Ořechy by neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku

Ořechy jsou plné kalorií a tuků. Avšak ne vše, co obsahuje tuky je zákonitě nezdravé. To platí i v případě ořechů. Nedejte proto na řeči, a pokud máte ořechy rádi, klidně si je v přiměřeném množství dávejte dál. Pouhá hrst ořechů údajně zlepšuje náladu a získáte v ní dávku vitamínů E a B, minerálů a nenasycených mastných kyselin, které prospějí Vašemu zdraví.

Většinu tuků v ořechách totiž tvoří zdraví prospěšné mastné kyseliny, pouze malou část představují ty nezdravé, které podporují tvorbu cholesterolu. Přesto je třeba upozornit, že ořechy jsou skutečně kalorická bomba, takže bychom jimi měli nahradit jiné (méně zdravé) jídlo a ne je konzumovat navíc.  Pro zdravý jídelníček jsou optimální syrové, neupravené ořechy, nikoli pražené, solené či máčené v polevě.

Lískové oříšky

Obsahují vitamín E a minerály jako hořčík, mangan, měď, vápník a železo. Tyto látky pomáhají například udržovat zdraví očí a chránit buňky před volnými radikály, které způsobují jejich stárnutí. Říká se, že jsou stravitelnější než ořechy vlašské.

Vlašské ořechy

Díky obsahu velkého množství zdravých omega 3 mastných nenasycených kyselin, vitamínů E a C a minerálů (např. draslík, zinek, vápník, selen a další) jsou vlašské ořechy jedinečnou prevencí před chorobami srdce a cév, protože pomáhají udržovat zdravé cévy a správnou hladinu cholesterolu.

Mandle

V našich končinách jsou velice oblíbené pro svou vynikající jemnou chuť. Nejedná se o pravý ořech, nýbrž o jádro pecky mandlovníku. Toto jádro obsahuje vlákninu, vitamín E, ale i kyselinu listovou a trojici minerálů hořčík, vápník a draslík. Díky tomu pomáhají udržovat imunitní systém a regulovat hladinu cholesterolu.

Pistácie

Kdo má rád pistácie a pravidelně je uzobává, může si gratulovat. Důvodem je vysoký obsah železa (největší ze všech ořechů), dále pak vitamíny A, E a B a draslík. Pistácie proto působí proti únavě, posilují imunitní systému a podílejí se na tvorbě červených krvinek. A ještě jedno malé plus – pistácie mají nejméně kalorií.

Kešu, para, makadamové a pekanové ořechy

Tyto ořechy jsou opravdu hodně kalorické. Kešu prý zpomalují projevy stárnutí, a posilují imunitní systém. Může zato vitamín B, hořčík, zinek a železo. Vhodnou prevencí kožních problémů jsou para ořechy obsahující selen, hořčík a draslík. Makadamové a pekanové ořechy působí podobně jako ostatní ořechy – v přiměřeném množství přispívají ke zdraví našeho srdečně-cévního systému.

Arašídy

Přestože arašídy chutnají i vypadají jako ořechy, a dokonce se mezi ořechy prodávají, o ořechy se nejedná. Podzemnice olejná, na které „buráky“ rostou, totiž náleží do skupiny luštěnin. Jelikož je však lidé za ořechy považují a obsahově se ořechům dost podobají, připomeňme si i je. Arašídy obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, kyselinu listovou a minerály fosfor, draslík a hořčík, takže v nesolené podobě mohou také pomoct udržovat normální hladinu cholesterolu a krevního tlaku.