jako účinný doplněk při odvykání kouření.
  • Za druhé světové války byly borůvky součástí jídelníčků pilotů. Dnes jsou borůvky obsaženy ve stravě určené pro kosmonauty.
  • Brusnici není možné pěstovat uměle, protože je vázaná na symbiózu s mykorrhizními houbami.

    Osvědčené recepty:

Borůvkový čaj

Suroviny:
2 lžíce řezaných listů
250 ml vroucí vody

Postup:
Sušené listy zalijte vroucí vodou a vařte po dobu 10 minut. Nechte vychladnout a pijte 2x denně.

Užití:
Čaj pomáhá osobám trpících cukrovkou.

Winternitzův výtažek z borůvek

Suroviny:
1 lžíce sušených borůvek
250 ml vroucí vody

Postup:
Sušené plody přelijte vroucí vodou a nechte louhovat až do úplného vychladnutí.

Užití:
Výtažek je velmi účinný při léčbě ran, ekzémů a opařenin, které jím potíráme.

Borůvková šťáva

Suroviny:
Čerstvé plody – borůvky

Postup:
Z čerstvě natrhaných borůvek vylisujeme hustou šťávu, kterou je možné používat samotnou nebo ředěnou destilovanou vodou.

Užití:
Šťáva pomáhá při nachlazení, zánětu sliznice, při aftech a oparech či k výplachům nosu při rýmě.

    Využití v kuchyni:

Plody brusnice jsou velké asi jako zrnko hrášku a je možné je jíst čerstvé. S oblibou se však přidávají také do dortů, koláčů, palačinek a zejména sladkých knedlíků. Z borůvek se také vyrábí džemy, marmelády, kompoty, sirupy, šťávy a také víno.

Borůvkové víno

Suroviny:
4 l borůvek
1 kg cukru
hřebíček a skořice dle chuti

Postup:
Nechte cukr rozpustit ve vodě a povařte, až směs zhoustne. Přidejte koření a nechte vychladnout. Do láhve vložte omyté borůvky a zalijte připravenou tekutinou. Uzavřete a před otevřením nechte stát 3 měsíce na chladném a tmavém místě.