Bakterie ukryté ve zmražené zelenině – hrozba především pro děti a další rizikové skupiny!

Listerióza je infekční onemocnění podobné chřipce. Je nebezpečná zvláště pro rizikové skupiny lidí, jako jsou děti, těhotné ženy, starší lidé a jiné osoby s oslabenou imunitou. Chorobu způsobuje grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která byla nalezena na místě, kde by ji zřejmě málokdo čekal.

47 nakažených za dva a půl roku

Výzkum Národního institutu zdraví a sociální péče v Helsinkách zveřejnil před nedávnem znepokojivou zprávu: až 47 lidí se v pěti různých evropských zemích nakazilo mezi prosincem 2015 a květnem 2018 vážnou jaterní chorobou způsobenou zmíněnou bakterií z rodu listérií. Tato bakterie, jak uvádí institut, byla objevena v celé řadě zmražených potravin.

„Listérie se nacházela v mraženém masu, mraženém špenátu, zeleninovém mixu a mražených zelených fazolích,“ napsala redaktorka Heljä Salonen, která výsledky výzkumu zveřejnila ve finském deníku Iltalehti.

Počáteční příznaky připomínají obyčejnou chřipku

Je chybou domnívat se, že mražené potraviny nemohou obsahovat bakterie. Některým bakteriím (a listérie mezi ně patří) totiž nízké teploty nevadí, jen se v těchto podmínkách deaktivují. Po rozmrazení potravin mohou začít růst. A to je velká hrozba pro lidi s organismem, který nemá moc sil s takovými bakteriemi bojovat…

Lidé se slabou imunitou mohou pocítit bolesti břicha, únavu, horečku či bolest svalů. To jsou běžné počáteční příznaky listeriózy, které se nijak neliší od příznaků chřipky. V další fázi ale přichází stále vážnější zdravotní problémy, které mohou skončit až zánětem mozku a mozkových blan, případně potratem u těhotných žen.

Mražené potraviny důkladně uvařte

Riziko nakažení v důsledku konzumace mražených potravin není nijak velké. Přesto se vyplatí být opatrný. Veškeré v potravinách obsažené bakterie spolehlivě eliminuje kvalitní tepelné zpracování. Spotřebitel musí dbát nejen na správnou teplotu upravované potraviny, ale i na délku vaření.