Bršlice kozí noha
Aegopodium podagraria
Poněkud neobvyklým názvem se pyšní bylina či spíše plevel, jenž se dle lidového léčitelství vyznačuje velice silnými léčivými a regeneračními schopnostmi. Pokud vám tento název mnoho neříká, možná vám bude bližší některé z lidových označení – podágrová bylina, heř, husí noha, jarous, jericho, kozí list, kerhák či kerhátek. Poeticky zní i anglický název snow in the mountain (sníh na horách).
Jejích léčivých účinků zejména při bolestech kloubů si všimli již v dávných dobách. Naši předkové ji používali jako obklady na bolestivé partie těla za účelem zmírnění bolestí. Toto využití si bršlice zachovala dodnes a bývá součástí speciálních čajových směsí.
Jelikož se jedná o plevel, nejvíce se jí daří na neudržovaných vlhčích místech, které jí poskytují svobodu pro její neovladatelný růst. Kromě zanedbaných zahrad jí vyhovují zejména vlhké smíšené a listnaté lesy, lužní lesy a také stinné paseky. Najdete ji ale také ve vlhkých křovinách, na okrajích silnic, březích potoků a řek, na polích, v příkopech, v parcích i sadech. Bršlici stačí velice málo, a pokud jí dáte prostor, ovládne celou zahradu.
Přirozeně se nejedná o čistě českou rostlinu a narazit na tuto houževnatou a téměř nevyhubitelnou léčivku můžete kdekoliv od území Velké Británie až po východní Ural. Méně obvyklá už je v oblasti Středozemí a na severu Skandinávie. Druhotně se vyskytuje i v Severní Americe, kam byla zavlečená uměle.
Bršlice a zejména pak její oddenek a listy obsahují ohromné množství vitamínu C. Není divu, že bývá používána i do salátů a zeleninových polévek. Kromě nejznámějšího vitamínu obsahuje také silice, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, tanin a chemicky nejasný aegopodin. Díky obsaženým látkám se jí daří rozpouštět nadbytečnou sůl v těle, což je prospěšné právě při léčení dny a revmatismu.
Proč se doporučuje
- podporuje normální trávení
- pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost
- pozitivní působí při snižování tělesné váhy (hubnutí)
Říká se že
- pomáhá od bolestí dolních končetin
- zklidňuje a léčí otoky
- pozitivně působí pří léčbě dny, revmatismu a podagry
- podporuje látkovou výměnu (metabolismus)
- zlepšuje pohyblivost kloubů
- má močopudné účinky
- je prospěšná při močových kamenech
- zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
- odkyseluje organismus (např. po zimě)
- uvolňuje křeče (např. v oblasti břicha)
- urychluje a podporuje hojení zanícených ran
- pomáhá při hemeroidech
- podporuje zvýšené vylučování solí
Víte že
- Bršlice je vytrvalá bylina dorůstající do výšky až jednoho metru. Má drobné bílé květy skládající se do tzv. složených okolíků.
- Oficiální jméno bylo odvozeno od řeckých slov aigos (koza) a apodos (noha), protože její listy připomínají otisk kozího kopýtka a zároveň se používala při léčbě dny, jejíž starý název zní Podagra.
- Je to bujný a houževnatý plevel, který se dokáže za jeden rok rozšířit až o 3 m2. Její kořeny sahají hluboko do půdy a zbavit se jí je možné pouze pilným vytrháváním.
- Je velice účinným pomocníkem při komářím štípnutí. Stačí rozmačkat stonek listu a potřít jím poštípané místo. Během pár minut zmizí bolest i podráždění kůže.
Recepty
Nálev z kořenů bršlice
Suroviny:
100 g čerstvých kořenů
2 l vody
Postup:
Kořeny zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a nechejte táhnout přibližně 15 minut. Vzniklý nálev vlijte do nádoby a přidejte vlažnou vodu tak, aby vám teplota byla příjemná.
Použití:
Nálev je tradičním prostředkem při bolestech dolních nohou (např. při dně) nebo se využíval jako sedací koupel při hemeroidech. V lidovém léčitelství se také používal jako obklad na bolestivé klouby či rány. V takovém případě nedoléváme vlažnou vodou. Stačí do nálevu namočit kapesník či čistý hadřík a poté přikládat na bolestivá místa.
Moderní kuchyně využívá mladé listy bršlice na zpestření salátů.