Saturejka zahradní
Satureia hortensis
Vaše babičky určitě znají saturejku zahradní pod lidovými názvy satorka, satorie, šubr, čubr či číbr. Jedná se o staré silně aromatické koření, které dnes není příliš používané. Určitě však znáte populární provensálské koření, jehož součástí saturejka bývá.
Saturejka pochází z oblastí kolem Černého moře, jižní Evropy a východního Středomoří, kde hojně roste na slunných a skalnatých stráních. Její využití je známé především ve středomořské kuchyni na Balkáně, v Itálii a Francii. Staří Římané s její pomocí ochucovali omáčky a octy. Rovněž je vyhledávaná pro údajné afrodiziakální účinky. U nás si své místo mezi bylinkami používanými ve staročeské kuchyni našla v průběhu 9. století.
Účinné látky jsou obsažené v listech, které se otrhávají v době před květem či během květu. Saturejka je léčivá rostlina, která se kromě výrazné vůně, vyznačuje vysokým obsahem účinných látek, jako jsou například silice, karvakrol, cymolen, tujon, cineol (usnadňuje trávení), třísloviny (protiprůjmové účinky), pryskyřice, slizy a minerální látky.
Proč se doporučuje
- působí proti nadýmání a průjmovým onemocněním
- má protizánětlivé a mírně močopudné účinky
- příznivě působí při průduškovém astmatu
- tlumí pocit žízně u diabetiků
- povzbuzuje chuť k jídlu
Říká se že
- pomáhá při žaludečních potížích
- odstraňuje poruchy zažívání a ztráty chuti k jídlu
- má antiseptické účinky
- odstraňuje křeče
- urychluje hojení ran
- čistí mastnou pleť
- je považována za přírodní afrodiziakum
Víte že
- Saturejku poznáme podle přímé lodyhy až 30 centimetrů vysoké s kopinatými listy. V období rozkvětu má růžové a nafialovělé květy.
- Saturejka kvete od července do září.
- Podporuje trávení, a proto se přidává do těžkých jídel.
- Sušená saturejka údajně chutná ostřeji než čerstvá.
- Při dietách je vhodné bylinu používat namísto běžného pepře.
- Saturejku není vhodné používat během těhotenství.
- Ze saturejky se vyrábí zaručeně pravý “elixír lásky”.
Recepty
Saturejkový čaj / nálev
Suroviny:
1 čajová lžička sušených listů
1 šálek vroucí vody
Postup:
Sušené listy přelijeme vroucí vodou a necháme 10 až 15 minut louhovat.
Užití:
Vlažný čaj pijeme při trávicích potížích. Vychlazený nálev se používá jako přírodní čistící pleťová voda či dezinfekční kloktadlo.
Využití v kuchyni:
V kuchyni se saturejka využívá jak čerstvá, tak i sušená a to díky její příjemné a voňavé pepřové chuti. Právě proto ji mnoho lidí využívá jako náhražku za dráždivý pepř. Nejvíce se hodí k masitým jídlům, rybám, zvěřině, do nádivek, smetanových omáček, do luštěnin i salátů. Používá se také do bylinkového másla, do pomazánek, k zelí a kapustě. U saturejky obzvláště platí, že je dobré ji využívat s mírou.
Kuře se saturejkou
Suroviny:
1 ks kuře
1 ks cibule
100 g másla
2 kávové lžičky saturejky
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička mletého zázvoru
Postup:
Kuře omyjte a osolte. Posypte jej sušenou saturejkou a nechte odležet na chladném místě 1 hodinu. Poté kuře dokořeňte zázvorem a vložte na pekáč vymazaný máslem. Pekáč vyložte jemně nakrájenou cibulí a vše pečte asi 1 hodinu, dokud nebude kuře měkké. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.