Jarní detoxikace: Získejte novou chuť do života!

Zima už je definitivně za námi a před námi je jaro plné slunce a pučící přírody. Pokud se i přesto cítíte unaveni a jaro vás nijak netěší, je na čase popřemýšlet nad sebou a svým životním stylem. Častá únava, nedostatek energie a s ní spojené trávicí a jiné potíže ukazují na špatně fungující organismus.

Lidský organismus bohužel není imunní vůči škodlivým látkám, se kterými se musí potýkat a bojovat každý den. Pro tento nekonečný “boj” je sice vybavený, ale nápor škodlivých a jedovatých látek neustále narůstá. Proto je jeho činnost nutné podpořit i zevně. Tento proces nazýváme detoxikací neboli očistou těla. Ideální dobou pro důkladnou očistu těla je právě začátek jara.

Co jsou to škodlivé látky a kde se berou?

Svět je plný škodlivých a toxických látek, kterým říkám toxiny. Ty se nachází v okolním znečištěném ovzduší, v jídle i tekutinách. Všechny tyto látky každý den pronikají do našich orgánů a tkání, kde se postupně usazují a hromadí a poté způsobují neplechu. Pokud na sobě pozorujete některý z příznaku, pak byste měli vážně uvažovat nad detoxikací:

  • únava a nedostatek energie
  • deprese, pocity smutku a rezignace
  • podrážděnost, neklid, roztěkanost
  • nechutenství či nezvladatelná chuť na sladké, tučné a slané
  • trávicí a žaludeční potíže
  • zácpa, střevní virózy, plynatost
  • bolesti hlavy
  • kožní nemoci a alergie
  • zápach z úst a povlak na jazyku
  • nadváha

Základem je změna jídelníčku

Detoxikace nezahrnuje pouze úpravu stravovacích návyků, ale jedná se o první a zásadní krok. Pro úspěšnou očistu organismu je vhodné alespoň na dva měsíce vyloučit z jídelníčku maso a uzeniny, mléko a mléčné výrobky, výrobky z pšenice, sladkosti a umělé polotovary. Nemusíte se bát, že by váš jídelníček byl chudý. Právě naopak, naučíte se využívat i jiné potraviny a váš každodenní jídelníček se stane bohatším.

Dopřejte si lehká, netučná jídla. Jezte rybí maso, sójové výrobky, žitné a ovesné obiloviny, luštěniny, semínka, kvalitní oleje a samozřejmě hromadu zeleniny a ovoce, které jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Vedle správného výběru potraviny je stejně důležitý pitný režim, který by se měl skládat z čisté vody, bylinných čajů a zeleninových a ovocných šťáv.

Právě zelenina, ovoce, semínka a další zmiňované potraviny jsou důležité pro očistu tlustého střeva, které nejvíce trpí nánosem jedovatých toxinů pocházejících z mléčných výrobků, masa a bílého pečiva. Společně se střevy je nutné vyčisti játra, která fungují jako „detoxikační továrna“ a pro správné fungování organismu jsou nejdůležitějšími orgánem. Pro detoxikaci jater je vhodná šťáva z červené řepy, extrakt z ostropestřče mariánského, z pampelišky, z petržele či kurkumy.

Ve zdravém těle zdravý duch

Chcete-li se opravdu cítit zdravě, nezapomínejte na pohyb. Najděte si jakoukoliv aktivitu, která vás baví a věnujte se jí ze železnou pravidelnosti. Procházejte se, běhejte, tancujte, jezděte na kole nebo střídejte různé aktivity. Pohyb je velice důležitou součástí úspěšné detoxikace, bez které se nikdy nebudete cítit lépe a zdravěji.