Vaše otázky | Štítek: BYLINY

Otázka ze dne 22.11.2018

Mohu uživat rakytník na zvyseni imunity? Beru warfarin. Děkuji.

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Rakytník bohužel patří mezi rostliny, obsahující vitamín K, který ovlivňuje krevní srážlivost (omezuje účinnost Warfarinu). Při užívání jakýchkoliv dalších léků, doplňků stravy či bylin je při léčbě Warfarinem vždy důležité postupovat opatrně, zejména sledovat, zda nejsou ovlivněny hodnoty krevní srážlivosti (INR). Proto doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Váš aktuální zdravotní stav (a hodnoty INR) a zkonzultovat s ním, zda je pro Vás užívání rakytníku vhodné.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne       Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.10.2018

Dobrý den, v poslední době procházím obtížným obdobím (těžká nemoc v rodině) a proto jsem si na nervy koupila přípravek Anxiolan. po cca týdnu užívání jsem začala mít problémy s močením. Mám neustále pocit „že se mi chce na záchod“, nechodím nijak často, ale pocit jakéhosi pálení, nucení, mám pořád. Na záněty močových cest netrpím (měla jsem snad 1x v životě, je mi skoro 50), určitě jsem se nikde neprochladila. Včera jsem si Anxiolan zapomněla vzít a problém jsem v zásadě neměla, dnes jsem si jej vzala a je to zase špatné. je možné, aby mi tento problém způsoboval právě Anxiolan? A poradíte, čím ho nahradit? Děkuji předem za odpověď

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Anxiolan je doplněk stravy, jeho složení je uváděno takovéto: obsahuje extrakt z kozlíku lékařského, extrakt z třezalky tečkované, hořčík a vitamín B6. U výše uvedených bylin není typické, že by způsobovaly častější močení, nicméně vyloučit se to nedá.  Pozor ale na užívání přípravků s obsahem výtažků z třezalky – vzhledem k obsahu Hyperici herba existuje u citlivých osob (obzvláště se světlou pletí) možnost fotosenzibilizace (zvýšení citlivosti na sluneční záření) – v takovém případě je třeba se vyhnout zdrojům UV záření (slunce, solária). Mohou se objevit gastrointestinální poruchy, alergické kožní reakce, únava a neklid. Četnost výskytu není známa. Pokud užíváte jakékoliv léky, zkonzultujte prosím nejdříve s Vaším lékařem/lékárníkem, zda je třezalkový extrakt pro Vás vhodný – třezalka totiž může reagovat s některými léky a vyvolávat změnu jejich účinku/nežádoucí účinky.  Při užívání kořene kozlíku se mohou objevit gastrointestinální obtíže (nauzea, křeče v břiše). Frekvence není známa.  Pokud obtíže s močením přetrvávají, navštivte prosím Vašeho ošetřujícího lékaře, aby zkontroloval Váš zdravotní stav.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 26.10.2018

Štítky: ,

Dobrý den, je možné užívat jednou denně přírodní přípravek Hypnox forte při současném užívání warfarinu?  Děkuji za odpověď.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin, lék ovlivňující krevní srážlivost, je nutno s opatrností užívat jakékoliv další léky či doplňky stravy. Warfarin totiž může reagovat s léky/doplňky stravy/potravou a je tedy nutno sledovat, zda tím nějak nejsou ovlivněny hodnoty krevní srážlivosti (INR).  Přípravek Hypnox forte obsahuje směs bylinných výtažků, mimo jiné extrakt z mučenky pletní. Mučenka patří mezi léčivé rostliny, které obsahují kumariny, a mohou mít přídatný antikoagulační (tj. protisrážlivý) účinek (dále mezi ně patří např. anýz, arnika, heřmánek, jetel, křen, petržel). Může tak teoreticky zvyšovat protisrážlivý účinek warfarinu.  Vzhledem k tomu, že neznám Váš aktuální zdravotní stav a hodnoty INR, doporučuji obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře a zkonzultovat s ním, zda je pro Vás užívání Hypnoxu vhodné.

Děkuji za pochopení.   S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 12.8.2018

Štítky: ,

Dobry den Chci se zeptat jak dlouho se muze uzivat kotvicnik zemni

odpověď:

Vážený pane,  v odborné literatuře jsme nenašli žádné informace k časovému omezení užívání. Proto se, prosím, řiďte doporučením uvedeným výrobcem nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem, který zná vás aktuální zdravotní stav a léky, které případně užíváte.  Obecně je u bylinných preparátů problém v tom, že sice mohou být dlouhodobě využívány v lidovém léčitelství při řešení různých obtíží, ale nejsou provedeny detailní klinické studie, které by tyto jejich účinky potvrdily nebo vyvrátily. Navíc působení dané bylinky na člověka může být individuálně vnímáno – na někoho působí, na jiného ne. Byliny obsahují směsi více účinných látek, které mohou při dlouhodobém užívání působit i negativně – proto doporučujeme léčebnou kúru vždy přerušit a pak se k ní dle potřeby a aktuálního zdravotního stavu zase vrátit.

S pozdravem a přáním pěkného dne  P. Marková

Otázka ze dne 16.5.2018

Štítky: ,

jak škodí zázvor diabetikům. Co sušený zázvor?

odpověď:

Dobrý den, reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál Pharmapoint.cz.  Dle časopisu Praktické lékárenství, by se diabetici měli užívání zázvoru vyhnout, jelikož zázvor teoreticky může vyvolávat/zesilovat hypoglykemii. Mezi nežádoucími účinky zázvoru je uváděno pálení žáhy a nadýmání, nevhodný je u pacientů, kteří se léčí s poruchami krvácivosti a srážením krve, nemocemi žlučníku či u lidí s přecitlivělostí na obsahové složky zázvoru. To platí jak u sušeného, tak u čerstvého kořene.  Prosím konzultujte užívání s ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav a léky, které užíváte a posoudí, zda je pro Vás užívání vhodné; případně se můžete obrátit na diabetologickou poradnu, ohledně doporučení ke stravování.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 11.5.2018

Štítky: ,

Mohu pít čaj z pampelišky, když užívám Warfarin? Děkuji

odpověď:

Vážená paní,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz       Listy pampelišky jsou zdrojem vitamínu K (patří k rostlinám s velmi nestabilním obsahem vitamínu K), který je nezbytný pro proces srážení krve. Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin (tedy lék tzv.snižující krevní srážlivost), není užívání listů pampelišky vhodné.  Prosím zkonzultujte užívání jakýchkoliv dalších léků či doplňků stravy s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav i hodnoty INR – jak pravděpodobně víte, Warfarin může reagovat s léky či potravními doplňky, čímž může dojít k ovlivnění jeho účinku.

Děkuji za pochopení. Mgr. Havránková

Otázka ze dne 29.4.2018

Prosím, o Vaší radu, zda mohu s Warfarinem užívat Ženšen. Děkuji.

odpověď:

Vážený pane,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz. V lékových databázích byly zaznamenány případy interakce mezi warfarinem a ženšenem, souběžné podávání může zvyšovat riziko krvácení. Vzhledem k tomu, že užíváte Warfarin (tedy lék ovlivňující krevní srážlivost), je nutno konzultovat užívání jakýchkoliv dalších léků či doplňků stravy s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná Váš aktuální zdravotní stav i další léky, které případně užíváte. Warfarin totiž může reagovat s léky/doplňky stravy/potravou a je tedy nutno sledovat, zda se nějak nemění hodnoty krevní srážlivosti.

Děkuji za pochopení. S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 23.3.2018

Štítky: ,

Dobrý den, chci se zeptat na “ brusinky  “ , zda by byly vhodné i na hyperaktivní močový měchýř. Musím často na WC ( vždy za 2 – 3 hod max. ) i v noci jdu až 2x. Provází mě časté nutkání na močení . Vždy to dojdu do stádia, že močení je urgentní a musím ihned navštívit toaletu, nemohu ho dál oddálit. Jinak močení mám bezproblémové nebolestivé.  ( Žádná krev, přerušování a ani odkapávání nemám. ) Tento stav mám snad 20 let. Stačí pustit vodu z kohoutku a chce se mě močit, v létě se ponořím do vody a mám také tento problém. U lékaře jsem nebyl a vím, že to není správné. Chtěl bych vyzkoušet ještě na zklidnění brusinky . Hodí se brusinky i na prostatu ? Je mi 70 let a tudíž budu mít určitě i zbytnělou prostatu. Užívám jen jeden lék a to asi také 20 let na vysoký tlak. Cukr a cholesterol mám v normě. Moc děkuji za jakoukoliv radu.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisované obtíže je třeba zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, resp. urologem. Léčba hyperaktivního močového měchýře totiž patří do rukou urologa, který vyšetří Váš aktuální zdravotní stav a navrhne léčebný postup. Pokud je přítomen zánět, mohlo by užívání brusinek (obsažených např. v Urinalu) jako doplňkové léčby pomoci – ale každopádně doporučuji nejdříve vyšetření u odborného lékaře (také z důvodu preventivního vyšetření prostaty).  Pro zajímavost posílám odkaz na stránky České urologické společnosti, kde najdete spoustu užitečných informací ohledně syndromu hyperaktivního močového měchýře.:  http://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/oab-syndrom-syndrom-hyperaktivniho-mocoveho-mechyre/  ev. https://www.musimcasto.cz/

Děkuji za pochopení, přeji hodně zdraví!  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková

Otázka ze dne 20.3.2018

Štítky: ,

dobrý den je možné, že po vypití čaje z meduňky mám bolesti břicha a nadmutá až k omdlení.Stalo se to víc krát až jsem si to uvědomila- meduňku už nepiji. Děkuji

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisovaná reakce organismu na užití meduňky není obvyklá, nicméně je možné, že se např. jedná o alergickou reakci na některou obsahovou látku v meduňce. Pokud by se však u Vás tyto obtíže objevovaly i nadále, třeba i bez souvislosti s užíváním meduňky, doporučuji kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře a celou situaci s ním probrat.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne Mgr. Havránková

Otázka ze dne 18.3.2018

Dobrý den,  potřeboval bych něco na hyperaktivní močový měchýř . Někde jsem se dočetl , že na zklidnění působí  třezalka tečkovaná . Rád si nechám, ale  poradit i něco jiného . Předem Vám moc děkuji.

odpověď:

Dobrý den,  reaguji na Váš dotaz zaslaný na portál www.pharmapoint.cz  Vámi popisované obtíže doporučuji konzultovat s odborným lékařem-urologem. Níže zasílám odkaz na stránky České urologické společnosti, kde najdete spoustu užitečných informací ohledně syndromu hyperaktivního močového měchýře. http://www.cus.cz/pro-pacienty/diagnozy/oab-syndrom-syndrom-hyperaktivniho-mocoveho-mechyre/  Třezalka tečkovaná je v lidovém léčitelství často doporučována při přechodném psychickém vyčerpání, často spojeným s psychovegetativními potížemi (napětí, úzkost, strach, rozlady nejrozmanitějšího původu). Uvádí se též, že pozitivně ovlivňuje funkce močových cest a ledvin. Vzhledem k tomu, že třezalka může reagovat s některými léky a způsobovat tak nežádoucí účinky, doporučuji konzultovat její užívání s ošetřujícím lékařem, ev. lékárníkem, kteří znají Váš aktuální zdravotní stav i léky, které případně užíváte.

Děkuji za pochopení.  S pozdravem a přáním hezkého dne  Mgr. Havránková