Skořice je nejen aromatické koření

Skořicovník cejlonský – Cinnamomum zeylanicum

V tradiční medicíně mnoha asijských národů je považována za výjimečný přírodní lék. Blahodárné účinky skořice na lidské zdraví využívali již staří Číňané, kteří ji od nepaměti vyváželi do Řecka, Římské říše i na dvůr egyptského faraona jako žádanou součást parfémů a krémů k vyhlazení pleti, ale také jako prostředek ke zklidnění zažívání, hojení ran nebo proti nachlazení.

Dnes skořice nesmí chybět v žádné poličce s kořením. Její schopnost dodat pokrmům charakteristickou vůni i chuť je skutečně jedinečná. S oblibou se přidává do jablečného štrúdlu a jiného sladkého pečiva. Za chladných zimních večerů si ji užíváme v hřejivém čaji nebo jako přísadu svařeného vína. Její nezapomenutelná vůně neodmyslitelně patří k vánočním trhům.

Nejvyšším podílem aromatických látek typických pro skořici, jakou známe z naší kuchyně, se může pochlubit skořicovník cejlonský. Jde o až 15 m vysoký strom, který je na plantážích udržovaný jako keř, kvůli pravidelnému seřezávání mladých větviček. Z nich se sloupne kůra, která při sušení získává typický tvar dvojité roličky.

Skořicovníků existuje přes 200 druhů a rostou po celé jihovýchodní Asii, některé odolnější druhy dokonce v himalájských údolích. Skořici proto využívaly mnohé asijské národy a všechny jí připisují účinky na lidské zdraví, jež dnešní společnost znovuobjevuje.

Proč se doporučuje:

  • pomáhá udržovat normální hladinu glukózy (cukru) v krvi
  • podporuje činnost kardiovaskulárního systému udržováním normální hladiny cholesterolu v krvi
  • ovlivňuje trávení – chuť k jídlu, činnost střev, funkce žaludku – produkce plynu
  • má příznivé účinky na funkce reprodukční a močové soustavy
  • pomáhá udržovat  normální funkce dýchacího systému
  • má vliv na normální stav pokožky a sliznic
  • řadí se mezi antioxidanty
  • zklidňuje nervy

Říká se, že:

  • Indická celostní medicína Ajurvéda věří, že skořice přináší člověku energii, pro zahřívací účinky ji doporučuje například ke stimulaci oběhu
  • Tradiční čínská medicína si rovněž cení jejích zahřívacích schopností. Doporučuje ji na infekce močového měchýře, bolesti kloubů nebo například v kombinaci se zázvorem k léčbě nachlazení.
  • Z období španělské chřipky existují zmínky o mléce se skořicí, které mělo působit proti množení chřipkových virů.
  • Samotná vůně skořice prý stimuluje paměť a zvyšuje pozornost.

Víte, že …

  • Ze skořice se připravují přírodní léčivé masti, oleje nebo tinktury.
  • V posledních letech se na trhu objevily doplňky stravy doporučující použití skořicového extraktu na podporu léčby diabetes mellitus, lidově zvané cukrovka. Skořice skutečně normalizuje hladinu glukózy v krvi, nicméně dosud nebylo vyřešeno spolehlivé dávkování. To je obecně problém přírodních surovin, které se dle botanického druhu, místa pěstování, způsobu sušení, skladování a mnoha dalších faktorů, velmi liší obsahem cenných látek. Z toho důvodu zatím není schválen žádný lék na cukrovku, založený na skořici.
  • Léčivé rostliny nemají tak zřetelné účinky, jako chemicky upravené látky, nicméně je třeba pamatovat na to, že nejsou bez účinku. Skořice mimo jiné obsahuje v malém množství jedovatou látku kumarin, která snižuje srážlivost krve. „Tuto látku najdeme ale i například v jahodách, mrkvi, čaji a dalších běžných potravinách.“ Proto platí, že všeho bychom měli užívat s mírou, v tomto případě hlavně diabetici a lidé užívající léky na ředění krve.

Osvědčený recept:

Velmi chutným receptem proti nachlazení je kombinace skořice a medu. Při prvních příznacích údajně stačí důkladně rozmíchat ½ lžičky skořice v jedné lžíci medu.