Kurkuma

Curcuma

Kurkuma (Curcuma) je koření, které vzniká sušením a pomletím oddenku kurkumovníku dlouhého. Tento oddenek výrazně připomíná ve střední Evropě známější zázvor. Rostlina se ostatně řadí do čeledi zázvorníkovitých, má až 1,5 m vysoký stonek a z jejího hlízovitého oddenku vyrážejí řapíkaté listy. Kvítky jsou bledě žluté. Rostlina je původní v Indii a jiných zemích jižní Asie. Odjakživa je kurkuma výraznou součástí ájurvédské medicíny, kde je známa také jako haridra. Samozřejmě ale svoji důležitou roli dlouhodobě hraje v gastronomii. A to nejen v Indii, ale také dalších asijských kuchyních. V dnešní době ale kurkuma vylepšuje chuť jídel na celém světě.

Kurkuma má charakteristickou sytě žlutooranžovou barvu. Cenná je především aktivní složka flavonoid kurkumin. Pod názvem E100 je schválen coby potravinářská přídatná látka organizací WHO a Evropským parlamentem.

Kurkumin, také se objevující pod názvy kurkumová žluť, turmerova žluť nebo diferuloylmethan se přidává snad do každé potraviny, kde výrobce chce dosáhnout žlutavé barvy. Je tedy součástí těstovin, jogurtů, sýrů, zmrzlin nebo hořčice. Rovněž zvyšuje trvanlivost potravin.

Kurkuma je známa i coby základní složka kari. Zajímavé je, že tato směs koření je používaná nikoli v Indii, ale v Evropě. Indie produkuje kari koření převážně na export. Indové znají pod názvem kari tamilský pokrm, který je jistým druhem ragú. Vedle kurkumy do kari patří pepř, kardamom, zázvor, koriandr, římský kmín a mnoho dalších koření.

Proč se doporučuje:

  • kurkuma je významným antioxidantem. Zvyšuje aktivitu látek omezujících činnost kyslíkových radikálů a tím pádem přispívá ke zdraví srdce, mozku a pohybového aparátu;
  • působí protizánětlivě a zlepšuje funkci pohybového ústrojí;
  • přispívá k duševní rovnováze;
  • podporuje funkci jater;
  • povzbuzuje chuť k jídlu.

Říká se, že:

  • zmírňuje depresivní pocity;
  • pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou;
  • dokáže zastavit růst rakovinotvorných buněk, když jsou v raném stadiu.

Víte, že:

  • podle překladů ájurvédy je kurkuma Zlatou bohyní, Tou, která vítězí, Božským darem nebo Vyvolenou?
  • kurkumu zmiňuje také dobrodruh Marco Polo ve svých cestopisech? Píše: „Našel jsem bylinu, která má všechny kvality šafránu, ale je to kořen.“
  • indické ženy používají kurkumu ve formě pleťových masek?
  • žlutooranžová barva kurkumy je také na vlajce Indie?

Osvědčený recept:

Slavnostní kurkuma latte s vanilkou

0,7 litru mléka (doporučujeme nikoli živočišné, ale kokosové nebo mandlové) vlijeme do hrnce. Přilejeme 3 polévkové lžíce rýžového sirupu a zahřejeme. Přidáme lžičku kurkumy, půl lžičky skořice a špetku vanilky a zázvoru.

Vaříme několik minut, mícháme ingredience, dokud se nespojí. Ochutnáváme, dokud nápoj nechutná jemně. Je to lahodné pití, které má protizánětlivý účinek.

Zdroje:

https://www.manutea.cz/herbar-bylina-kurkuma
https://zena.aktualne.cz/zdravi/kurkuma-aneb-zlaty-zazrak-proc-a-jak-ji-jist/r~8b034148ab3611e68f32002590604f2e/
https://plzen.rozhlas.cz/zazracne-ucinky-kurkumy-pravda-nebo-mytus-6718034#:~:text=Kurkuma%20je%20%C5%BElut%C3%A9%20ko%C5%99en%C3%AD%2C%20kter%C3%A9,les%C5%AF%20ji%C5%BEn%C3%AD%20a%20jihov%C3%BDchodn%C3%AD%20Asie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric
www.jimejinak.cz/mandlove-kurkuma-latte-s-vanilkou/
https://www.fitness007.cz/poradna/kurkuma-a-jeji-ucinky-na-zdravi/
http://www.wellnesslife.cz/kurkuma/